Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Як написати писанку.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
6.62 Mб
Скачать

Символи здоров'я та довголіття

Коли наше гарненьке яєчко побувало в наступному селі, воно здивувалося тому що побачило. І дорослі, і діти весело всміхалися, сади і поля зеленіли, достигали овочі й фрукти. Люди з радістю працювали біля своїх садиб. А їхні будиночки милували око квітами та півниками на стінах. На призьбах сиділи діди з онуками. У всьому відчувався такий спокій і щастя, що забувалося все погане і зле.

В одному дворі серед курей гордо походжав півень. Писанка підкотилася до нього і запитала: "У чому причина такої радості й щастя?" Півень глянув на неї згори і розповів: "У нашому селі завжди жили працелюбні люди, завжди панували любов і спокій. Добро, злагода, здоров'я стали традицією. А ще з давніх-давен наші селянки навесні розмальовують писанки. На них вони зображують знаки-символи здоров'я й довголіття. Щоб ніхто не хворів, на яєчках малюють сонечко, ружу, рибку, оленя. А безконечник сприяє тому, щоб наші люди жили довго, щоб нещастя не приходило до них і щоб у пасічників був гарний медозбір.

У кожному домі розписують і зберігають писанки. А за тим, щоб завжди були яєчка, слідкуємо ми, півні". І півень знову гордо почав походжати серед курей.

Ось таке щасливе місце зустріла наша писанка на своєму шляху. Попрощавшись із півнем, вона весело покотилася далі зеленими луками.

Символи, що лікують

Не встигла писанка відкотитися від села, коли її наздогнала дівчинка. "Я чула, як ти розмовляла з півнем, і хочу тобі дещо розповісти, - промовила вона.

- Одного разу я захворіла, бо довго гралася під дощем. Моя бабуся, яка багато знає і вміє, узялася мене лікувати. Вона частувала медом і відваром з гілочок сосни. Я дуже швидко видужала. Бабуся розповіла мені про трави, які лікують, і навчила мене зображати їх на писанках. Тепер я розмальовую писанки соняшником, гілочками сосни та верби. Такі писанки теж допомагають одужати. Я хочу, щоб ти розповіла про це всім добрим людям і щоб вони не хворіли, а якщо вже таке сталося, то щоб знали, як вилікуватись".

На цьому дівчинка попрощалася з писанкою й повернулася додому.

Символи, які сприяють народженню дітей

Довго котилося яєчко стежкою, аж ось побачило чудовий будиночок на галявині. Він потопав у зелені, навкруги буяли квіти незвичайної краси. На стінах були намальовані птахи.

На подвір'ї було тихо, на ґанку дрімали собака та кіт. На ґанок вийшов молодий чоловік, а за ним жінка. Вони були дуже гарні, але чомусь засмучені. Яйце підкотилося до будинку і запитало в чоловіка, чому той сумний, адже навколо така краса і дружина в нього така вродлива. Красень зітхнув, сів на лаву і розповів: "Декілька років тому я зустрів дівчину і відразу ми покохали один одного, у всьому селі не було кращої пари. Усі раділи. коли ми одружилися. Ми з коханою збудували цей будинок на галявині, де зустрілися. Все ніби добре, а ось діточок у нас немає, і ніхто не може цьому зарадити"

-"Не хвилюйтеся, - сказала писанка, - я допоможу вам". І розповіла легенду: "В квітках заховано душі дітей, і вони виходять звідти, коли народжується немовля. Після смерті людини її душа повертається в квітку, а потім її забирає володар підземного світу. Жінки, які довго не мають дітей, повинні розмальовувати писанки квітами і дарувати їх діткам. І тоді богиня неба подарує їм дитину"

Молода жінка дуже зраділа, адже вміла і любила малювати. Вона відразу взялася до справи. А чоловік запросив писанку гостювати. Писанка допомагала жінці порадами, мандрувала з нею по селах, де вона дарувала писанки дітям. Добре було жити в цих милих людей, і наша красуня гостювала доти, доки не залунав в оселі дитячий голос. Після цього писанка вирішила розпрощатися з господарями.

Проводжаючи її, жінка запропонувала вибрати собі товаришку серед писанок з квітами, потім розповіла про одиноку дівчину, яка проживає в їхньому селі і не може зустріти своє кохання. "Допоможи їй, будь ласка", - попрохали молоді, і писанка з товаришкою вирушили на допомогу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]