Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Perelik_pitan.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
143.87 Кб
Скачать

Розділ 4. Тактична підготовка

  1. Що таке загальновійськовий бій?

Бій як основна форма тактичних дій військ — це організовані й узгоджені

щодо місця, часу, ударів, вогню і маневрів дії війська з метою знищення

противника або відбиття його ударів чи виконання інших завдань в

обмеженому районі (мал. ).

Сучасний загальновійськовий бій ведеться об'єднаними зусиллями усіх

військ, які беруть у ньому участь із застосуванням танків, бойових машин

піхоти, броне-, транспортерів, артилерії, протиповітряної оборони,

літаків, вертольотів та іншого озброєння і техніки.

  1. Види загальновійськового бою.

Основними видами загальновійськового бою є оборона і наступ.

  1. Мета оборони.

Оборона здійснюється умисно чи вимушено з головною метою — відбити наступ противника, завдати йому втрат і створити умови для переходу своїх військ у наступ.

  1. Мета наступу.

Наступ проводиться з метою повного розгрому противника і оволодіння важливими районами (об'єктами) місцевості. Солдат зобов'язаний знати бойове завдання взводу й відділення та своє особисте, об'єм і послідовність обладнання фортифікаційних споруд, постійно вести спостереження, своєчасно виявляти противника і негайно доповідати про нього командирові, сміливо і рішуче діяти в наступі, стійко і наполегливо — в обороні.

  1. Що називається атакою?

Ата́ка (фр. attaque — напад) — поєднання вогню і навального руху війська, літаків, кораблів та ін. проти ворога з метою знищення його в близькому бою.

В загальному бою атака є найважчим і найбільш напруженим періодом наступу.

Атака починається при безпосередньому зіткненні з противником для прориву його оборони або після зближення з військом противника при підході його з глибини театру воєнних дій.

Атака ведеться танками і піхотою при підтримці артилерії та авіації і забезпечується спеціальними військами. В морському бою атака здійснюється всіма родами ВМС, а найчастіше авіацією, підводними човнами та швидкохідними надводними кораблями.

  1. Що називається контратакою?

Контрата́ка (фр. contre-attaque, від фр. centre — проти і фр. attaque — напад) — атака, що проводиться військами, що обороняються, проти військ противника, що уклинилися в їх бойові порядки, з метою його розгрому і відновлення втраченого тактичного положення.

Контратака — один з елементів прояву активності військ в обороні; зазвичай проводиться силами других ешелонів і резервів військ, що обороняються, із залученням частини сил військ першого ешелону з неатакованих ділянок.

Контратака готується відповідно до наміченого задуму бою і проводиться з врахуванням обстановки, що склалася в ході бою. Дії контратакуючих військ можуть підтримуватися ударами танків, авіації, вогнем артилерії, мінометів та інших вогневих засобів. Успіх контратаки досягається швидкими, раптовими і рішучими діями контратакуючих військ в мить, коли противник не встиг ще закріпитися і підтягнути резерви для нарощування удару.

  1. Що називається фронтом?

Фронт — район (смуга, зона) території, на якій ведуться бойові дії (у поняттях фронт і тил)

Фронт — сторона бойового порядку (оперативної побудови) військ, звернена до противника. При веденні бойових дій розрізняють фронти наступу, атаки, прориву, оборони і таке інше. Його ширина для підрозділів, частин, з'єднань і об'єднань залежить від отриманого бойового завдання, наявності сил і засобів, характеру місцевості й інших умов.

  1. Що називається флангом?

Фланг (нім. Flanke, фр. flanc, від франкського, hianka – сторона) — правий або лівий край строю, розташування військ (кораблів), бойового, похідного порядку військ (підрозділів, частин тощо) або оперативної побудови військ. При поворотах строю назва флангів (правий, лівий) не змінюється.

При веденні бойових дій фланг в порівнянні з фронтом є слабкішою і тому більш уразливою частиною бойового порядку, оскільки вихід противника на фланг веде до роз'єднання з сусідами і загрожує зривом сполучення з тилом; тому під час організації бою та операції особлива увага приділяється забезпеченню своїх флангів й стиків з сусідами

  1. Що називається тилом?

  1. Під час війни в широкому розумінні — вся територія країни з її населенням, господарством, державним і політичним устроєм. У міцності тилу виражається сила економічного і морального потенціалу країни, що забезпечує під час війни матеріальні потреби фронту і поповнення людськими резервами сил, що діють.

  2. В збройних силах — сукупність частин, підрозділів і установ, створених з метою забезпечення видів збройних сил всім необхідним для їх життя, навчання, бойової діяльності і призначених для матеріального, технічного і медичного забезпечення військ. Тил армії, що діє, в сухопутних військах підрозділяється на оперативний і військовий.

  1. Види маневру підрозділами.

Видами маневру підрозділами (вогневими засобами) є: охоплення, обхід, відхід і зміна району (позицій).

Охоплення — маневр, який здійснюється підрозділами в ході бою для атаки противника у фланг.

Обхід — більш глибокий маневр, який здійснюється підрозділами для атаки противника з тилу.

Охоплення здійснюється в тісній тактичній і вогневій взаємодії, обхід — у тактичній взаємодії з військами, які наступають з фронту.

Відхід і зміна району (позицій) — маневр, який застосовується з метою виводу своїх підрозділів (вогневих засобів) з-під удару противника і заняття більш вигідного положення.

Він проводиться тільки за дозволом старшого командира . Маневр вогнем застосовується для більш ефективного ураження противника. Він полягає в зосередженні вогню взводу (відділення) по одній важливій цілі, своєчасному перенесенні вогню з однієї цілі на іншу та веденні вогню взводом одночасно по декількох цілях. Маневр, повинен бути простим за задумом, проводитися швидко, потай та раптово для противника. Для його здійснення використовуються результати вогневого ураження противника (вогню), відкриті фланги, проміжки, складки місцевості, приховані підступи, аерозолі (дими), а в обороні, крім того, — траншеї і ходи сполучення.

