Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PowerPoint.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
3.34 Mб
Скачать

5 . Вставка об'єктів

В результаті форматування презентація стала привабливішою, але чи досить цього? Однотипність слайдів, хоча і красиво оформлених, все ж таки притупляє увагу аудиторії і, як наслідок, зменшує інтерес до презентації. На прикладі створення титульного слайду ми продемонструємо вставку різного роду об'єктів, здатних додати слайду індивідуальність і необхідну для титульного слайду виразність.

Щоб заглушка була видалена, виділіть її (підведіть покажчик миші до рамки заглушки і клацніть по ній один раз) і двічі натисніть клавішу <Delete> (вперше віддаляється текст заглушки, а в другій — сама заглушка).

Тепер все готово для вставки нових об'єктів на чистий аркуш слайду, але для більшої комфортності в розміщенні об'єктів скористаємося спеціальними засобами PowerPoint, які дозволяють розміщувати об'єкти не як попало або на око, а з необхідною точністю.

Перший засіб в списку подібних інструментів — це Лінійка (Ruler). Лінійка є двома числовими осями з бігунком, розташовані зліва і вверху слайду. Нуль цих осей співпадає з центром слайду. Для відображення лінійки виберіть команду  Вигляд  Лінійка.

Наступним засобом, здатним допомогти в розстановці об'єктів, є Сітка (Grid) і Направляючі (Guides).

Приклад 13. Відображення сітки

Вигляд  Сітка і направляючі...{мал. 20}

 Прив'язати до сітки

 Крок  8 ліній на см

 Показувати сітку

 Показувати направляючі

ОК

Сітка ділить слайд на квадрати, тим самим даючи право користувачу розміщувати об'єкти, прикріплюючи їх до вузлів сітки. Вісь розташовується в центрі слайду, користувач може змінити для своєї зручності відносний центр слайду. Для цього підведіть покажчик миші до осі і, утримуючи натиснутою ліву кнопку миші, перетягніть вісь на необхідну відстань. Отже, тепер все готово для вставки нових об'єктів.

Перш за все, вставимо два текстові поля з іменами авторів і розташуємо їх у верхніх кутках слайду.

Приклад 14. Вставка текстового поля

 Вставка  Напис

{У верхньому лівому кутку} 1L Текст

 Вставка  Напис

(У верхньому правому кутку} 1L Текст

Далі ми змінили шрифт, виконайте цю процедуру самостійно.

До речі, для швидкості і зручності можна змінювати властивості декількох об'єктів одночасно, для цього їх необхідно виділити, утримуючи натиснутою клавішу <Ctrl>.

Подальші операції будуть пов'язані зі вставкою фігурного тексту (об'єкту WordArt) і фігури (об'єкту Autoshapes) для більшої виразності текстової інформації.

Приклад 15. Вставка об'єктів

{Вставка фігурного тексту}

 Вставка  Малюнок  Об'єкт WordArt...

 [3,1]

 ОК

Текст напису := Текст <Enter> текст

 Шрифт  Шрифт  Impact  Розмір  36  Ж

{На панелі WordArt}

 Вирівнювання WordArt  Вирівняти за рахунок інтервалів

{Вставка фігури}

 Вставка  Малюнок  Автофігури

 Зірки і стрічки  [3,2]

1L {не відпускаючи кнопку миші, розтягнути форму до потрібного розміру}

{На панелі інструментів Малювання}

 Колір лінії  Чорний

 Колір заливки  Способи заливки...  Градієнтна

Кольори  заготівка  Назва заготівки  Туман

Тип штрихування від центру

Варіанти  [1,2]

 ОК

1R  Додати текстовий рядок := Текст {мал. 21}.

Р озглянемо вставку картинки ClipArt в завершальний слайд нашої презентації. ClipArt Gallery — це один з додатків Microsoft Office, яке забезпечує доступ до стандартної бібліотеки, що включає об'єкти наступних типів: Малюнки (Pictures), Звуки (Sounds) і Фільми (Movies). Більш того, це відкрита бібліотека, у відмінності, скажемо від WordArt, тобто користувач, крім пропонованих йому об'єктів, може доповнювати бібліотеку своїми власними об'єктами.

Перш за все, задамо розмітку слайду — Заголовок і об'єкт (Title and Content). У заглушку заголовка введемо слова "Спасибі за увагу" і звернемося до заглушки для об'єкту. У її центрі розташовується шість значків: Додавання таблиці (Table), Додавання діаграми (Chart), Додати картинку (ClipArt), Додати малюнок (Picture), Додати діаграму або організаційну діаграму (Diagram or Organization Chart) і Вставити кліп з колекції (Media Clips). Якщо клацнути по одному з цих значків, область заглушки перетвориться в об'єкт вибраного вами типу. У нашому випадку клацніть по значку ClipArt.

Приклад 16. Вставка об'єкту ClipArt

{Значок ClipArt} 1L

Шукати текст := Computer

 Знайти

 [4,1]

 ОК

Н а слайді з'явиться картинка із стилізованим зображенням комп'ютера. Утримуючи правою кнопкою миші один з маркерів і перетягуючи його можна задати картинці необхідний розмір, а схопивши центр картинки, ви можете перетягнути її на будь-яке місце слайду (мал. 22).

PowerPoint 2002, як і будь-яка нова версія програмного продукту міняє і/або доповнює свої стандартні бібліотеки. У PowerPoint 2002 значно збільшені бібліотеки ClipArt і Autoshapes. Але навіть в тому випадку, якщо жоден із зразків бібліотеки вас не задовольняє, не варто засмучуватися. Існує безліч колекцій всіляких об'єктів, вільно поширюваних Microsoft. Якщо ви підключені до Інтернету, то ClipArt автоматично почне пошук в мережі, картинки знайдені в Інтернеті будуть помічені спеціальним символом.

Крім розглянутих, в презентацію також можна поміщати діаграми, аудіо- і відеокліпи і багато інших об'єктів, доступних з діалогового вікна Вставити об'єкт (Insert Object) ( Вставка  Об'єкт. . .).