Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Жалувана грамота дворянству Катерини ІІ.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
40.91 Кб
Скачать

Висновок

Грамота на права, вольності і переваги благородного російського дворянства зводив у струнку систему всі привілеї дворянства, дані йому до того часу і закріплюючи його панівне становище в політиці і господарстві.

Відповідно до неї дворянству надавалися особливі істотні пільги у порівнянні з іншими класами - свобода від обов'язкової служби, сплати податків, право на володіння кріпосними селянами та земельними надрами в межах своїх володінь. Дворяни могли організовувати мануфактури, займатися промисловим виробництвом і торгівлею, звільнялися від постою військ.

Вперше надавалося право організації дворянських зборів у намісництва, губернії і повітах. Головним змістом їх діяльності було закріплення і відстоювання дворянських привілеїв на місцевому рівні, вирішення виникаючих суперечок і т. п. Виборність до складу керівних структур дворянських зібрань була обмежена та обираються віком (не молодше 25 років) і станом (дохід з сіл не міг бути нижче 100 руб.).

Крім того, значення Грамоти, опублікованій в день народження Імператриці було в тому, що в ній юридично закріплені механізми реалізації дарованих прав. У тому числі і з цієї причини її норми діяли до 1917р.