Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова онд.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
41.31 Кб
Скачать

Висновки.

Люблінська унія була значно важливим політичним явищем в житті Польщі,Литви та України і дуже вплинула на подальший історичний розвиток всіх трьох держав. Процес об’єднання Литви та Польщі розпочався ще в кінці XIVст. з Кревської унії,але остаточно ці дві держави об’єдналися у Річ Посполиту в 1569-му році за Люблінською унією. У відповідності до нового адміністративно-політичного устрою держава являла собою федерацію, була шляхетською республікою , де король обирався на сеймі шляхтою та магнатами. Новоутворена держава складалася з Королівства Польського і Великого князівства Литовського і вся її територія ділились на воєводства. Шляхта ставала основною політичною силою і вирішувала справи загального чи міського порядку на сеймах. Результатом унії стало приєднання правобережних українських земель(Київщини ,Волині та Брацлавщини) і частини Лівобережжя – до Польщі. Таким чином,більша частина українських земель,населених православними, потрапила під владу католицької Польщі. В Україні було створено 6 воєводств:Брацлавське,Київське,Волинське,Подільське,Руське,Белзьке. До польських магнатів і шляхти перейшли земельні багатства України і тут запанував тяжкий національний,соціальний та релігійний гніт,були знищені будь-які залишки української політичної автономії. Селяни швидко перетворилися на кріпаків(за III Литовським статутом 1588р.),українська мова та традиції підпали під заборону,православні були позбавлені політичних прав. Посилення економічного гноблення дістало вияв і в створенні на українських землях польських фільварків-великих феодальних господарств,де використовувалася підневільна праця селян,які працювали на міжнародний ринок(українське зерно поляки продавали в Західну Європу,одержуючи від цього величезні прибутки). На ряду з цим можна відзначити і деякі позитивні сторони Люблінської унії. Уперше за багато років основна частина українських земель об’єдналася в одну державу,хоча і не українську,зміцнились торговельні зв’язки між різними регіонами України. Такі міста як Переяслав,Біла Церква,Канів Черкаси перетворилися на центри розвитку торгівлі та ремесла. Тому, враховуючи різні погляди істориків, можна відзначити ,що Люблінська унія і Річ Посполита, яка утворилася після її укладення – є спільним минулим трьох народів і має важливе значення в історії кожного з них.

Cписок використаних джерел та літератури

Джерела.

1.Литовська метрика//Хрестоматія з історії України литовсько-польської доби. – Львів: Видавництво Українського католицького університету, 2010.-С.203-206.

2.Литовський статут//Хрестоматія з історії України литовсько-польської доби. - Львів:Видавництво Українського католицького університету,2010.-С.196-198.

Література.

1.Горобець В.М. Україна:Люблінська унія та народження нової Вітчизни/ Горобець Віктор Михайлович/ Україна:Люблінська унія та народження нової Вітчизни. – К.: Кріон, 2009.- 204с.

2.Грушевський М.С. Історія України-Руси/ Грушевський Михайло Сергійович/ Історія України-Руси Т.4.- К.: Либідь,1993.-710с.

3.Дорошенко Д.І. Нарис історії України/ Дорошенко Дмитро Іванович/ Нарис історії України. - К.: Освіта,1992.- 650с.

4.Полонська-Василенко Н. Історія України: У 2т. Т.1.До середини XVII століття/ Полонська-Василенко Наталія/ Істрія України:У 2т.Т.1.До серединиXVII століття. - К.:Либідь,1995.- 672с.

5.Смолій В.А. Історія України:нове бачення / Смолій Валерій Андрійович/ Історія України:нове бачення. - К.: Просвіта, 2002.- 695с.

6.Субтельний О.М. Україна: історія/ Субтельний Орест Мирославович/ Україна:історія. - К.:Либідь,1993.- 720с.