Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛОГИКА.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
94.21 Кб
Скачать

2. У будь якій дїї Можна виділити зовнішні і внутрішні аспекти.

Перші повязані з фізичними діями людини( це фіз рухи).

ДругІ намірами людини діяти певним чином.

Наприклад: юлюдина відкриває вікно".

Для того щоб вона підходить до вікна і здійснює певні дїї тобто фізичні рухи але існує внутрішній аспект Через який людина може відкривати вікно тобто це пепвні причини які і являються внутрішніми аспектами.

При логічному аналізі дїї значна увага приділяється внутрішньому аспекту тобто тому стану коли людина починає певним чином міркувати. РІзницю між зовнішніми івнутрішніми аспектами дїі використовують для розрізнення 2 понять:

- діяльність

- дія

у логиці мова завжи йде про дію.

У структурі дїї виділяють 4 основні компоненти:

1. Агент дїї. Дія завжди повязана з певним субєктом.

Поняття аген у логиці трактується досить різно стороньо. Агентом же бути людина, группа людей, організація, держава.

2. РЕзультат дІї. Будь-яку дію можно тлумачити як певну подію.

Агент може приписувата собі як результа Дїї певну подіЮ В звязку з цим під час аналізу дїї виникає дуже важлива проблема яка поялгає в приписуванні результату дїї певному агенту.

У праві така така проблема завжди зводиться до проблеми покарання людини з апевні дїї або протидїї.

3. Контекст. Резулбтат дї це зміна яка фіксується в певному контектсті.

КонтекСт -це простір який сприяє певним діям і в якому відбувається ця дія.

При цьому необхідно враховУвати що контекст це не просто зовнішня ситуація але і деякі фактори які безпосиредньо повязані з внутрішнім світом людини.

Так наприклад людина може сумніватися в деяких своїх вчинках або вірити в їхню правоту.

4. Інтенціональність з усіх можливих інтенціонал них станів якІ можуть бути приписаних людині виділяють 2 найбільш важлив якіхарактерезують сутність дїї це певні модальності "хоче" і " може".

Перший виражає мотивування дїї субьєкта в природнвй мові він може виражатис також за допомогою таких слів "бажаю","вимагаю","благаю".

Друга модалтність або модус "може"виражає совобу дію субєкта. Причосу Цей модус фіксує факт можливості хпевної дїїтільки з точки зору самого субьєктаб.

Проблемаа взаємодїї у логиці можна представити таким чином нарпиклад "х" звертається до "у"коли знає що не може щосьщроьити самостійно але він вірить що йому допоможуть, яким чином можна примусити одну людину зробити Те що вам потрібно. Саме просте вирішення цієї продлеми полягає в тому щоб наказати виконати Ваше прохання але в діяких випадках е нне діє більш ефективним у процесі взаємодїї є врахування інтересів і можливостей кожної зі сторін.

РОзрізняють 4 оснвоні типи взаємо дїі які Існують між 2 субектами взаємодїї:

- вимога

-надавання

-Заподіяння

-прийнняття

Вимога це вираз бажання ощб інша людина виконала певні дїї прикладами можуть бути звернення кридитора до певного боржника. Відповіддю на вимогу може бути надання або не надання певного стану тобто виконання або не виконання дїї. Прикладами може бути повернення боргу ппевному кридитору.

Заподіяння Це здійснення дії особи які обмежуЮть свободу дїї певноЇ дЇї.

Прикладами заподіннями можуть бути відвід судді під час чудового засідання.

ВІдповіддю на заподіяння може бути прийняття чи не прийняття певного обмежання прикладами дій прийняття є погодження кредитора з виконанням боржником зобовязань по частинах.