Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
П Р А К Т И К А_програма.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
237.06 Кб
Скачать

2. Мета і завдання практики

Метою практики є оволодіння студентами сучасними методами, формами організації та знаряддями праці в галузі їх майбутньої професії, формування у них, на базі одержаних у вищому навчальному закладі знань, професійних умінь і навичок для прийняття самостійних рішень під час конкретної роботи в реальних ринкових і виробничих умовах, виховання потреби систематично поновлювати свої знання та творчо їх застосовувати в практичній діяльності.

Практика студентів передбачає безперервність та послідовність її проведення при одержанні потрібного достатнього обсягу практичних знань і умінь відповідно до різних освітніх та кваліфікаційних рівнів: бакалавр, спеціаліст, магістр.

Залежно від спеціальності чи спеціалізації студентів практика може бути: навчальна, педагогічна, економічна, виробнича, переддипломна, науково-дослідна та інші види практики.

Перелік усіх видів практик для спеціальності «Фінанси» або спеціалізації, їх форми, тривалість і терміни проведення визначаються в навчальних планах. На молодших курсах одним із завдань практики може бути оволодіння студентами професією з числа спеціальностей галузі, що відповідає фаху навчання. Заключною ланкою практичної підготовки є переддипломна практика студентів, яка проводиться перед написанням магістерської роботи або дипломного проекту. Під час цієї практики поглиблюються та закріплюються теоретичні знання з усіх дисциплін навчального плану, дозбирається фактичний матеріал для виконання магістерської роботи, дипломного проекту або складання державних іспитів.

Зміст і послідовність практики визначається програмою, яка розробляється кафедрою або предметною (цикловою) комісією згідно з навчальним планом. На кожній ланці практики програми мають рекомендації щодо видів, форм перевірки рівня знань, умінь, навичок, яких студенти мають досягти. Зміст програми практики відповідає Положенню про проведення практики студентами, наказам і рішенням колегії Міністерства освіти України щодо практики студентів, навчальному плану спеціальності і кваліфікаційній характеристиці спеціалістів. На основі цієї програми розробляються робочі програми відповідних видів практики. Кафедра може розробляти, окрім робочих програм практики, інші методичні документи, які сприятимуть досягненню високої якості проведення практики студентів.

Основними завданнями фінансово-економічної практики є

  • закріпити теоретичні знання, здобуті при вивченні дисциплін «Фінанси», „Гроші та кредит”, „Страхування”, „Фінанси підприємства” та ін.;

  • ознайомитися із організацією роботи підприємства або установи, яка є базою практики;

  • набути навичок практичного застосування теоретичних знань;

  • взяти участь у виконанні конкретної фінансової роботи, що здійснюється відповідями службами підприємства, установи чи організації, яка є базою практики.

3. Організація проведення практики

Учбово-методичне керівництво практикою здійснює кафедра фінансів та кредиту.

На початку практики студенти отримують інструктаж з охорони праці та скеровуються на практику відповідно до наказу ректора Запорізького національного університету. Зараховують студентів на практику і призначають керівників практики від підприємства (установи) за наказом керівника відповідної організації. Тривалість робочого часу студентів на практиці згідно чинного законодавства не може перевищувати 40 годин на тиждень.

Студент-практикант працює за індивідуальним графіком. Керівник практики від підприємства (установи), згідно з програмою фінансово-економічної практики, складає план походження практики для кожного студента. Кожен практикант повинен мати щоденник економічної практики і описувати в ньому свою діяльність.

Календарний план проходження наведено в таблиці 1.

Таблиця 1