Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
19-24.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
45.34 Кб
Скачать

24. Поняття профспілок, їх завдання і функції.

Професійні спілки - історично сформована організаційна формаоб'єднання трудящих. Як суспільне явище профспілки являють собоюрізноманітну і складну систему відносин і зв'язків внутрішнього і зовнішньогохарактеру. Це - сама масова громадська організація.

Профспілки входять у політичну систему суспільства якспецифічні громадські організації зі своїми завданнями та функціями,обумовленими їхніми статутами.

Основні задачі профспілок зв'язані зі здійсненням їх головної функції --захисту прав та інтересів працівників у сфері праці і зв'язаних із працеювідносин. Саме t-цією метою профспілки виникли, для цього в нихоб'єднувалися і об'єднуються трудящі.

Професійна спілка (профспілка) - це добровільне громадськеоб'єднання громадян, пов'язаних спільними виробничими, професійнимиінтересами за родом їх діяльності, що створюється з метою представництва ізахисту їхніх соціально-трудових прав та інтересів.

Як громадська організація профспілки засновані на членстві, створюютьсяна основі спільної діяльності для захисту спільних інтересів і досягненнястатутних цілей.

Право кожного на об'єднання в профспілки, їх створення для захисту своїхінтересів прямо закріплено Конституцією РФ (див. ст. 30). Спеціальназгадка профспілок в акті вищої юридичної сили свідчить проособливої ролі та значення профспілок у житті суспільства.

Потреба захисту прав та інтересів працюючих особливо актуальна всучасний період, що підсилив соціально-економічніпротиріччя.

Здійсненню захисної функції профспілок сприяє соціальнерегулювання суспільних відносин, у які вони вступають у процесісвоєї діяльності. Відносини за участю профспілок регулюються різнимивидами соціальних норм - моралі, етики, права, традицій та ін Одні з нихсклалися в практиці взаємодії профспілок з державними,господарськими органами, працівниками, і формально не закріплені. Інші --передбачені актами профспілкових органів. Треті містяться в нормативнихправових актах.

Діяльність профспілок регулюється в основному ними самими, яксамостійними громадськими організаціями за допомогою внутрішніхнорм, прийнятих керівними профспілковими органами. Такі норми не носятьправового характеру (хоча багато з них мають правовий наслідок) імістяться в статутах профспілок та їх об'єднань, інших профспілкових актах.  З кола суспільних відносин, в які вступають профспілки, правовомувпливу піддаються тільки ті, регулювання яких об'єктивноможливо, економічно, соціально і політично необхідно. Правосприяє здійсненню поставлених перед профспілками завдань, виконанню їхніхзахисних функцій.

Суспільні відносини за участю профспілок регулюються правом у тіймірі, в якій це необхідно для забезпечення представництва і захистуінтересів працюючих, успішного функціонування профспілок і подальшогорозвитку суспільства. У кінцевому рахунку межі правового регулювання залежатьвід стану суспільних відносин, ступеня їх розвитку, від соціально -економічних та політичних умов, в яких вони розвиваються.

Межі правового регулювання відносин за участю профспілоквизначаються виходячи з їх призначення, необхідності з найбільшоюкористю для трудящих, всього суспільства представляти і захищати права іінтереси працівників у сфері праці і зв'язаних із працею відносин: а) засобами і методами, притаманними самим профспілкам; б) за допомогою права;в) у взаємодії правових і неправових засобів і методів. Обсяг ізміст прав профспілок визначаються, перш за все, метою їх створення,що стоять перед ними завданнями, виконуваними функціями, положенням вполітичній системі. Тому правовий статус профспілок у сфері працівизначається державою за участю профспілок. Вони допомагають сформуватизаконодавчі норми з питань діяльності профспілок. Правовий статуспрофспілок тісно пов'язаний з їх статутними повноваженнями, передбаченимисамими профспілками. При створенні законодавства про профспілки приймаютьсядо уваги обсяг і зміст їх статутних (громадських) повноважень.  Держава може закріпити за профспілками права тільки з тих питань,якими вони займаються відповідно до статутів в силу їх суспільногохарактеру. Після прийняття законодавства про профспілки вони повиннідотримуватися це законодавство.

Таким чином, співвідношення суспільного (Внутрішньопрофспілкове-го) іправового статусу профспілок будується на принципі прямого і зворотного зв'язку,взаємозалежності з пріоритетом внутрішньопрофспілкового-них норм при підготовцізаконодавства про профспілки і пріоритетівтому законодавства над внутрішніх профспілкових норм після прийняттявідповідних законодавчих актів.

