Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РП Робота психолога в ПМП комісії.DOC
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
118.78 Кб
Скачать

Розподіл навчальНого часу за темами

ТЕМИ

Всього годин

Кількість годин

лабораторні

Самостійна робота

лекції

практичні

Модуль 1. Організація роботи практичного психолога в міській (районній), обласній та республіканській психолого-медико-педагогічні консультації.

1.

Нормативно-правова документація з питань організації міської, обласної та республіканської психолого-медико-педагогічні консультації .

16

2

4

10

2.

Психологічний супровід дошкільників та учнів, які мають вади психічного і фізичного розвитку, навчаються на дому за індивідуальним планом.

22

2

2

8

10

3.

Організація роботи практичного психолога в шкільній психолого-медико-педагогічній комісії.

16

16

Всього за модуль 1.

54

4

6

8

36

Зміст лекцій, практичних, лабораторних занять

Тема по програмі навчальної дисципліни

Тема та план лекції

Кількість годин

Тема практичного, лабораторного заняття

Кількість годин

1

2

3

4

5

Модуль 1. Організація роботи практичного психолога в міській (районній), обласній та республіканській психолого-медико-педагогічні консультації.

Нормативно-правова документація з питань організації міської, обласної та республіканської психолого-медико-педагогічні консультації

Тема 1. Нормативно-правова документація з питань організації міської, обласної та республіканської психолого-медико-педагогічні консультації .

1.Наказ Міністерства освіти України від 07.07.2004 N569/38 Про затвердження Положення про центральну та республіканську (АвтономнаРеспублікаКрим),обласні,Київську та Севастопольськуміські, районні(міські) психолого-медико-педагогічні консультації. Про внесення змін до Положення про центральну та республіканську (АвтономнаРеспублікаКрим),обласні,Київську та Севастопольськуміські, районні(міські) психолого-медико-педагогічні консультації.

2.Наказ Міністерства освіти України від 20.08.96 N 278 Про затвердження Положення про шкільну психолого-медико-педагогічну комісію.

3.Наказ Управління освіти Житомирської міської ради від 01 вересня 2010 року №558 Про функціонування у 2010-2011 н.р. міської психолого-педагогічної консультації.

4.П О С Т А Н О В А від 15 серпня 2011 р. N 872 Про затвердження Порядку організації інклюзивного навчання у загальноосвітніх навчальних закладах. 5.Наказ Міністерства освіти і науки України від 09.12.2010 N1224 «Про затвердження Положення про спеціальні класи для навчання дітей з особливими освітніми потребами у загальноосвітніх навчальних закладах".

Тема 2. Психологічний супровід дошкільників та учнів, які мають вади психічного і фізичного розвитку, навчаються на дому за індивідуальним планом.

1.Організація діяльності шкільної психолого-медико-педагогічної комісії.

2.2. Наказ Житомирської загальноосвітної школи І-ІІІ супенів №81 від 5 вересня 2010 року №52 Про функціонування у 2010-2011 н.р. шкільної психолого-педагогічної консультації (ПРОЕКТ).

2.Організація діяльності психолого-медико-педагогічного консиліуму ДНЗ.

3.Наказ Житомирського дошкільного навчального закладу №81 від 5 вересня 2010 року №52 Про функціонування у 2010-2011 н.р. психолого-медико-педагогічного консиліуму (ПРОЕКТ).

4.Протокол засідання психолого-медико-педагогічного консиліуму ДНЗ №80 (ПРОЕКТ).

5.Орієнтовний перелік питань, які можуть бути заслухані на психолого-медико-педагогічному консиліумі ДНЗ.

2

2

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ №1

Тема1: Організація діяльності міських, обласних і республіканської психолого-медико-педагогічні консультації.

