Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
19-24.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
45.34 Кб
Скачать

22. Поняття і види трудових колективів, їх повноваження.

Трудовий колектив – це об’єднання для спільних дій заради досягнення суспільно-корисних цілей людей, які пов’язані єдністю інтересів, оформлені структурно і мають органи управління, дисципліни і відповідальності. Соціальна роль трудового колективу реалізується в сукупності взаємопов’язаних функцій: виробничо-економічної, організаційно-управлінської, виховної, соціального контролю, задоволення потреб працівників, створення умов для самореалізації особистості, а також функцій здійснення і відтворення колективістського, демократичного способу життя. Кожний трудовий колектив посідає певне місце у виробничо-економічній структурі суспільства, що відображається його позицією у класифікації. Кожний колектив являє собою складну соціальну систему, в якій через функціональну взаємодію різних структур і окремих працівників реалізуються дві взаємопов’язані підсистеми: соціальна організація і соціальна спільнота. Трудовому колективу притаманні всі сутнісні ознаки соціальної організації, отже, він виступає як середовище предметної діяльності, так і середовище спілкування. Виходячи з цього, розрізняють формальну і позаформальну організації. Головне призначення формальної організації – поєднувати працівників із засобами і цілями тих чи інших видів діяльності. Позаформальна організація виникає як прояв дерегламентації службової діяльності та призначена для компенсації збоїв та обмежень формальної організації.

Повноваження трудового колективу

Коло повноважень і компетенція трудового колективу та його виборних органів визначаються в статуті підприємства. Також статут визначає і орган, що має право представляти інтереси трудового колективу. До таких органів можна віднести: ради трудового колективу, ради підприємства, профспілковий комітет та ін.

Повноваження трудового колективу всіх видів підприємств в Україні, на яких використовується наймана праця, реалізуються, звичайно якщо інше не передбачено статутом, загальними зборами або конференцією і їх виборним органом. Детальніше про дані збори. Члени виборного органу обираються таємним голосуванням на зборах чи конференції трудового колективу. Вони обираються терміном на 2-3 роки. Кількість голосів за їхні кандидатури не може бути меншою ніж 2/3.

Повноваження трудового колективу виявляються у процесі певного виду їх діяльності. Чинним законодавством про працю передбачено повноваження трудового колективу у встановленні колективних умов праці, укладенні колективного договору, встановленні робочого часу, забезпеченні трудової дисципліни, затвердженні правил внутрішнього трудового розпорядку, схваленні комплексних планів щодо поліпшення охорони праці й контролю за їх виконанням, утворенні комісії з трудових спорів на підприємстві

У ст.. 252-255 КЗпП встановлено принципи матеріальної зацікавленості трудового колективу в результатах господарської діяльності. Зарахування працівників до бригади має проводитись за згоди членів трудового колективу бригади. Розподіл колективного заробітку в бригаді здійснюється із застосуванням коефіцієнта трудової участі. Це є досить розумно, адже ми уже говорили, що добробут підприємства залежить від трудових відносин між членами трудового колективу і їхнім взаєморозумінням.

Законодавством України встановлюється що всі питання соціального розвитку, включаючи поліпшення умов праці, життя і здоровя, гарантії обовязкового медичного страхування членів трудового колективу та їх сімей вирішуються трудовим колективом за участю власника відповідно до статуту підприємства, колективним договором і законодавчими актами України. Пенсіонери й інваліди, які працювали до виходу на пенсію на підприємстві, користуються рівними з його працівниками медичним обслуговуванням, забезпечуються житлом, путівками в оздоровчі та профілактичні заклади. Підприємство зобовязане постійно поліпшувати умови праці та побуту жінок, підлітків, жінок що мають малолітніх дітей. Підприємства забезпечують певну кількість броні для працевлаштування інвалідів, безробітних за направленнями служби зайнятості. Прочитавши даний абзац, то виникає така думка, що підприємства і служби зайнятості це своєрідні «органи спасіння». Якоюсь мірою воно так і є, адже служба зайнятості багато робить для людей, проте щодо працевлаштування інвалідів я не згоден. Згідно законодавства якщо підприємство складається із 15-25 чоловік, то на ньому має працювати мінімум 1 інвалід.

Законодавство передбачає права трудових колективів щодо набуття права власності на майно свого підприємства, а також право на оренду майна державних підприємств. Трудовий колектив підприємства має право ухвалювати рішення про оренду цілісного майнового комплексу підприємства, його структурного підрозділу і створити господарське товариство з цією метою протягом 15 днів після отримання повідомлення Фонду державного майна України. Рішення про оренду вважається прийнятим, якщо за нього проголосували більше половини членів трудового колективу підприємства. Створене членами трудового колективу господарське товариство має переважне право над іншими фізичними і юридичними особами на укладення договору оренди майна того державного підприємства, структурного підрозділу, де створено це товариство

Орендар має право викупу орендованого майна згідно із законодавства з питань приватизації.

