Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpora_Tema5.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
51.7 Кб
Скачать

Екологічні послуги

Екол.менеджмент - це частина загальної системи управління, що охоплює організаційну структуру, діяльність щодо планування, розподілу відповідальності, практичну роботу, процедури, процеси й ресурси для розробки, впровадження, досягнення цілей, оцінки досягнутого в рамках реалізації екологічної політики. Мета екол.менеджменту – мінімізація негативного впливу господарської діяльності на навколишнє природне середовище, досягнення високого рівня екологічної безпеки на різних етапах виробництва й споживання товарів та послуг.

В Законі України "Про екологічний аудит" визначено, що це незалежний вид діяльності, який включає перевірку суб'єктів, зв'язаних із забезпеченням екологічної безпеки, раціональним використанням і відтворенням природних ресурсів, захистом і конкурентоспроможністю об'єкта аудиту і його інвестиційною привабливістю. Аудит є формою незалежного фінансово-економічного контролю. Аудиторська діяльність в Україні регулюється Законом України "Про аудиторську діяльність" ", Національними нормативами аудиту та іншими законодавчими актами.

Екол.маркетинг - це орієнтація виробництва і збуту на задоволення еколого-орієнтованих потреб і запитів споживачів, створення і стимулювання попиту на екологічні товари (вироби чи послуги), економічно ефективні й екологічно безпечні у виробництві та споживанні.

Екол.консалтинг - це надання консультаційних послуг аудиторами з питань екологіїМожна сказати, що консалтинг — це будь-яка інформаційна допомога відповідних фахівців або компаній, що надається фірмі з будь-якого напряму діяльності певної фірми. Головним завданням консалтингу є підвищення ефективності як компанії в цілому, так і підвищення ефективності праці кожного із співробітників компанії окремо.

Екол.сертифікація – це підтвердження відповідності продукції, робіт, послуг, систем екологічного менеджменту екологічним вимогам технічних регламентів чи стандартів з видачею відповідного сертифіката встановленого зразка.

Екол.сертифікація - діяльність по підтвердженню відповідності сертифицируемого об'єкта пропонованим до нього екологічним вимогам. При цьому під екологічними розуміються вимоги, встановлені в законодавчих та інших нормативних актах в галузі природокористування та охорони навколишнього середовища. Здійснення екологічної сертифікації регулюється: Законом України “Про охорону НПС ” (ст. 49); Законом України “Про підтвердження відповідності”;Законом України “Про стандарти, технічні регламенти та процедури оцінки відповідності”; Декретом Кабміну „Про стандартизацію і сертифікацію”.

Екол.страхування — різновид страхування цивільної відповідальності власників або користувачів об'єктів підвищеної екологічної небезпеки у зв'язку з імовірним аварійним забрудненням ними довкілля та спричиненням шкоди життєво важливим інтересам третіх осіб, який передбачає часткову компенсацію збитків потерпілим.Метою екол.страхування є захист майнових інтересів громадян та юридичних осіб від шкоди, що настає у разі забруднення довкілля та погіршення якості природних ресурсів, тобто це — різновид особистого та майнового страхування у його традиційному розумінні. Водночас визначається як страхування відповідальності підприємств — джерел підвищеної екологічної небезпеки або "власників" забруднених об'єктів, що становлять потенційну екологічну загрозу життєво важливим інтересам громадян та юридичних осіб. Пріоритетною залишається природоохоронна мста екологічного страхування, а головне його завдання — компенсація завданих унаслідок забруднення навколишнього природного середовища страхувальникам і третім особам збитків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]