Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інноваційні засоби.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
9.07 Mб
Скачать

31

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту україни українська інженерно-педагогічна академія

ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ НАВЧАННЯ

В ІНЖЕНЕРНО-ПЕДАГОГІЧНІЙ ОСВІТІ

Методична розробка

Харків 2011р

.

Інноваційні засоби навчання в інженерно-педагогічній освіті: методична розробка / [Л.В. Штефан, О.К. Бєлова, В.В. Бєлікова, С.В. Нечіпор. – Харків: УІПА, 2011. – 64 с. – .

ЗМІСТ

РОЗДІЛ 1. ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ НАВЧАННЯ В ДІЯЛЬНОСТІ ІНЖЕНЕРА-ПЕДАГОГА…………………………………

6

1.1. Мультимедійні презентації як спосіб представлення навчальної інформації

6

1.2. Комп’ютерний навчально-методичний комплекс з предмета як засіб навчання

13

1.3. Розробка різнорівневих контрольних запитань в діяльності інженера-педагога

23

1.3.1. Теоретичні підходи до розробки різнорівневих контрольних запитань з технічних дисциплін

23

1.3.2. Практичні рекомендації інженерам-педагогам до розробки різнорівневих контрольних запитань

50

ГЛОСАРІЙ

64

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА…………………

70

РОЗДІЛ 1. ІННОВАЦІЙНІ ЗАСОБИ НАВЧАННЯ В ДІЯЛЬНОСТІ

Інженера-педагога

1.1 Мультимедійні презентації як засіб представлення навчальної інформації

Теоретичні заняття займають провідне місце у діяльності інженера-педагога. Саме вони мають за мету пробудження в учнів інтересу до навчання, надають можливість розібратися у складних питаннях і міжпредметнх зв'язках, є основою для формування умінь і навичок на інших видах навчальних занять.

Відомо, що поліпшення сприйняття та засвоєння навчальної інформації учнями на теоретичних заняттях можливо при наявності мотивації навчальної діяльності, використання не тільки словесних, але й інших методів навчання, що пов’язані з різними каналами сприйняття інформації і видами пам’яті, структурування навчальної інформації. Водночас значнй вплив мають і дозування інформації та організація її повторення у різних формах, залучення якомога більшої кількості асоціацій і розвиток в учнів асоціативного миcлення шляхом підбору різних цікавих прикладів та таке інше. Всі ці прийоми потребують навчального часу. Однак, збільшення обсягу навчальної інформації без використання новітніх засобів навчання при проведенні теоретичного заняття здатні перетворити його у диктант, при проведенні якого учні замість того, щоб зрозуміти і осмислити навчальний матеріал, встигатимуть лише фіксувати інформацію.

Таким чином, прагнення передати на занятті якомога більший обсяг інформації, на практиці призведе до зменшення їх ефективності. У зв’язку з цим у багатьох навчальних закладах робляться спроби поєднувати традиційну методику проведення теоретичних занять з використанням новітніх засобів навчання, в тому числі – з використанням презентацій.

Термін «презентація» (від лат. Praesento – передаю, або англ. Present – подання) в контексті навчального процесу – це електронний документ, який відрізняється комплексним змістом і особливими можливостями управління відтворенням інформації з використанням візуального мислення учнів, тобто з використанням і слухового, і зорового сприйняття, що, згідно з результатами педагогічних досліджень, підвищує ефективність навчального процесу.

Презентація – це сучасний та ефективний спосіб представлення інформації, що дозволяє максимально повно і наочно подати усіма доступними засобами сучасної комп’ютерної техніки все, що хотілось би донести до будь-якої аудиторії. Основною відмінністю презентацій від інших способів подання інформації є їх особлива насиченість змістом, а також їх інтерактивність, тобто здатність певним чином змінюватися і реагувати на дії користувача.

Особливим видом презентації є мультимедійна презентація. Вона являє собою унікальний і найсучасніший на сьогоднішній день засіб представлення інформації. Мультимедійна презентація може містити:

  • текстові матеріали;

  • – фотографії;

  • – малюнки

  • – слайд-шоу;

  • – звукове оформлення;

  • – дикторський супровід; відеофрагменти і анімацію;

  • – тривимірну графіку.

Технічно вона представляє собою файл, в якому зібрані інформаційні матеріали з теми заняття.

Одним з найбільш поширених програмних продуктів для їх є Microsoft Power Point. За допомогою проектора на великий екран виносяться основні теоретичні положення, схеми і таблиці. Висока інформативність презентаційних матеріалів досягається за рахунок включення наочних образів, а також за рахунок згортання інформації при її структуруванні та моделюванні.

Основні види моделей структури змісту інформації, що найбільш широко використовуються в навчальному процесі, представлені на рисунку 1.1.

а б в

г

Рис. 1.1 Структурні моделі змісту навчального матеріалу лекції:

а – ієрархії,

б – мережі,

в – матриці,

г – лінійні послідовності

Крім таких абстрактних моделей в презентаційних кадрах можуть бути присутніми зображення матеріальних моделей, зразків, обладнання тощо.

