Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
17-106.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
1.2 Mб
Скачать

79. Безпека при електроремонтних роботах

 Основними керівними і нормативними документами, що визначають вимоги безпеки електроремонтних робіт є:

1) Правила технічної  експлуатації електроустановок споживачів і правила техніки безпеки при експлуатації електроустановок споживачів (ПТЕ і ПТБ);

2) Правила устрою  електроустановок (ПУЕ), а також відомчі  і місцеві.

     Новоприбулі на роботу на ЕРП робочі і практиканти  повинні проходити загальний інструктаж по техніці безпеки і протипожежним заходам.

     Інструктаж  проводиться особами, відповідальними  за технічну і пожежну безпеку  на підприємстві, крім того, перед початком роботи кожен робочий і практикант повинні пройти інструктаж безпосередньо  на своєму робочому місці, незалежно від загального стажу роботи і знань по техніці безпеки. Додатково інструктажі проводяться при переході на нове місце роботи, а також залежно від категорії небезпеки робіт - потрібне проведення періодичних і, у разі грубих порушень техніки безпеки, позачергових інструктажів.

     Відомості про проходження інструктажу  при прийомі на роботу і всіх інших видах інструктажів по технічній і пожежній безпеці повинні бути оформлені у спеціальних журналах або картах з обов'язковою вказівкою дати проведення, виду інструктажу і підписів робочих, і особи, що проводила інструктаж.

На  слюсарно-механічній ділянці. При виконанні робіт на слюсарно-механічній ділянці необхідно виконувати наступні правила:

-  працювати  тільки із справним інструментом;

-  роботи проводити  на спеціальних верстаках із  захисною сіткою;

-  користуватися  молотками, напилками, викрутками, шаберами і ножівковими із стандартними ручками з шорсткою поверхнею;

-  гайкові  ключі необхідно підбирати відповідно  до розмірів гайок і головок болтів;

-  забороняється  прибирати тирсу і гострі відходи  при рубці металів голіруч  і ін.

При роботі на верстатах  необхідно дотримуватись наступних  вимог:

-  не можна  приступати до роботи без попереднього  навчання і інструктажу;

-  слід перевірити наявність і справність огорож безпеки і місцевої витяжної вентиляції;

-  працювати  тільки в захисних окулярах  або захисних масках;

-  довге волосся  повинне бути прибране під  головний убір.

-  необхідно  міцно закріплювати оброблювану  деталь і інструмент і знімати їх тільки після повної зупинки верстата.

Категорично забороняється  під час роботи верстата: вимірювати розміри деталі, чіпати її рукою; встановлювати  або замінювати різці і свердла; прибирати, чистити або змащувати верстат, працювати на несправному верстаті. 

     Підйомно-транспортні роботи.  

Всі операції по переміщенню і підйому вантажів, починаючи з розвантаження електродвигунів  в місцях складування і закінчуючи установкою їх на місця розбирання і збирання, відносяться до такелажних робіт. До такелажних робіт допускаються тільки спеціально підготовлені робочі - такелажники. Вантажі, масою більше 20 кг, дозволяється піднімати тільки підйомними механізмами. Підйомно-транспортне устаткування на виробничих ділянках ЕРП повинні мати планшети, вивішені на видному місці, з вказівкою вантажопідйомності і дати останнього випробування. Всі вантажозахватні пристосування також повинні бути оглянуті і мати спеціальні бирки з вказівкою номера вантажопідйомності і дати перевірки.

     При проведенні підйомно-транспортних робіт категорично забороняється знаходиться під піднятим вантажем і на шляху його переміщення. 

 На  складально-розбірній  ділянці 

     Основні вимоги по безпеці робіт:

-  розбирання  і збирання електродвигунів проводити  тільки на спеціалізованих столах і стендах з комплектами справних інструментів;

-  при знятті  підшипникових щитів і зніманні  підшипників з валу ротора  користуватися спеціальними знімачами і пристосуваннями;

-  при закочуванні  візків з деталями в мийну  машину і при установці статорів двигунів в електропечі, необхідна підвищена увага, стежити за тим, щоб корпуси статорів не торкались нагрівальних елементів печі, напруга на нагрівальні елементи подавалася тільки після виключення вентиляції;

-  вивантажувати  устаткування з печі допускається після виключення печі;

пуск двигунів мийної машини  необхідно проводити тільки при  закритих її створах відкривати  ж створи дозволяється через  декілька хвилин після зупинки машини і включення витяжної вентиля. 

