Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktichni.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
272.38 Кб
Скачать

Чиста вода і стічні води

Описати всі джерела міського водопостачання. Навести існуючі дані щодо якості цих джерел.

Вказати потужність міського водозабору, обсяги водоспоживання та водовідведення (проектний та фактичний).

Дати характеристику міської технології підготовки питної води. Зазначити відповідність питної води стандартам якості — національним і Європейського союзу.

Описати функціонування системи міського водопостачання. Зазначити наявність технологічних норм використання води. Навести фактичні показники використання води, у тому числі з урахуванням господарських санітарних потреб.

Навести перелік усіх регламентуючих органів, з якими об’єкт аудиту взаємодіє у сфері міського водопостачання і водовідведення. Схарактеризувати функціонування системи міського екологічного управління у сфері надання дозволів на водокористування.

Схарактеризувати всі джерела стічних вод. Дати характеристику якості стічних вод.

Визначити місця скиду очищених (неочищених) стічних вод (у водні об’єкти або інші системи скиду води, у міський колектор стічних вод, наявні очисні споруди).

Визначити наявність у місті екологічно небезпечних виробництв.

Складування і транспортування відходів

Описати порядок приймання, транспортування та зберігання твердих і рідких побутових та промислових відходів на території міста.

Визначити екологічний стан місць зберігання відходів та їх вплив на джерела водопостачання міста.

Визначити наявність у місті каналізації зливу і описати систему видалення з міста дощових стоків, талої води та поверхневих стоків, утворених у результаті господарської та побутової діяльності.

Небезпечні матеріали

Виявити наявність на території міста небезпечних і токсичних хімічних матеріалів, які використовуються в технологічних процесах промислових підприємств.

Визначити вплив міського екологічного управління на стан безпеки у сфері зберігання і транспортування небезпечних і токсичних речовин.

Визначити, чи скидаються зі стічними водами небезпечні і токсичні речовини, які можуть призвести до порушення нормального режиму роботи очисних споруд або спричинити на таких спорудах аварійні ситуації. Виявити місця скиду таких речовин.

Виявити наявність у системі міського екологічного управління планів дій на випадок аварійних ситуацій, пов’язаних із можливими розливами, витоками або несанкціонованим скидом небезпечних і токсичних речовин.

Плани дій в аварійних умовах

Визначити міську екологічну політику у сфері запобігання аварійним ситуаціям, які являють собою загрозу для системи водопостачання та водовідведення.

Схарактеризувати діяльність системи міського екологічного управління щодо забезпечення на об’єктах міста планів дій в аварійних умовах природного і техногенного характеру, пов’язаних із безпекою водних ресурсів міста.

Зазначити всі випадки розливів, викидів, які відбулися в місті у минулому і для яких варто було застосувати план дій в аварійних умовах.

Стан нормативно-правової бази

системи міського екологічного управління

Визначити ступінь поінформованості персоналу, використан-ня правових і нормативних актів та дотримання їх вимог щодо охорони навколишнього середовища й екологічної безпеки у сфері водопостачання та водовідведення в системі міського екологічного управління.

Зазначити компетентні організації, які проводять інспектування підприємств-забруднювачів, частоту інспектування.

Визначити ступінь поінформованості керівних осіб підприємств-забруднювачів із сучасною нормативно-правовою базою у сфері безпеки водних ресурсів та ступінь регламентації їх діяльності відповідно до чинного природоохоронного законодавства.

Зазначити, чи вживаються адміністративні, організаційні заходи або штрафні санкції до підприємств-порушників чинного законодавства у сфері водовідведення з боку природоохоронних органів та міської системи екологічного управління.

Виявити роль місцевої преси та громадських екологічних організацій щодо інформування населення та міської влади про сучасні екологічні рекомендації і вимоги, нормативно-правові акти, які стосуються екологічної безпеки водних ресурсів.

Схарактеризувати стан реалізації в м. Ніжині Національної програми екологічного оздоровлення басейну Дніпра та поліпшення якості питної води.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]