Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
17-106.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
1.2 Mб
Скачать

38. Вібрації на виробництві. Вібраційні пошкодження організму та нормування впливу.

Вібра́ціямеханічні коливання твердих тіл.

Залежно від способу передачі вібрації тілу людини розрізняють:

- локальну (місцеву), що передається людині переважно через кінцівки;

- загальну, що передається на тіло людини через опорні поверхні тіла.

Загальна вібрація поділяється на:

- транспортну, що передається людині, яка знаходиться на транспортному засобі, що рухається;

- транспортно-технологічну, яка передається оператору машини з обмеженим переміщенням, яке здійснюється по спеціально підготовлених поверхнях виробничих приміщень або промислових площадок;

- технологічну, яка передається від стаціонарних машин на робочі місця, що не мають джерела вібрації, через підлогу, фундаменти або робочі площадки, де працює оператор.

Довготривалий вплив на людину загальної вібрації призводить до розладу вестибулярного апарату, центральної та вегетативної нервових систем, захворювання органів травлення, а також серцево-судинної системи.

У виробничих умовах тривалий вплив вібрації призводить до різних порушень здоров'я людини і в кінцевому рахунку - до «вібраційної хвороби».

Найбільш поширені захворювання, викликані локальної вібрацією. При роботі з ручними машинами, вібрація яких найбільш інтенсивна в високочастотній області спектру (вище 125 Гц), виникають в основному судинні розлади, що супроводжуються спазмом периферичних смокчудів. Локальна вібрація, що має широкий частотний спектр, часто з наявністю ударів (клепка, зруб, буріння), викликає різну ступінь судинних, нервово-м'язових, кістково-суглобових та інших порушень.

Загальна вібрація справляє негативний вплив на нервову систему, настають зміни у серцево-судинній системі, вестибулярному апараті, порушується обмін речовин. При спільній дії загальної та місцевої вібрації (у водіїв важких машин, екскаваторників, бульдозеристів та ін) до ураження нервової системи приєднуються вегетативно-судинні, вестибулярні й інші розлади.

Таким чином, вібраційна хвороба пов'язана в основному з порушенням діяльності різних відділів нервової системи. Сприяють виникненню захворювання такі супутні фактори, як охолодження, великі статичні м'язові зусилля, знижений атмосферний тиск, виробничий шум.

Вібрацію, що впливає на людину, нормують окремо для кожного встановленого напрямку, враховуючи, крім того, при загальній вібрації - її категорію, а при локальній - час фактичного впливу.

Вібрацію, що діє на людину, нормують окремо для кожного встановленого напрямку згідно з ГОСТ 12.1.012-90.

Гігієнічні норми вібрації, що впливають на людину у виробничи» умовах встановлені для тривалості 480 хв. (8 год). При впливі вібрації, котра перевищує встановлені нормативи, тривалість її впливу на людину протягом робочої зміни слід зменшити.

39. Заходи по боротьбі з шкідливим впливом вібрації.

Вібрація-це складний коливний процес пружних тіл, що характериз. періодичн. зміни амплітуди коливань, віброшвидкості, віброприскорення та частоти коливань (ДСТУ 2300-93).

Зниження аеродинамічного та вібраційного шуму можна досягти шляхом:

  • Зміни аеродинамічного характеру машин,

  • Зміни конструкції звук. каналу (вентиляційні системи),

  • Використання «анти звуку», тобто застосування рівного за величиною й протилежною за фазою звуку, що суттєво впливає на зниження вихорового шуму та на подавленння тональних шумів,

  • Застосування засобів звукопоглинання,

  • Зниження рівня звукової потужності джерела шуму, головним чином, заміною чи вибором обладнання з поліпшеними шумовими характеристиками,

  • Обмеження часу безперервної роботи за шумових умов.

Для забезпечення безпечних умов праці застосовують:

  • Вібробезпечні машини, приміщення засобів віброзахисту, котрі знижують вплив вібрації на працюючого на шляху її розповсюдження,

  • Проектування виробничих приміщень та технологічних процесів, які забезпечують допустимі гігієнічні норми на робочих місцях,

  • Організаційно-технічні заходи, які направлені на покращення експлуатаційних машин, своєчасний їх ремонт та контроль вібраційних параметрів,

  • Розробка раціональних режимів праці та відпочинку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]