Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
П Р А К Т И К А_програма.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
237.06 Кб
Скачать

4. Зміст фінансово-економічної практики

4.1. Програма фінансово-економічної практики на підприємствах

Метою практики є вивчення організації фінансової діяльності економічних служб підприємства (організації, установи).

Під час проходження виробничої фінансово-економічної практики на підприємстві студент повинен зосередити увагу на таких основних напрямах:

1. Структура управління та організація економічної роботи на підприємстві.

На початку практики студент повинен ознайомитись із структурою управління підприємством, складом його підрозділів. Особливу увагу треба приділити організації економічної роботи, структурі економічних служб, ознайомленню з посадовими обов’язками працівників, які відповідають за фінансову діяльність підприємства. Слід з’ясувати, як організована фінансова робота, які підрозділи здійснюють фінансове планування, фінансовий аналіз і контроль, управління фінансовими ресурсами.

Потрібно ознайомитись із формами фінансових планів, що складаються на підприємстві. Навчитися розраховувати фінансові показники, а також виконувати допоміжні розрахунки при складанні фінансових планів. Зокрема, треба навчитись:

  • складати кошториси витрат на закупівлю сировини, матеріалів, на оплату праці, на ремонт обладнання, кошторис адміністративно-господарських витрат;

  • розраховувати такі показники, як планова виручка від реалізації продукції (робіт, послуг), планова собівартість продукції, амортизаційні відрахування, розмір власних обігових коштів, сума кредитів і сплата відсотків за користування ними; плановий прибуток, плановий розмір фондів, що створюються за рахунок прибутку (фонд розвитку підприємства, резервний фонд, дивідендний фонд, інші фонди);

  • складати поточний фінансовий план (платіжний календар); річний фінансовий план (баланс доходів і витрат), фінансовий розділ бізнес-плану.

2. Аналіз формування та розміщення фінансових ресурсів підприємства.

Необхідно визначити склад джерел фінансування діяльності підприємства, що залежить від форми власності, організаційно-правової форми, виду діяльності (виробничо-господарська, посередницька, управлінська тощо); вивчити законодавчі та інші нормативні акти, а також внутрішні документи, що регулюють формування статутного фонду, додаткове залучення коштів та розподіл фінансових ресурсів під час діяльності.

Завданням студента є також ознайомлення з складом і структурою оборотних коштів; обігом оборотних коштів підприємства; методами визначення потреби в оборотних коштах; власними оборотними коштами і джерелами їх формування.

Необхідно розглянути використання кредитів для формування оборотних коштів; планування потреби в оборотних коштах; розрахунки норм і нормативів оборотних коштів за окремими статтями та в цілому по підприємству; ефективність використання оборотних коштів (основні показники ефективності), фактори, що мають вплив на використання оборотних коштів.)

Студенту потрібно ознайомитися з практикою здійснення на підприємстві грошових розрахунків у безготівковій формі та веденням касових операцій з приймання та видачі готівки, оформлення касових документів; визначити наявність поточних, позичкових і валютних банківських рахунків. Необхідно навчитись оформлювати документи для здійснення розрахунків у різних формах: платіжними дорученнями, платіжними вимогами-дорученнями, векселями, чеками, проведенням заліків взаємної заборгованості.

При ознайомлені з питанням кредитування підприємств слід звернути увагу на об’єкти кредитування, види і форми кредиту, вивчити порядок оформлення кредитних договорів, а також нарахування відсотків за використання кредитів та порядок їх відрахування.

Порядок вкладення вільних коштів підприємства у банківську систему. Порядок оформлення і використання банківських послуг: факторингових, лізингових, гарантованих, довірчих та ін.

3. Порядок формування та розподілу прибутку на підприємстві.

Студент-практикант повинен ознайомитись із формуванням балансового прибутку підприємства: від реалізації продукції, робіт, послуг (основна діяльність) та позареалізаційних операцій.

Також необхідно з’ясувати склад балансового прибутку підприємства по плану і по звіту (форма № 2), розрахунок прибутку від реалізації, порядок ціноутворення, планування рентабельності продукції, розподіл балансового прибутку і прибутку, що залишається у розпорядженні підприємства (чистого прибутку), порядок використання фондів грошових коштів, які утворюються за рахунок прибутку: резервний фонд; фонд коштів, що спрямовується на розвиток та удосконалення виробництва; фонд коштів, що спрямовуються на соціальні потреби; фонд стимулювання.

Студент-практикант повинен ознайомитись з: капітальними інвестиціями на підприємстві; джерелами і порядком фінансування амортизаційних відрахувань, порядок їх нарахування і використання; фінансуванням ремонту основних фондів; фінансовими інвестиціями.

А також студенту потрібно вивчити склад, структуру, стан і використання основних фондів, джерела фінансування капіталовкладень.

4. Оподаткування діяльності та оцінка фінансового стану підприємства.

У процесі виконання цього завдання студент повинен:

- визначити структуру платежів до бюджету за звітний період;

Ознайомитися із:

  • оподаткуванням прибутку підприємств (розрахунок оподаткованого прибутку, застосування податкових пільг, заповнення податкової декларації);

  • порядком обчислювання і оплати податку на додану вартість і механізм його відшкодування підприємству;

  • порядком відрахувань у цільові фонди: пенсійний, соціального страхування, у тому числі на випадок безробіття, інноваційний та інші передбачені законодавством;

  • розрахунком прибуткового податку з фізичних осіб (порядок розрахунку, пільги, терміни перерахування до бюджету);

  • взаємовідносинами з податковою адміністрацією (обсяги і терміни надання звітності, права і обов’язки підприємств і податкових адміністрацій, порядок накладення штрафних санкцій на підприємства);

У процесі аналізу фінансового стану студент повинен:

  • ознайомитися із фінансовою звітністю підприємства за попередні роки і пояснювальними записками до річних звітів;

  • зробити вертикальний і горизонтальний аналіз даних фінансової звітності, тобто проаналізувати структуру й динаміку окремих статей звітності;

  • розрахувати показники платоспроможності, рентабельності, ділової активності, проаналізувати їх динаміку;

навчитися оцінювати фінансовий стан підприємства, виявляти позитивні або негативні тенденції в його зміні, з’ясовувати фактори впливу на погіршення або поліпшення фінансового стану.

Індивідуальне завдання: проаналізувати фінансовий стан підприємства, яке є базою практики.