     На зварювальній ділянці 

   Зварювальні роботи повинні виконуватися тільки на ізольованих ділянках, обладнаних витяжною приточною вентиляцією. При виконанні зварювальних робіт дозволяється користуватися тільки справним стандартним зварювальним устаткуванням.

     При виконанні зварювальних робіт необхідно:

-  застосування  щитків, шоломів-масок з спеціальним  склом;

-  рукавиць  і спеціального виробничого одягу  з щільного матеріалу.

Зварювальні пости  повинні бути захищені щитами, завісами, перегородками. Корпуси зварювальних апаратів і машин повинні бути надійно заземлені.

Рекомендується  також застосовувати для зварювачів дерев'яні підмостки, гумові килимки  і інші пристосування, що підсилюють ізоляцію зварювача від землі.

     До  виконання зварювальних робіт допускаються тільки електро- і газозварники, що мають відповідну атестацію. 

     На  обмотувально-ізоляційній  ділянці 

     До працівників обмотувально-ізоляційної ділянки висувають наступні основні  вимоги з техніки безпеки:

-  виготовлення  котушок обмоток і ізоляційних  деталей, а також їх укладання  в пази статора повинно проводитись на спеціальних верстатах, пристосуваннях і пристроях;

-  дотримання  правил роботи на верстатах,  з елементами, що обертаються.

при роботі  із стеклострічками і ізоляцією,  що містить у якості розчинників  шкідливі речовини і скляне волокно, необхідно застосовувати спеціальні мазі, рукавички і окуляри для захисту очей і рук;

-  після роботи, слід ретельно мити руки і  обличчя, не приймати їжу на  робочому місці;

-  зварювання  і паяння кінцівок обмотки  і вивідних провідників можна проводити тільки в захисних окулярах. 

     На  сушильно-просочувальній ділянці

     На сушильно-просочувальній ділянці все основне устаткування повинне мати вибухозахищене виконання. Всі працівники, що мають справу з лаками і розчинниками, повинні мати спеціальну підготовку і проходити інструктаж по спеціальних заходах пожежної безпеки. Лакофарбові матеріали і їх розчинники повинні зберігатися окремо від решти матеріалів в приміщенні з надійною ізоляцією і металевими дверима з міцним замком. При роботі з розчинниками необхідно використовувати тонкі гумові рукавички і респіратори. Розведення лаків необхідно проводити в спеціальному приміщенні.

При зануренні  виробів в просочувальну ванну  не допускається їх падіння в розігрітий лак. Ванни для просочення виробів повинні мати бічні відсмоктування для повного видалення газів і пару, що виділяються під час протікання технологічного процесу.

     При закочуванні візка з деталями і статорами електродвигунів  в сушильну піч необхідно, щоб робочий знаходився позаду візка і штовхав візок перед собою.

     Включення сушильної камери дозволяється тільки після щільного закриття дверцят камери. Обслуговуючому печі персоналу категорично забороняється заходити в сушильну камеру під час сушки деталей і вузлів електродвигунів. 

     На  ділянці випробування електроустаткування  

     Основне випробувальне устаткування повинне  мати відповідні огорожі; бути надійно  заземленим; двері і знімні елементи пультів і установок повинні  мати надійні блокування, які повністю знімають напругу з випробувального устаткування при відкритих дверях і відсутності знімних деталей на місці. При закриванні дверей установок напруга може бути відновлена тільки після повторного включення пускового пристрою.

     На  ділянці післяремонтних випробувань  електроустаткування повинен бути повний комплект електричних схем встановленого устаткування; виробничі інструкції, плакати і правила надання першої допомоги постраждалим від електричного струму і правила гасіння пожежі. До роботи на випробувальних стендах і установках допускаються тільки особи обслуговуючого електроустановки персоналу, що мають спеціальну підготовку і відповідну групу електробезпеки. 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]