Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОГРАМА 7[1].050201 М0.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
339.97 Кб
Скачать

Перелік питань, що виносяться на іспит

  1. Сфера інноваційної діяльності включає:

  2. Вкажіть правильну відповідь: «Інноваційне підприємство — це підприємство або об'єднання підприємств, що розробляє, виготовляє і реалізує інноваційні продукти або продукцію (послуги), обсяг яких у грошовому вимірі перевищує … його загального обсягу»:

  3. До інноваційної інфраструктури не включають організації, що надають послуги:

  4. Фірми, що спеціалізуються на створенні нових чи радикально змінених старих сегментів ринку — це:

  5. Фірми, що створюють інновації для потреб вузького сегмента ринку — це:

  6. Дрібні фірми, що використовують інновації на стадії їх старіння — це:

  7. Фірми, що орієнтуються на інновації, які здешевлюють виготовлення продукції, водночас забезпечуючи їй рівень якості, прийнятний для основної маси споживачів — це:

  8. Малі підприємства у технологічно прогресивних галузях економіки, що спеціалізуються у сферах наукових досліджень, розробок, створення і впровадження інновацій, організація яких пов'язана з підвищеним ризиком — це:

  9. Організаційна структура, метою якої є створення сприятливих умов для стартового розвитку малих підприємств через надання їм певного комплексу послуг і ресурсів — це:

  10. Міжфірмова науково-технічна кооперація у інноваційних процесах не здійснюється шляхом створення:

  11. Вихідними принципами, на основі яких має будуватися система фінансування інновацій, є:

  12. Довготермінові вкладення капіталу у різні сфери діяльності з метою отримання прибутку — це:

  13. Вкладення в об'єкти, пов'язані територіально і функціонально з інноваційним об'єктом, які необхідні для його нормальної експлуатації — це:

  14. До власних джерел фінансових ресурсів підприємства не належить:

  15. Фінансова операція, що перетворює комерційний кредит у банківський — це:

  16. Інвестиційні інструменти, за якими провадиться фіксована виплата відсотків протягом встановленого терміну дії, по завершенню якого вони погашаються — це:.

  17. До портфельних інвесторів належать:

  18. Стратегічними інвесторами можуть бути:

  19. Венчурний капітал складається із коштів:

  20. Лізинг з повною окупністю, за якого витрати лізингодавця, пов'язані з придбанням майна, що здається у лізинг, скуповуються повністю за рахунок першого терміну оренди і сума орендної плати достатня для повної амортизації майна і забезпечує фіксований прибуток лізингодавцеві — це:

  21. Проекти, спрямовані на випуск та продаж нових продуктів і пов'язані, як правило, з будівництвом споруд, удосконаленням технологій, розширенням присутності на ринку — це:

  22. Розгорнутий документ, що містить обґрунтування економічної доцільності підприємницького проекту на основі зіставлення ресурсів, необхідних для його реалізації, і очікуваної вигоди — це:

  23. Державна інноваційна політика, яка передбачає визначення державою головних цілей та пріоритетних напрямів науково-технологічного та інноваційного розвитку країни — це політика:

  24. Укладання центральними чи регіональними органами державного управління договорів з суб'єктами інноваційної діяльності щодо розроблення й виробництва інноваційних продуктів, технології та послуг — це:

  25. Державна фінансова підтримка інноваційних проектів означає:

  26. Юридичне поняття, що охоплює сукупність авторських та інших прав на продукти інтелектуальної діяльності, що охороняються законодавчими актами держави — це:

  27. Згідно з Паризькою конвенцією з охорони промислової власності до промислової власності не належать:

  28. Винахід, який може бути визнаний патентоспроможним, повинен відповідати таким вимогам:

  29. Нові за виглядом, формою, розміщенням частин або побудовою технічні конструкції — це:

  30. Дозвіл використовувати технічне досягнення або інший нематеріальний ресурс протягом певного строку за обумовлену винагороду — це:

  31. Ліцензія, що надає ліцензіату лише право використання технології, зберігаючи за ліцензіаром права розпорядження — це:

  32. Періодичні суми виплат ліцензіару у вигляді встановленого проценту від обсягів виготовленої продукції на основі переданої технології — це:

  33. Сторона, яка є власником певного нематеріального ресурсу і диктує умови контракту — це:

  34. Ліцензія, яка зобов'язує особу, що отримала права на використання певного об'єкта займатися протягом дії угоди визначеним у ній бізнесом, використовуючи при цьому специфічне найменування, що належить власнику – це:

  35. Моніторинг суб'єктів ринку з метою виявлення перспективних напрямів інноваційної діяльності повинен здійснюватися у таких напрямах:

  36. Потреби ринку можуть вивчатися за допомогою:

