Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ-АФО-практика12-1и2модуль.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
272.38 Кб
Скачать

Тема 4. Аналіз динаміки складу та структури активів та пассивів підприємства

Завдання 4. Оцінити загальну структуру майна та джерел формування капіталу підприємства за наступною системою показників.

Показники

На початок періоду

На кінець періоду

Темп приросту, %

Відношення мобільних та іммобілізованих коштів

Коефіцієнт майна виробничого призначення

Коефіцієнт зносу основних засобів, %

Коефіцієнт реальної вартості основних засобів (придатності), %

Коефіцієнт накопичення запасів

Середній період інкасації, днів

Сальдо заборгованості, тис.грн

- сукупної

- за товари, роботи, послуги

- за розрахунками

Частка власних коштів у фінансуванні

Фінансовий „важіль”

Навести висновки щодо змін стану та структури активу та пасиву підприємства.

    • Як в цілому змінилось майно підприємства (збільшилось, зменшилось) та про що це може свідчити? Змінами яких активів (необоротних, оборотних) було обумовлено зростання (зменшення) валюти балансу?

Наприклад: Сукупна вартість активів підприємства збільшилась за звітний період на ______ тис.грн або _____%. Це свідчить про збільшення господарського обороту підприємства. Зміна вартості майна обумовлена на ____% зміною вартості необоротних активів та на ____% зміною оборотних активів. Тобто, приріст вартості майна був переважно спричинений інвестиціями в необоротні активи. Це, з одного боку, свідчить про інвестиційні процеси, створення матеріально-технічної бази для подальшого розширення виробництва, а з другого – про зниження мобільності (оборотності) сукупних активів.

    • На які складові припадає більша частка у структурі сукупних активів, про що це свідчить? Яка динаміка показників загальної структури активу (відношення мобільних та іммобілізованих коштів, частка майна виробничого призначення)? Підприємство має „важку” чи „легку” структуру активів?

Наприклад: Найбільша частка у структурі майна припадає на необоротні (оборотні) активи. Іммобілізовані кошти збільшились за аналізований період на ______ тис.грн або _____%, їх питома вага у структурі майна збільшилась (зменшилась) на _______пункти та склала _______% на кінець періоду. Мобільні кошти збільшилися (зменшилися) на _______тис.грн. або ____%. Проте їх питома вага в структурі активів зменшилася (збільшилася) на ______пункти та склала на кінець періоду _____%. Це обумовлено відставанням (випередженням) темпу приросту мобільних активів порівняно з темпами приросту сукупних активів підприємства, що свідчить про уповільнення (прискорення) оборотності всієї сукупності активів. Підприємство має „важку” („легку”) структуру активів, так як частка матеріальних необоротних активів перевищує (не перевищує) ____%. Коефіцієнт відношення необоротних та оборотних активів склав _____ на початок та ____на кінець періоду. Таким чином, структура активів потерпіла (не перетерпіла) різких змін, і ній переважають більш ліквідні (менш ліквідні) активи, що позитивно (негативно) характеризує ліквідність підприємства. Коефіцієнт майна виробничого призначення склав _____ на початок та ______на кінець періоду, що відповідає (не відповідає) нормальному значенню для промислових (торгівельних або ін..) підприємств.

    • Які зміни мали місце у складі та структурі необоротних активів? Про які процеси на підприємстві це може свідчити?

    • Як можна охарактеризувати стан основних засобів підприємства? Який рівень та динаміка зносу та пригодності основних засобів?

    • Як змінилась вартість оборотних активів підприємства? Які статті внесли значний внесок у формування оборотних активів та їх динаміку? Про що може свідчити така структура оборотних активів?

    • Як змінилась вартість та структура запасів підприємства, про що це може свідчити? Чи є мобільною структура запасів (рівень коефіцієнту накопичення)?

    • Як змінилась величина та структура дебіторської заборгованості? Про що може свідчити такий рівень та структура дебіторської заборгованості?

    • Який рівень та динаміка сальдо заборгованості за основними складовими? Про що це може свідчити?

    • Які кошти (власні або позикові) є основним джерелом формування капіталу підприємства? Які зміни мали місце у структурі капіталу, чи є вони позитивними?

    • Яка частка власних коштів та власного капіталу у структурі пасивів? Які статті є найбільш вагомими у складі власних джерел фінансування? Про що це може свідчити?

    • Які зобов’язання переважають у структурі позикового капіталу? Які короткострокові зобов’язання характеризуються найбільшими темпами зростання? Як можна оцінити стан та динаміку кредиторської заборгованості?