  1. Що називається охватом?

Охоплення — маневр, який здійснюється підрозділами в ході бою для атаки противника у фланг.

  1. Що називається обходом?

Обхід — більш глибокий маневр, який здійснюється підрозділами для атаки противника з тилу

  1. Що називається відходом?

  2. Відхід і зміна району (позицій) — маневр, який застосовується з метою виводу своїх підрозділів (вогневих засобів) з-під удару противника і заняття більш вигідного положення.

  1. Види маневру вогнем.

У практиці застосовуються звичайно наступні види маневру вогнем: зосередження, поділ, розподіл, перенос, припинення вогню. Зосередженим вогнем називається вогонь декількох бойових машин (кулеметів, гранатометів, підрозділу або підрозділів), що ведеться одночасно по одній меті або групі цілей, розташованих на обмеженій ділянці місцевості. Поділ вогню стрілянина одного підрозділу по декількох окремо розташованим цілям для одночасної їхньої поразки. Розподіл вогню це рівномірний обстріл широкої або глибокої мети декількома вогневими засобами або підрозділами.

Перенос вогню ведення вогню по одній меті, а потім відразу по іншій меті. Застосовується, коли обстрілювана ціль знищена або зникла й з'явилася нова, більше важлива мета. При переносі вогню попередньо подається команда "Стогін", а потім нова команда на відкриття вогню по новій меті. Припинення вогню може бути тимчасовим або повним. Для тимчасового припинення вогню подається команда "Припинити вогонь". По цій команді зброя ставиться на запобіжник, ведеться спостереження за метою, зброя перебуває в готовності до негайного відкриття вогню.

Повне припинення вогню виробляється після виконання бойового завдання по команді "Припинити вогонь, розряджай". По цій команді зброя розряджається, оглядається, приводиться до готовності до подальшої дії й поповнюються боєприпаси. Спостереження за полем бою не припиняється. Командир парашутно-десантного підрозділу повинен пам'ятати, що вміле й грамотне застосування маневру вогнем у бої, особливо при діях на бойових машинах, може забезпечити перемогу над значно переважаючим під силу й засоби супротивником

  1. Що називається фронтальним вогнем?

Фронтальний вогонь ведеться перпендикулярно до фронту цілі. Він найбільш ефективний при обстрілі глибоко ешелонованої цілі і менш результативний при стрільбі по розосередженій цілі, наприклад що наступає.

  1. Що називається фланговим вогнем?

Фланговий вогонь-вогонь, спрямований у фланг цілі, він, як правило, найбільш часто використовується при стрільбі автоматичної зброї (особливо кулеметів) по цепу піхоти противника, що наступає.

  1. Що називається перехресним вогнем?

Перехресний вогонь - це вогонь, що ведеться по одній цілі з двох і більше напрямків. Він може об’єднати будь-які види вогню: фронтальний і фланговий, фронтальний і косоприцільний. Перехресний - найбільш діючий вогонь, особливо при раптовому його застосуванні, він може зробити сильний психологічний вплив і нанести противнику великі втрати.

  1. Що називається кинджальним вогнем?

Кинджальний вогонь ведеться з кулемету або автомату, відкривається він з малих дистанцій раптово в одному визначеному напрямку.

  1. Що називається зосередженим вогнем?

Зосереджений вогонь - це вогонь автоматів, гранатомету й озброєння бронетранспортера, що ведеться по одній цілі або частині бойового порядку противника. Зосереджений вогонь може готуватися завчасно по обмежених важливих ділянках місцевості, на шляху ймовірного руху противника або по найбільш важливих цілях (групі цілей) для знищення їх вогнем високої щільності в короткий час. Команда на відкриття такого вогню може бути наступною: “Відділення, орієнтир 1, група піхоти, 4, вогонь.”

  1. Організаційна структура механізованого відділення на БМП.

Бойова машина піхоти. Озброєна: 30 мм гармата зі спареним 7,62 мм кулеметом; ПТУРС - ( протитанкова керована ракета. дальність дії-8,5 км.)

Посада

Умовна позначка

Озброення

Завдання

Командир

К

АК, 1 -РГН,

1 - РГО

Командує відділенням, віддає накази голосом або, перебуваючи у своїй машині (БМП) сигналами за допомогою рації .

Механік-водій

МВ

АК, 1 -РГН,

1 - РГО

Утримувати у технічно справному стані БМП, вміло водити її за будь-яких обставин.

Навідник-

оператор

НО

АК, 1 -РГН,

1 - РГО

Вести вогонь з бортового озброєння: протитанкових керованих ракет, 30 мм

автоматичної гармати, зі спареного з гарматою кулемета 7,62 мм.

Кулеметник

Км

РКК, 2 -РГ

Вражати групові цілі противника.

Кулеметник

Км

РКК, 2- РГ

Вражати групові цілі противника.

Гранатометник

Гм

РПГ, 2- РГ

Уражати броньовані цілі на відстані до 500 м.

Помічник

гранатометника

ПГм

АК, 1 -РГН,

1 -РГО

Переносити гранати, допомагати гранатометникові, прикривати його від вогню противника.

Старший

стрілець

ССт

АК з підстволь-

ним гранатометом,

1-РГО, 1-РГН

Знищувати живу силу противника.

Стрілець

Ст

АК з підстволь-

ним гранатометом,

1-РГО, !-РГН

Знищувати живу силу противника.

На відділення додатково видаються ручні та протитанкові гранати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]