Для спільної участі у приватизації підприємства члени трудового колективу мають право створити господарське товариство, яке засновується на основі рішення загальних зборів, у яких брали участь 50% працівників підприємства чи їх уповноважених представників

Члени організації орендарів, члени трудового колективу підприємства, створеного орендарем, і колишні працівники обєкта приватизації, які вийшли на пенсію, звільнені за п.1 ст.40 КЗпП і не працюють з моменту звільнення на інших підприємствах, особи що мають право відповідно до законодавства повернутися на попереднє місце роботи на цьому підприємстві а також інваліди, звільнені у звязку з каліцтвом чи професійним захворюванням, мають право на пільгове придбання акцій на суму і за рахунок приватизаційного майнового сертифіката і додатково на половину його суми. Працівники підприємства, що приватизується мають право обєднатися для випуску контрольного пакета акцій

Господарське товариство до складу якого увійшло не менше 50% працівників підприємства користується пріоритетним правом випуску, а також на розстрочку платежу на термін не більше 1 року з первинним внеском не менше 30% ціни. Керівники, їх заступники, головні фахівці та керівники структурних підрозділів державних підприємств, що перетворюються на відкриті акціонерні товариства мають право придбати акції на суму 5% статутного фонду товариства з відстрочкою оплати на 1 рік після придбання акцій працівниками. Цікавою умовою є те, що це дозволяється тільки після того, як працівниками буде зроблена покупка акцій, а у нас сьогодні це не завжди дотримується.

На приватизованому підприємстві не допускається звільнення працівників з ініціативи нового власника протягом 6 місяців. Колективний договір укладений на такому підприємстві зберігає свою чинність протягом терміну його дії, але не більше як 1 рік. У цей період сторони повинні розпочати переговори про укладення нового колективного договору

щодо повноважень трудового колективу, то необхідно відмітити, що вони повністю охоплюють усі сторони діяльності колективу і є вичерпними.

«існує два види трудових колективів залежно від форм власності, на якій засновано підприємство:

1) трудовий колектив із правом найму робочої сили (тобто трудовий колектив працюючих власників);

2) трудовий колектив держаного ті іншого підприємства, в якому частка держави або місцеві ради становлять становлять у власності майна більш як 50%** Закон України «Про підприємства в Україні»

Тому слід розрізняти і повноваження цих видів трудових колективів

Тож трудовий колектив з правом найму робочої сили:

розглядає і затверджує проект колективного договору;

розглядає і вирішує згідно із статутом підприємства питання самоврядування трудового колективу

визначає і затверджує перелік і порядок надання працівникам підприємства соціальних пільг;

бере участь у матеріальному і моральному стимулюванні продуктивності праці, заохочує винахідницьку і раціоналізаторську діяльність, порушує питання про представлення працівників до державних нагород.

Таким чином як ми уже сказали, трудовий колектив є колективом працюючих власників, проте що саме розуміються під цим? Всі вище перелічені права охоплюються повноваженнями працюючих власників самостійно вирішувати питання організації управління, надання самим собі пільг. Але з іншого боку, якщо ми самі собі будемо надавати пільги, то хіба це буде наймана праця? Зрозуміло, що такий колектив, може і повинен врегульовувати питання встановлення колективних умов праці в локальному нормативно-правовому акті. Проте чинне законодавство говорить, що цей акт не може бути визнаний колективним договором. Таким чином присутнє договірне регулювання праці, співвласники домовляються між собою, бо в одній особі поєднують і власників і працівників. Тому мови йти про найману працю не може, дана праця є самостійною, «тобто те, що вважаю за потрібне».

Щодо другого виду трудового колективу, то він володіє такими повноваженнями:

разом з власником вирішує питання про вступ і вихід підприємства з обєднання підприємств;

приймає рішення про оренду підприємства;

вирішує питання щодо створення на основі трудового колективу органу для переходу на оренду і викупу підприємства

Слід сказати, що дані повноваження на сьогодні є вичерпними. Проте був певний час, у якому до даних повноважень добавлялись наступні:

розглядати з власником зміни і доповнення до статуту підприємства

спільно з власником підприємства визначати умови найму керівника;

брати участь у розвязанні питань про виділення зі складу підприємства одного чи декількох структурних підрозділів для створення нового підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]