Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
M-Menedzhment-praktichni-2007 (1).doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
615.94 Кб
Скачать

Необхідно:

1. Підготувати текст листа-зобов’язання аудиторської фірми про згоду на проведення аудита бухгалтерської звітності фірми «к» за 2007 р.

2. Перевірити правильність листа-зобов’язання складеного Вашим помічником.

Приклад

ЛИСТ-ЗОБОВ'ЯЗАННЯ АУДИТОРА ПЕРЕД КЛІЄНТОМ

Керівнику ДП "Агроторг" Шапрану Володимиру Юрійовичу

Ви попросили, щоб ми провели аудиторську перевірку бухгалтерської звітності Вашого підприємства за 1999 рік. Ми із задоволенням підтверджуємо нашу згоду і розуміння цього зобов'язання. Аудит буде проведений нами в відповідності із законодавчими положеннями країни, що застосовуються з метою висловити нашу думку про фінансову звітність господарства.

При складанні своїх висновків по бухгалтерській звітності ми використаємо певні тести для отримання обґрунтованої гарантії в відношенні достовірності і достатності інформації що міститься в основних бухгалтерських записах і інших джерелах даних що є основою для підготовки бухгалтерської та фінансової звітності. Ми також вирішимо питання про правильність відображення інформації в бухгалтерській звітності.

У зв'язку із змістом тестів і іншими властивими аудиту обмеженнями разом з обмеженнями системи внутрішнього контролю, є неминучий ризик того, що якась помилкова заява може залишитися невиявленою.

У доповнення до звіту по бухгалтерській звітності ми передбачаємо надати Вам окремий лист, що стосується будь-яких матеріальних неточностей внутрішнього контролю, які в процесі перевірки привернули нашу увагу.

Ми нагадуємо Вам про відповідальність керівництва за підготовку бухгалтерської звітності, включаючи відповідне відображення адекватних бухгалтерських записів і внутрішнього контролю, вибір і застосування облікових рішень, а також безпечне зберігання активів компанії. Як етап процесу аудиту, ми попросимо від керівництва компанії письмове підтвердження достовірності представленої нам інформації в зв'язку з аудитом. Ми сподіваємося на всебічне співробітництво з Вашим персоналом і віримо, що в наше розпорядження представлять будь-які записи, документацію і іншу інформацію, що вимагається в зв'язку з проведенням аудиту.

Наш гонорар буде підрахований по мірі виконання роботи в залежності від часу, необхідного окремим особам, призначеним за обов’язками, і крім того від прямих поточних витрат на проведення аудиту. Окремі часові ставки застосовуються у відповідності зі мірою відповідальності, досвідом і необхідним рівнем майстерності аудиторів і асистентів.

Цей лист дійсний на майбутні періоди, якщо його не буде виправлено або змінено.

Просимо Вас підписати і повернути прикладену копію даного листа з вказівкою її відповідності Вашому розумінню угод по нашому аудиту бухгалтерської звітності.

Аудиторська фірма "Віктан-аудит"

Директор фірми

М. П.

Завдання 5.4

На основі договору на проведення аудиту охарактеризувати права і обов'язки його сторін. Результати дослідження оформити у вигляді таблиці (табл. 5.1)

Таблиця 5.1

Права та обов'язки сторін договору на проведення аудиту

Сторона договору

Права

Обов'язки

Замовник

Виконавець

Завдання 5.5

Дати характеристику видів відповідальності аудитора (рис.5.1).

За неналежне виконання своїх зобов'язань

За навмисне приховування істини та видачі позитивного висновку, які призвели до шкоди

Перед органами, що видали дозвіл на заняття аудиторською діяльністю

Перед аудиторською фірмою

Перед клієнтом

Перед третіми особами

Кримінальна

Професійна

Дисциплінарна

Майнова

попередження

догана

у межах завданих збитків

зупинення дії сертифікату та дозволу на сток до одного року

звільнення

анулювання сертифіката та дозволу

Рис. 5.1. Види відповідальності аудитора

Завдання 5.6

Розгляньте наведену ситуацію і дайте відповіді на наступні питання:

  1. Чи є вина аудитора в ситуації, що склалась?

