Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Музеї Тернопільщини (2).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
194.56 Кб
Скачать

Бережанський районний краєзнавчий музей

Бережа́нський краєзна́вчий музе́й — музей в Бережанах у Тернопільсьій області, Україні. Знаходиться в приміщенні міської ратуші(пам'ятки архітектури початку 19 століття).

Музей має 26 залів. Найпопулярнішими є експозиції з археології, історії краю, Січових Стрільців, Другої Світової Війни, УПА, Національного Відродження, 200-річної гімназії, літературної Бережанщини, культурології, природи та інші.

На нижньому рівні ратуші знаходяться художній відділ, бібліотека, кімнати традиційних народних знарядь та історії депортації українців.

При музеї працює клуб вишивальниць, де головою є М. І. Гарап'юк. Він збирає майстрів традиційного народного мистецтва та дійсних членів національної спілки народних майстрів України. Їхні роботу експонувалися у Бережанах, Тернополі, Запоріжжі, Києві, Франції, Канаді, Японії.

При музеї також працює товариство «Лемківщина» (голова Т. В. Тремба), рада художників (голова З. Л. Мігоцький) та гурт «Лемкиня»

Щорічно музей проводить 2-3 наукові конференції, щомісяця — мистецькі виставки тощо.

Бучацький районний краєзнавчий музей

Бучацький краєзнавчий музей — районний краєзнавчий музей у місті Бучачі Тернопільської області; культурно-освітній заклад міста та району.

Загальні дані

Бучацький районний краєзнавчий музей розташований у пристосованому приміщенні у само́му центрі Бучача за адресою:

вул. Галицька, буд. 55, м. Бучач—48400 (Тернопільська область, Україна)

Директор закладу — Легка Лариса Іванівна.

З історії музею

Краєзнавчий музей у Бучачі був заснований 1982 року на громадських засадах.

Від 1988 — відділ Тернопільського краєзнавчого музею.

До 1992 музей розташовувався у приміщенні міської ратуші.

Від 2002 року Бучацький районний краєзнавчий музей працює як самостійна одиниця.

Щорічно (2000-ні) музей приймає близько 30 тисяч відвідувачів, до послуг яких оглядові та тематичні екскурсії, а для учнів проходять уроки народознавства.

Наукові співробітники музею організовують науково-дослідну, науково- просвітницьку, фондову, експозиційну та виставкову роботу. Проводять екскурсії по туристичних маршрутах міста Бучача та району, пишуть наукові статті, організовують зустрічі з цікавими людьми.

Фонди та експозиція

В основному і науково-допоміжному фондах Бучацького районного краєзнавчого музею зберігається близько 4 000 експонатів.

У фондах музею зберігаються археологічні пам'ятки трипільської культури, знайдені на території Бучацького району, зокрема в урочищі «Федір» (місто Бучач).

В експозиції музею представлено матеріали, які розповідають про відомих людей Бучачини: єврейського письменника, лауреата Нобелівської премії Шмуеля Агнона; письменника, літературознавця, журналіста Михайла Островерху; книговидавця Йосипа Кнебеля; видатну оперну співачку Соломію Крушельницьку; письменника Осипа Назарука; нарисиста Ореста Авдиковича; народного артиста, професора Мар’яна Крушельницького; поета і січового стрільця Івана Балюка; письменника і громадського діяча о. Василя Мельника-Лімниченка; єврейського правозахисника Симона Візенталя; дитячого письменника Всеволода Нестайка.

Етнографічні мате­ріал розповідає про життя і побут селян кінця 19 — початку 20 століть. В експозиції — фотоматеріали про історію Бучача і його околиць від початку 20 століття.

Розділ нумізматики представляє грошові знаки, що були в обігу на західноукраїнських землях під час їх перебування під владою Австро-УгорщиниПольщі й окупації Німеччиною, грошові знаки УПА (1948). Розміщені матеріали про діяльність ОУН і УПА на території Бучаччини тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]