Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
П Р А К Т И К А_програма.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
237.06 Кб
Скачать

4.2. Програма фінансово-економічної практики у банківських установах

Метою практики є вивчення організації діяльності банку, а саме:

- його правових і економічних основ діяльності;

- організаційної та управлінської структури;

- платоспроможності і ліквідності банку; кредитного потенціалу, ресурсів і пасивних операцій;

- методів оцінки кредитоспроможності клієнтів банків; організації розрахункових операцій банків, їх удосконалення на сучасному етапі;

- організації валютних операцій, обліку та ін.

1. Правові та економічні основи діяльності банків.

Банки – основна ланка кредитної системи України. Під час практики студент вивчає історію створення і становлення банку; його завдання; форму організації; дотримання економічних нормативів, які встановлюються Національним Банком України.

Вивчаючи структуру управління банком необхідно виділити органи управління, їх повноваження, відповідальність і взаємозв'язок при здійсненні банківських операцій.

На структуру управління банком вирішальний вплив здійснює правова форма мобілізації власного капіталу банку, ступінь розвитку його мережі і його самостійність.

Організаційну структуру банку формують підрозділи і служби. В основі організаційної побудови лежить економічний зміст операцій, які виконує банк і їх обсяг.

Студент повинен ознайомитись з функціями підрозділів і служб банку.

2. Банківський менеджмент і маркетинг.

Вивчаючи банківський менеджмент і маркетинг необхідно ознайомитись з основними напрямками політики банку, що визначає його дії на перспективу, особливостями здійснення кредитної, депозитної, інвестиційної, процентної політики, організації зв'язків з клієнтурою, реклама тощо.

2.1 Ресурси комерційних банків. Пасивні операції банків.

Діяльність банків полягає в залученні грошових коштів і наданні їх в позику або інвестування в цінні папери.

При цьому потрібно проаналізувати всі джерела формування банківських ресурсів, структуру і зміст банківських ресурсів, форми і роль пасивних операцій банків, зокрема депозитних і ощадних операцій у формуванні ресурсів.

2.2 Організація кредитування в умовах ринкової економіки.

Важливою сферою банківської діяльності є розміщення грошових ресурсів з метою одержання прибутку і забезпечення ліквідності банків. Необхідно ознайомитися з організацією кредитування, формами довгострокових і короткострокових кредитів, які надають комерційні банки; порядком укладання і змістом кредитних договорів, способами захисту від кредитного ризику, методиками оцінки кредитоспроможності позичальника.

2.3 Організація розрахункових операцій комерційних банків.

Студенту необхідно також ознайомитись із принципами організації безготівкових розрахунків, видами і порядком оформлення розрахункових документів, формами безготівкових розрахунків і способами платежів.

Вивчаючи організацію та регулювання готівкового грошового обігу студент, проходячи практику, повинен ознайомитись із касовими операціями комерційних банків, методикою розрахунків касових оборотів банків.

Крім того, завданням студента є аналіз інвестиційної діяльності банку, структури інвестиційного портфеля банку, необхідно ознайомитись із порядком відкриття і ведення валютних рахунків, формами валютних розрахунків.

3. Оподаткування та аналіз фінансових результатів діяльності банку.

Важливим видом зовнішніх фінансових відносин банківських установ є відносини з державою у сфері оподаткування. Проходячи практику, студент має ознайомитись із основними видами податків, які сплачують банки згідно чинного податкового та бюджетного законодавства; порядком їх обчислення та перерахунку до бюджету; видами та порядком складання податкової звітності.

Аналізуючи фінансові результати діяльності банку студенти повинні розглянути принципи побудови і зміст балансу банку та іншої фінансової звітності; провести аналіз активних і пасивних операцій, ліквідності та фінансової стійкості банку.

Індивідуальне завдання: проаналізувати фінансовий стан банку, який є базою практики.