Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
032-188.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Національний університет водного господарства та природокористування

Кафедра автомобілів, автомобільного господарства і технології металів

032-188

Методичні вказівки

до виконання курсового проекту

з дисципліни “Автомобілі”

Розділ "Теорія експлуатаційних властивостей автомобілів"

для студентів спеціальності 6.090200

"Автомобілі та автомобільне господарство"

Рекомендовано до друку методичною комісією напряму 0902

"Інженерна механіка"

Протокол № 6 від

24.03.2007р.

Рівне – 2007

Методичні вказівки до виконання курсового проекту з дисципліни "Автомобілі" Розділ "Теорія експлуатаційних властивостей автомобілів" для студентів спеціальності 6.090200 "Автомобілі та автомобільне господарство" / Марчук М.М., Колодійчук А.К., Морозюк С.В., Рівне: НУВГП, 2007, – 32с.

Упорядники: Марчук М.М., канд. техн. наук, професор.

Колодійчук А.К., канд. техн. наук, доцент.

Морозюк С.В., асистент

Відповідальний за випуск: – М.М. Марчук, канд. техн. наук, професор, завідувач кафедри автомобілів, автомобільного господарства і технології металів.

© Марчук М.М., Колодійчук А.К., Морозюк С.В., 2007

© НУВГП, 2007

Вступ

Вивчення розділу "Теорія експлуатаційних властивостей автомобілів" спрямовано на отримання знань з основних експлуатаційних властивостей автомобіля і вироблення необхідних навиків їх оцінки, безпосередньо пов'язаних з конкретними дорожніми умовами руху.

Як відомо, ефективність роботи автомобіля визначається впливом техніко-експлуатаційних властивостей конструкції, пов'язаних з його рухом. До них належать тягово-швидкісні і гальмівні властивості, паливна-економічність, стійкість, керованість, плавність руху і прохідність.

Перераховані властивості визначаються окремо в певній послідовності. Однак необхідно відзначити їх тісний взаємозв'язок і те, що зміна однієї з них приводить до зміни іншої. Це необхідно враховувати ще і тому, що покращення однієї з них може викликати до погіршення іншої.

В зв'язку з цим особливе значення має пошук оптимальних рішень як при проектуванні автомобіля, так і при виборі режимів його руху в різних умовах експлуатації.

Вимірювачі і показники перерахованих основних техніко-експлуатаційних властивостей встановлюються і визначаються на основі закономірності руху автомобіля.

Як і сам рух автомобіля, так і його можливості та характер обумовлюються взаємодією коліс автомобіля з опорною поверхнею кочення.

З метою закріплення теоретичних знань і вироблення практичних навиків аналізу основних експлуатаційних властивостей автомобілів студент пише курсовий проект, в якому повинен провести необхідні розрахунки і побудувати відповідні графіки, за допомогою яких вміти дати глибокий аналіз вдосконалення конструкції проектованого або існуючого автомобіля при експлуатації його в різних дорожньо-кліматичних умовах.

Курсовий проект кожен студент виконує згідно з індивідуальним завданням і оформляє у вигляді розрахунково-пояснювальної записки, в яку входять результати розрахунків, необхідні схеми і графіки. В записку не слід вносити результати проміжних розрахунків.

Розрахунково-пояснювальну записку пишуть від руки (допускається друкувати) на листках формату 210x297мм. в обсязі 12 - 15 сторінок. Графічну частину курсового проекту виконують в олівці на листі формату А1 з урахуванням розділу "Розрахунок агрегатів і вузлів автомобіля", який входить до курсового проекту. Загальний обсяг складає: 30-35 сторінок розрахунково-пояснювальної записки. Графічна частина – 3 листи А1.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]