1.Про затвердження Положення про центральну та республіканську (АвтономнаРеспублікаКрим),обласні,Київську та Севастопольськуміські, районні(міські) психолого-медико-педагогічні консультації. Н А К А З 23.06.2011 N 623/61 Про внесення змін до Положення про центральну та республіканську (АвтономнаРеспублікаКрим),обласні,Київську та Севастопольськуміські, районні(міські) психолого-медико-педагогічні консультації.

2. Організація діяльності шкільної психолого-медико-педагогічної комісії.

3. Організація діяльності психолого-медико-педагогічного консиліуму ДНЗ.

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ №2

Тема 2: Організація індивідуального навчання вдома учнів, які мають вади психічного і фізичного розвитку.

1. Класифікація та характеристика різних ступенів інтелектуального розвитку.

2.Положення про індивідуальну форму навчання в загальноосвітніх навчальних закладах.

3.Основні категорії дітей, які підлягають навчанню на дому.

4.Основні напрямки роботи психолога з дітьми, які мають вади слуху, зору,з дітьми ДЦП.

5.П О С Т А Н О В А від 15 серпня 2011 р. N 872 Про затвердження Порядку організації інклюзивного навчання у загальноосвітніх навчальних закладах. 6.Наказ Міністерства освіти і науки України від 09.12.2010 N1224 «Про затвердження Положення про спеціальні класи для навчання дітей з особливими освітніми потребами у загальноосвітніх навчальних закладах"

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ №3

Тема 3: Організація психологічної реабілітації дітей-інвалідів

1.Загальні положення психологічної реабілітації дитини-інваліда.

2.Методи психодіагностики дитини-інваліда.

3.Корекцйійна робота з дітьми-інвалідами раннього віку, з дітьми-інвалідамидошкільного віку, молодшого шкільного віку,з підлітками –інвалідами.

4.Психологічне консультування батьків, які виховують дитину-інваліда.

5. Методики психологічної реабілітації дітей-інвалідів.

лабораторне заняття № 1-4

Тема: Організація діяльності обласної психолого-медико-педагогічні консультації, робота психолога по підготовці документів на засідання ОПМПК.

мета: ознайомити студентів із особливостями діяльності обласної психолого-медико-педагогічні консультації, видами роботи практичного психолога з питань інтелектуального розвитку і практичного психолога з питань поведінки, організувати діагностичну роботу з дошкільником, який відвідує спеціалізовану групу дошкільного закладу, начити оформлювати документи за засідання ОПМПК.

Завдання для практичної роботи

лабораторне заняття № 1

  1. Перегляд презентації особливостей діяльності обласної психолого-медико-педагогічні консультації, знайомство з видами діяльності практичних психологів ОПМПК.

  2. Вивчення нормативних основних документів, які регулюють діяльність обласної психолого-медико-педагогічні консультації.

лабораторне заняття № 2-3

  1. Розглянути професійно-орієнтоване завдання.

Ви – практичний психолог дошкільного навчального закладу №12 м. Житомира. До вас звернувся вихователь старшої групи “Сонечко”(5-6 –років): “Вже минув тиждень як нашу групу почав відвідувати Денис К. У хлопчика всі ознаки затримки психічного розвитку. Що робити?”

  1. За результатами презентації, вивчення нормативних документів підготувати детальний алгоритм роботи супроводу дошкільника, у якого є ймовірність затримки психічного розвитку.

  2. Виконати професійно-орієнтоване завдання за пропонованою схемою, використати діагностичну методику Н.М.Стадненко, Т.Д.Ілляшенко, А.Т.Обухівська «Діагностика готовності до навчання в школі дітей шестирічного віку» у Спеціалізованому навчально-виховному комплексі №59 міста Житомира, підготувати рекомендації батькам та вихователям.

лабораторне заняття № 4

  1. Підготувати КАРТКУ стану здоров'я і розвитку дитини (дані попереднього обстеження), відповідно до додатку 1 Положення про центральну та республіканську (Автономна Республіка Крим), обласні, Київську та Севастопольську міські, районні (міські) психолого-медико-педагогічні консультації

4

10

Підсумкова модульна робота

7