  2. Чи несе відповідальність аудитор за недостовірний висновок?

  3. Чи може банк “Аваль” пред’явити претензії до аудитора про відшкодування завданої шкоди?

  4. Чи може АПУ України анулювати сертифікат в даній ситуації?

Аудитором було обстежено ПП “Крок” і 12.02.2006 р. видано позитивний висновок за результатами аудиту річної звітності. Згідно з показниками звітності підприємство є платоспроможним і рентабельним. вивчивши звітність, підтверджену висновком приватного аудитора, банк “Аваль” 20.02.2006 р. видав підприємству короткострокову позику в сумі 400 тис. грн. В липні місяці ПП “Крок” збанкрутувало. При оформленні матеріалів щодо визнання ПП “Крок” банкрутом була проведена аудиторська перевірка іншим аудитором, який підтвердив, що підприємство станом на 01.07.2006 р. є банкрутом, а звітність, підтверджена попереднім аудитором, не відповідає даним бухгалтерського обліку: при фактичних збитках на суму 350 тис. грн. бухгалтер в балансі показав прибутки на цю ж суму.

Згідно з ліквідаційним балансом ПП “Крок” засобів підприємства вистачило лише на погашення першочергових платежів. Банк “Аваль” не отримав повернутого кредиту.

Завдання 5.7

Розгляньте наведену ситуацію та дайте відповідь на поставлене питання.

Чи повинен аудитор відшкодувати суму штрафу, чи він не несе відповідальності за наслідки діяльності фірми?

Аудитор, що проводив аудит фінансової звітності фірми, проявив професійну недбалість. В результаті чого податковими органами на фірму були накладені штрафні санкції.

Завдання 5.8

Оцінити повноту дотримання договірних умов за такими ситуаціями:

Ситуація 1. Керівництво фірми ”Калина” (замовник), основна діяльність якої згідно з установчими документами - виробництво меблів та столярних виробів, повідомило про спірні питання у відносинах з аудитором профспілку підприємств деревообробної промисловості.

Ситуація 2. Керівництво аудиторської фірми ”Ворскла” (виконавець) передало свої зобов'язаннія за договором фірмі ”Полтава-Аудитсервіс”, де обов'язки керівника виконує колишній заступник директора аудиторської фірми ”Ворскла”.

Ситуація 3. Керівництво фірм и ”Калина” (замовник), відмовилося взяти на себе відповідальність за дотримання порядку ведення бухгалтерського обліку, посилаючись на те, що персонал бухгалтерії лише на 15 відсотків складається із кваліфікованих фахівців.

Ситуація 4. Аудитор аудиторської фірми ”Ворскла” (виконавець) на прохання МВО складу запасних частин Сидорова П.В. не повідомив керівництво фірми ”Калина” (замовник) про неповноту бухгалтерських записів. Сидоров П.В. видав аудитору розписку про те, що відновить облік у наступному звітному періоді.

Ситуація 5. Керівництво фірми ”Калина” (замовник) відмовило у безумовні оплаті за договором на 36000 грн., так як зростання цін за період між укладанням першої редакції договору та здаванням робіт склало 15 %.

Завдання 5.9

Складіть програму аудиторських перевірок за розділами аудиту та розподіліть роботу між виконавцями:

  • Аудит грошових коштів на рахунках в банку;

  • Аудит розрахунків з оплати праці;

  • Аудит розрахунків із засновниками;

  • Аудит обліку виробничих запасів;

  • Аудит витрат на виробництво і калькуляції собівартості продукції;

  • Аудит обліку готової продукції. реалізації і фінансових результатів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]