Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
П Р А К Т И К А_програма.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
237.06 Кб
Скачать

4.3. Програма фінансово-економічної практики в страхових компаніях

Метою практики є ознайомлення з діяльністю страхової компанії та набуття студентами практичних навичок у вибраній сфері.

Під час проходження виробничої фінансово-економічної практики в страховій компанії студент повинен зосередити увагу на таких основних напрямах:

1. Правові та економічні основи діяльності страхових компаній.

Студент повинен ознайомитися з порядком створення та становлення, реєстрації та ліцензування страхової компанії; завданнями її діяльності; формою організації, розглянути історію створення та розвитку страхової компанії, участь її в об’єднаннях страховиків та роль на вітчизняному страховому ринку.

2. Управлінська та організаційна структура страховика.

Структура органів управління страховою компанією залежить від того, в якій організаційній формі її створено та яким видом діяльності вона займається – страхуванням життя або іншими видами страхування. Вивчаючи структуру управління страховою компанією необхідно виділити органи управління, їх повноваження, відповідальність і взаємозв’язок у процесі створення та реалізації страхових послуг.

Внутрішня структура страховика представлена філіями, агентствами, представництвами, відділеннями. Студенту необхідно охарактеризувати структуру страхової компанії, її агентську мережу, політику у сфері співпраці зі страховими посередниками.

Організаційну структуру страхової компанії формують підрозділи і служби. В основі організаційної побудови лежить економічний зміст послуг страховика. Студент повинен ознайомитися із функціями підрозділів та служб страхової компанії.

3. Страхові послуги.

Студенту необхідно ознайомитись із послугами, які пропонує страхова компанія, охарактеризувати структуру її страхового портфеля. Проходячи практику студент повинен розглянути процедуру підготовки, укладення, ведення, а також припинення дії договору страхування; розглянути склад, структуру та методику побудови страхових тарифів; з’ясувати особливості організації роботи служб урегулювання збитків, аварійного комісаріату страховика та асистуючих компаній.

Важливим видом діяльності страхової компанії є перестрахування. Студенту потрібно з’ясувати необхідність, роль і методи перестрахування; розглянути форми проведення перестрахувальних операцій; ознайомитися з порядком передачі ризиків у перестрахування та операціями з отримання ризиків у перестрахування; дослідити особливості перестрахування у нерезидентів. А також студенту потрібно вивчити механізм застосування співстрахування.

4. Фінансово-економічна діяльність страхових організацій

Завданням студента є ознайомитись із: принципами фінансово-економічної діяльності страховика; складом та змістом доходів страхової компанії, поняттям та структурою її витрат; механізмом формування її фінансових результатів; особливостями оподаткування вітчизняних страхових компаній.

Студенту необхідно здійснити оцінку фінансової стійкості та платоспроможності страхової компанії, розглянути порядок формування страхових резервів.

Також необхідно ознайомитися з принципами побудови та змістом фінансової звітності страхової компанії, порядком складання та подання спеціалізованої звітності страховика (декларація страховика про операції з перестрахування, звіт про доходи та витрати страховика, пояснювальна записка до звітних даних страховика).

Індивідуальне завдання: проаналізувати фінансовий стан страхової компанії, яка є базою практики.