Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4-5 разд.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
335.46 Кб
Скачать

4.2 Виробнича експлуатація екскаватора

Спайдер-екскаватор може використовуватися для роботи зі складною пересічною місцевістю, в горах, не великих водоймах, заболочених місцях, крутих схилах, лісових масивах, для аварійно-відбудових робіт в умовах стихійних лих і катастроф.

Робота в складно пересічній місцевості здійснюється в такий спосіб. Машина встановлюється в передбачуваних границях вибою на відстані, обумовленій технікою безпеки (див. пункт 5.1). Спайдер-екскаватор стає в зручне положення на опорні лапи, керуючись гідроциліндрами, можливе будь-яке положення для стійкості. Закріпившись на поверхні спайдер-екскаватор може обертати платформу з робочим органом — ковшем навколо осі повороту машини. Для збільшення висоти підйому, необхідні при роботі в складних умовах, заболоченій місцевості, складним рельєфом можливе висування опорних лап, також такому положенні можлива робота при розбиранні завалів. Можлива зміна режиму копання, як зворотною лопатою так і прямою, при зміні точок кріплення ковша до рукояті, або використання ротатора ковша.

При роботі на заболоченій місцевості спайдер-екскаватор, займає положення «павука», висовуючи опорні лапи і підіймаючи рухомі лапи, в такому положенні виконуючи встановленні завдання і роботу.

На складній місцевості спайдер-екскаватор має можливість завдяки телескопічній стрілі та потужним гідроциліндрам допомагати собі в переміщенні робочим органом — ковшем (зворотна чи пряма лопата).

Завдяки унікальності конструкції, переміщення можливе в бік, керуючись гідроциліндрами,що з’єднується з лапами, здійснюючи переміщення як «павук».

При роботі на схилах підіймаючи задні лапи, впираючись на них і упираючись передніми, фіксується положення екскаватора і можливе виконання запланованих робіт.

Робота в лісових масивах можлива завдяки багато універсальній зміні робочого обладнання, завдяки своїм лапам, які підіймаються і рухаються в різні боки, екскаватор приймає стійке положення і виконує різні технологічні операції.

Спайдер-екскаватор можна використовувати на відбудовних роботах, умовах стихійних лих, катастроф, завдяки своєму унікальному ходовому обладнанню — рухомих лапах, де звичайні екскаватори не можуть використовуватися.

5 Охорона праці і навколишнього середовища при

експлуатації екскаватора

5.1 Охорона праці і техніка безпеки при виробничій експлуатації

екскаватора

До роботи на екскаваторах допускаються обличчя, що досягли 18 років, що мають відповідну кваліфікацію і пройшли інструктаж із техніки безпеки.

При провадженні робіт екскаватором необхідно дотримувати наступні правила техніки безпеки.

Перед початком земляних робіт усі підземні комунікації повинні бути відзначені, а машиніст зобов’язаний одержати наряд на проведення робіт.

У вечірній і нічний час фронт роботи екскаватора у вибої і під’їзних коліях повинні бути добре освітлені.

У населеній місцевості вибої й ділянки роботи екскаватора обгороджують і встановлюють щити з попереджувальними написами.

Обслуговуючий персонал повинний одержувати точні вказівки про порядок виконання нового завдання, а також про дотримання необхідних запобіжних заходів.

Перед пуском двигуна машиніст уважно оглядає екскаватор і переконується в повній його справності. При виявленні несправнос тей робота на екскаваторі забороняється. Про всі несправності машини чи ненормальних умовах експлуатації, що можуть привести до аварії, машиніст негайно повідомляє адміністрації.

Всі обертові деталі обгороджують кожухами. Пуск механізмів у дію при знятих кожухах не дозволяється.

Перед пуском двигуна й механізмів машиніст дає сигнал попередження.

При пуску двигуна важелі керування встановлюють у нейтральне положення, а насоси виключають.

На екскаваторі дотримуватись чистоти, весь необхідний інвентар і інструмент зберігають у призначеному для них місці.

Під час роботи перебування на екскаваторі чи в радіусі його дії сторонніх облич забороняється. Небезпечною є зона, що представляє коло, описаний з центра обертання поворотної платформи максимальним радіусом копання, збільшеним у 1,2... 1,5 рази.

У період роботи двигуна й механізмів екскаватора не дозволяється кріпити які-небудь частини, змазувати їх і оглядати вузли, розташовані в небезпечних місцях.

Екскаватор повинний встановлюватись на безпечній відстані від вибою, що визначається глибиною розроблювальної виїмки і кутом природного укосу для даного ґрунту.

Під час підривних робіт у вибої екс каватор відводять на безпечну відстань і повертають його до місця вибуху задньою частиною кабіни, а обслуговуючий персонал зобов’язаний піти в укриття.

Перед зупинкою машини стрілу розташовують уздовж осі екскаватора, робочий орган опускають на землю.

При роботі поблизу будинків і споруджень припустима відстань від цих об’єктів до екскаватора встановлює технічне керівництво будівництва. Встановлювати екскаватор і працювати на ньому під проводами діючих ліній електропередач (ЛЕП) будь-якої напруги забороняється.

Козирки, що утворяться у вибої, варто негайно обрушувати зверху. Підкопувати грунт, розробляючи в напрямку його ковзання, забороняється.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]