Згортання та моделювання інформації у такий спосіб дозволяють підвищити інтенсивність подання інформації. Однак ця інтенсивність сама по собі не дозволяє вирішити задачі теоретичного заняття. Так, якщо мультимедійна презентаця на теоретичному занятті використовується тільки для забезпечення концентрації подачі інформації, учні не встигають сприймати візуальну і слухову інформацію, що подаються одночасно, а також вести конспект. Тому її слід супроводжувати доданням учням допомоги в різний спосіб. Так, у деяких навчальних закладах вкористовується така організаційна схема проведення теоретичних занять: учні фіксують на ньому необхідну для них інформацію і пояснення викладача щодо презентаційних кадрів, а по його закінченні, для кращого засвоєння навчального матеріалу, їм видаються роздруковані версії навчальних матеріалів і презентаційних кадрів. Інший варіант – проведення теоретичних занять з мультимедійною презентацією з використанням робочих зошитів, що полегшують конспектування і забепечують більш повне засвоєння навчального матеріалу. В робичих зошитах наводять основний теоретичний матеріал і необхідні ілюстрації. Об’єм інформації повинен бути достатнім для одержання повної уяви про навчальний матеріал по темі заняття. В тексті можуть бути пропуски, які учні заповнюють по його ходу. Цей прийом використовується для активізації уваги учнів. В схемах і рисунках також можуть бути відсутніми окремі блоки або написи. В робочих зошитах слід передбачити можливість презентацією і робочими зошитами, представлена на рисунку 1.2.

Рис 1.2. Комунікативна модель теоретичного заняття з використанням презентації і робочих зошитів

На підставі досвіду проведення теоретичних занять з використанням презентації, що створена на базі програми Microsoft Power Point, можна виділити наступні позитивні сторони даного методу:

– підвищується обсяг інформації, що викладається на теоретичному занятті, з причини того, що в учнів задіяні зоровий і слуховий канали сприйняття;

– збільшується виразність, наочність і видовишність навчального матеріалу;

– створення презентацій дозволяє викладачеві впорядкувати думки, класифікувати матеріал, знайти доцільні образи для подання навчального матеріалу. Тому підготовка мультимедійних презентацій сприяє підвищенню методичної майстерності викладача, що є однією з головних умов підвищення якості навчального процесу;

– за наявності робочих зошитів полегшується конспектування, зменшується обсяг записів, що створює передумови для кращого розуміння і засвоєння матеріалу учнями;

– виключається ймовірність помилкових записів основних положень теоретичного заняття;

– знижується інтенсивність праці викладача, оскільки частина його функцій замінюється готовими презентаційними кадрами.

Серед певних недоліків використання мультимедійних презентацій на теоретичних заняттях слід відзначити:

– небезпеку перетворення викладача в транслятора інформації, зображеної у презентаційних кадрах;

– високу трудомісткість підготовки викладачем презентаційних матеріалів,

– збільшення навантаження учнів, пов’язаного із зростанням обсягу наочної інформації і одночасним словесним її поданням. При цьому зменшується час на сприйняття і запомятовування цієї інформації.

– дизайн та оформлення презентаційних кадрів не завжди забезпечують сприятливі умови для швидкості сприйняття змісту кадрів, мотивації учнів, що часто призводить до їх стомлюваності.

Саме тому дизайн презентаційних кадрів має велике значення та не повинен розроблятися на інтуїтивному рівні. При створенні мультимедійної презентації треба використовувати зважений і продуманий підхід. Інформаційна модель теоретичного заняття повинна відповідати вимогам естетики, ергономіки та дизайну.

Основні вимоги до мультимедійних презентацій у зв’язку з цим дозволяють дати наступні рекомендації:

– для візуального зображення відбирається важливіший навчальний матеріал (текст і схеми), який демонструються на занятті в тому ж порядку, як і в робочих зошитах,

– презентаційний кадр не повинен бути перевантажений текстом. На одному слайді не слід розміщувати багато текстової інформації (не більше 2 ухвал чи не більше 5 тезовий положень). Текстовий матеріал повинен бути написаний таким шрифтом, щоб всі учні могли без труднощів читати текст в будь якому місці аудиторії. При обранні шрифту слід враховувати, що великі літери сприймаються важче, ніж рядкові: відношення товщини основних штрихів шрифту до їх висоті повинно складати 1:5;

– колір фону презентаційного кадру і колір шрифту або ліній повинні сполучатися таким чином, щоб утворювалися оптимальні умови для їх сприйняття. Краще сприймаються такі поєднання кольорів шрифту та фону: білий на темно-синьому, білий на пурпурному, чорний на білому, жовтий на синьому. Поєднання двох кольорів (кольору знака й кольору фону) суттєво впливає на учня: деякі пари кольорів не тільки стомлюють зір, а й можуть призвести до стресу. Складання колірної схеми презентації повинно починатися з вибору двох головних функціональних кольорів, які використовуються для фону і звичайного тексту. Кольори на всіх слайдах однієї презентації повинні бути однакові, що створить в учнів відчуття зв’язаності, стильності, комфортності. Фон є елементом другого плану. Він повинен виділяти, відтіняти, підкреслювати інформацію, що знаходиться на слайді, але не затуляти її. Білий простір визнається одним з сильних засобів виразності, проте він є малою ознакою стилю. Будь-який фоновий малюнок підвищує стомлюваність очей учня і знижує ефективність засвоєння матеріалу;

– великий вплив на підсвідомість людини має мультиплікація. Її вплив набагато сильніше звичайного відео. Чіткі, яскраві картинки, швидко змінюються, легко впливають на підсвідомість. Причому, чим вплив коротший, тим він сильніший. Але слід враховувати, що будь-який об’єкт, що рухається, знижує увагу учнів до тексту. Включення в якості фонового супроводу звуків (пісень, мелодій) сприяє стомлюваності учнів, розсіює увагу та знижує продуктивність навчання. Урахування зазначених правил оформлення презентації в значній мірі підвищує її ефективність.