  37. Інформація, що знаходиться у поданих, але ще не розглянутих заявках, акцептованих заявках та виданих охоронних документах — це:

  38. За способом і повнотою подання інформації покажчики поділяються на:

  39. Міжнародний патентний класифікатор містить:

  40. Вивчення масиву охоронних документів різних країн з метою виявлення серед них патенту на винахід чи відкриття, аналогічних зробленому чи досліджуваному — це:

  41. До основних критеріїв оцінювання результатів інновацій не належать:

  42. Визначення ефекту від реалізації інновацій має включати таку оцінку:

  43. Характеризує загальний результат, отриманий підприємством від здійснення інноваційних заходів за певний проміжок часу:

  44. Чиста теперішня вартість — це:

  45. Позитивне рішення щодо доцільності реалізації інноваційного проекту суб'єктом підприємницької діяльності приймається тоді, коли чиста теперішня вартість, що супроводжує реалізацію проекту:

  46. Відношення приведених доходів до приведених на цю ж дату витрат, що супроводжують реалізацію управлінського рішення — це:

  47. Вкажіть правильне визначення:

  48. Основним принципом оцінювання економічної ефективності реалізації інновацій є:

  49. При визначенні ставки дисконту враховуються:

  50. Техніка аналізу проектного ризику, що показує, як зміниться значення ЧТВ при заданій зміні вхідної змінної за інших умов — це:

  51. Стратегічний альянс, створений для проведення фундаментальних, пошукових досліджень у напрямах, що обіцяють революційні зміни в техніці і технології виробництва, має назву:

  52. Економічна придатність інноваційного проекту означає:

  53. Які показники ефективності інноваційного проекту не враховують чинник часу:

  54. Інновація — це:

  55. Інноваційна діяльність — це:

  56. Новації можуть бути продуктом...

  57. Патент в інноваціях — це:

  58. Планування інновацій на підприємстві — це:

  59. Результатом інноваційних процесів є:

  60. До зовнішніх чинників, що впливають на розмір та характер попиту, відносять:

ПРОГРАМА ДИСЦИПЛІНИ

«Менеджмент виробничої фірми»

ДО КОМПЛЕКСНОГО КВАЛІФІКАЦІЙНОГО ДЕРЖАВНОГО

ЕКЗАМЕНУ

Концепція дисципліни

Метою даного курсу є формування системи теоретичних і прикладних знань з раціональної організації та напрямків підвищення результативності виробничих систем промислового підприємства.

Завдання вивчення дисципліни полягає в оволодінні питаннями визначення раціональних методів організації виробництва; забезпечення пропорційності та безперервності роботи різних ланок виробництва; регулювання процесу виробництва та обслуговування; розвитку дослідницьких та організаційних здібностей у студентів у процесі підготовки організаційних проектів виробництва та їх реалізації.

У зміст дисципліни входить вивчення питань щодо принципів та форм організації підприємств та їх функціонування; організації виробничого процесу, його складу і структури; методів організації основного виробництва; якості та організації систем стандартизації і сертифікації; організації виробничої інфраструктури; організації трудових процесів тощо.

Студент повинен знати: принципи та методи організаційної діяльності підприємства, а також закони які регулюють діяльність підприємств усіх форм власності; сутність та види технологій, технологічних та виробничих процесів; сутність праці та зв’язків між технологічним, трудовими та виробничими процесами; основні елементи виробничої системи, та принципи створення оптимальної виробничої системи; принципи потокового виробництва та його характеристики; сутність і значення якості продукції та її взаємозв’язок із технологічним розвитком і потребами споживача.

Студент повинен вміти: досліджувати та аналізувати ринкові можливості підприємства його виробничі структури і структури управління, створювати ефективні організаційні структури управління та оптимальні виробничі процеси, раціонально використовувати персонал, застосовувати ефективні форми мотивації його діяльності, розробляти і обґрунтовувати стратегічні плани розвитку виробництва та персоналу підприємства з урахуванням дій конкурентів, організовувати ефективні системи постачання та збуту.

Зміст дисципліни

Характеристика основних типів організаційних структур управління. Виробнича структура підприємства, її види, форми і фактори впливу. Типи виробництва. Структурні підрозділи виробничої структури підприємства . Структура і завдання виробничої інфраструктури підприємства. Організація матеріально-технічного забезпечення. Організація ремонтного господарства. Організація інструментального господарства. Організація енергетичного господарства . Організація транспортного господарства . Організація складського господарства . Характеристика стилів управління виробничою діяльністю підприємств . Сутність і поняття про організаційну культуру. Стратегічне планування виробничої діяльності підприємства . Контроль як функція виробничого менеджменту . Управління портфелем бізнесів виробничої фірми. Природа організаційних змін та управління ними на виробничому підприємстві. Інформаційне забезпечення управління виробничо-господарською діяльністю фірми