Надані права створюють юридичну базу для виконання їхстатутних завдань і функцій, зміцнення правової основи державного ісуспільного життя. При цьому держава не втручається у внутрішні справипрофспілок. Вони діють у відповідності з прийнятими ними статутами і непідлягають реєстрації в державних органах. Якщо профспілкам необхідноправо юридичної особи, то вони, як і всі інші організації, що реєструютьсяв органах Міністерства юстиції РФ, але в повідомному, а не в обов'язковомупорядку і включаються до відповідного реєстру.

Тим самим забезпечується незалежність профспілок від органіввиконавчої влади.

Профспілки є незалежними у своїй діяльності від органів виконавчоївлади, органів місцевого самоврядування, роботодавців, їх об'єднань  (спілок, асоціацій), політичних партій та інших громадськихоб'єднань, їм не підзвітні і неподконт-рольним.

Незалежність профспілок - перший з основних принципівположення і діяльності профспілок, забезпечується т акже: прямим забороною усякого втручання органів державної влади таїх посадових осіб у діяльність профспілок, яке також може призвестисобою обмеження прав профспілок або перешкодити законномуздійсненню їх статутної діяльності; майновою самостійністю;правом самостійно розробляти і затверджувати свої статути, визначатиструктуру, обирати керівні органи, організовувати свою діяльність; забороною контролю за діяльністю профспілок з боку органівюстиції, що реєструють профспілки в якості юридичної особи.

Другий принцип - самоврядування передбачене Законом "Прогромадські об'єднання "і рівною мірою відноситься до всіх громадськихоб'єднанням. Стосовно до профспілок він виражений у згадуваному вище їхправі самостійно приймати свої статути і регулювати свою внутрішнюдіяльність.

Третій принцип - добровільність об'єднання в профспілки закріплений як законодавством про профспілки, так і Законом "Про громадські об'єднання".

Четвертий принцип, також прямо закріплений законом, - рівноправність профспілок , рівність усіх профспілок перед законом. Він означає, що усі профспілки і їхні органи одного рівня мають однакові права незалежно від чисельності, і яких-небудь іншихознак. Тим самим у законодавстві знайшов відображення і профспілковийплюралізм - наявність не одного, а декількох профспілок.

П'ятий принцип - законність створення і діяльності випливає ззаконодавства про профспілки і прямо закріплений Законом "Прогромадські об'єднання ".

Законодавство про профспілки спрямоване на регулювання їх відносин:

1) з роботодавцями, їх об'єднаннями і представниками;

2 ) з органами держави, органами місцевого самоврядування;

3) з іншими суб'єктами суспільних відносин (наприклад, майнових,податкових).

Слід мати на увазі, що в правову основу діяльності профспілоквходить як власне законодавство про них, права та гарантії їхдіяльності, так і трудове законодавство в цілому, оскільки воновикористовується профспілками для захисту прав та інтересів працівників.

Визначальну правову основу діяльності профспілок законодавствоміняється, удосконалюється в залежності від розвитку суспільнихвідносин, у яких вони беруть участь, але перш за все, від основнихекономічних відносин - від відносин власності, соціально -політичної обстановки в країні. У зв'язку з цим відбувається перегляд правпрофспілок. Повертаються державі, її органам державніповноваження, раніше покладені на профспілки і що знаходяться в їх веденніоргани (наприклад, державно-владні повноваження правової татехнічної інстанцій профспілок). Зміцнюються і розширюються права,спрямовані на захист інтересів працівників (наприклад, з питаньзайнятості). На утримання законодавства про профспілки вирішальний впливнадали конвенції та рекомендації Міжнародної організації праці (МОП) Конвенції No 87,135,144 та ін

Таким чином, основні тенденції розвитку і вдосконаленнязаконодавства про профспілки, їх права та гарантії полягають у тому: по-перше, що воно приводиться у відповідність з існуючимисуспільними відносинами, по-друге, у відмові від невластивих профспілкам, як громадськійорганізації повноважень; по-третє, у збереженні, зміцненні і розширенні прав, що дозволяютьпрофспілкам надійно відстоювати соціально-трудові права й інтересипрацівників.

У сферу трудового права входять зв'язані з працею відносини профспілок зроботодавцями, їх об'єднаннями і представниками, а також здержавними органами місцевого самоврядування. Ці відносини входять упредмет трудового права як тісно пов'язані з трудовими відносинами.

Участь профспілок у регулюванні трудових відносин (у встановленні ізастосування умов праці), у контролі за дотриманням закондательства пропрацю та про охорону праці, у вирішенні трудових спорів - одна з рис методутрудового права.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]