Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вся метода-НОВ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
2.12 Mб
Скачать

1.1.2 Аналіз сучасного стану та перспективи розвитку поштового зв’язку

Поштовий зв’язок є невід’ємною

та важливою соціально-орієнтованою

частиною інфраструктури суспільства

Із Резолюції ІІ Всеукраїнського форуму

працівників поштового зв’язку

Серед множини речей, що вироблені сучасним світом,

однією з найбільш корисних, без сумніву, є пошта,

послуги якої надаються на всієї земної кулі.

Джавахарлал Неру

В умовах, коли людство найбільшою мірою наблизилось до нового витка свого якісного розвитку – побудови інформаційного суспільства, значна роль приділяється поштовому зв’язку як складовій частині галузі зв’язку (далі підгалузі) і найдоступнішому засобу комунікації для всіх прошарків нашого суспільства. Розвиток підгалузі поштового зв’язку – пріоритетний напрям соціально-економічного розвитку України.

Національна поштова служба почала своє становлення у 1993 р., коли було прийнято Комплексну програму створення Єдиної національної системи зв’язку. У 1994 р. на основі цієї програми відбувся розподіл галузі і було створено Українську пошту, яка мала на той час організаційну структуру об’єднання. Закон України від 16.05.1995 р. № 161/95-ВР “Про зв’язок” установив нормативно-правові засади діяльності підгалузі. У 1998 р. Кабінет Міністрів України затвердив Програму реструктуризації “Укрпошти”, яка визначила основні напрямки реформування підгалузі.

Станом на 1.01.2002 р. підгалузь поштового зв’язку повністю знаходиться у державній власності. Сьогодні – це єдина державна мережа поштового зв’язку, яка охоплює всі регіони України.

В результаті виконання програми реструктуризації поштового зв’язку, було створено єдине Українське державне підприємство поштового зв’язку з двома вертикальними структурами: перша – з оброблення та перевезення пошти; друга – з продажу послуг поштового зв’язку й орієнтації поштових відправлень усіх видів.

2 лютого 2010 р. виповнилось 16 років Українському державному підприємству поштового зв’язку (УДППЗ «Укрпошта»), якому 10 січня 2002 р. розпорядженням Кабінету Міністрів України присвоєно статус «національного оператора поштового зв’язку». До складу оператора входить 31 філія (27 регіональних дирекцій, у тому числі дві міських – Київська та Севастоспольська, Дирекція з оброблення та перевезення пошти, дирекція «Автотранспошта», дирекція «Видавництво «Марка України», дирекція «Головний навчальний центр «Зелена Буча»).

УДППЗ «Укрпошта» сьогодні є основним оператором на ринку послуг поштового зв’язку.

Загальне поліпшення економічного стану країни у 2003-2005 рр. позитивно вплинуло на діяльність поштової підгалузі: помітно зросли обсяги відправлень простої та рекомендованої кореспонденції, посилок і бандеролей, поштових і телеграфних грошових переказів та послуги іншої підприємницької діяльності.

Напрямки розвитку УДППЗ «Укрпошта» визначені в основних нормативних документах підгалузі – Концепції технічної політики УДППЗ «Укрпошта» на 2010 р., у матеріалах Програми розвитку підприємства на 2013 р., концептуальних засадах стратегії розвитку поштового зв’язку України на 2005-2015 роки, державній цільовій економічній програмі розвитку поштового зв’язку на 2009-2013 роки (постанова № 672 Кабінету Міністрів України від 1 липня 2009 року).

Україна з 1947 p. є членом Всесвітнього поштового союзу (ВПС), двічі обиралась і нині входить до складу Адміністративної ради – вищого виконавчого органу ВПС. У 1991 p. Адміністрація зв'язку України увійшла до Регіональної співдружності в галузі зв'язку (РСЗ), з 1994 р. УДППЗ «Укрпошта» є членом Асоціації європейських державних поштових операторів PostEurop.

Послідовна програма дій для країн-членів ВПС, поштових операторів та регіональних союзів прийнята XXII Конгресом ВПС, що відбувся у серпні-вересні 1999 року в Пекіні за участю 189 країн світу, в тому числі й України.

Пекінська поштова стратегія називає наступні цілі, які є керівними і для Української пошти:

– організувати універсальну службу, яка б давала можливість клієнтам, де б вони не перебували, відправляти й одержувати товари і повідомлення;

– підвищити якість функціонування міжнародної поштової мережі для того, щоб клієнтам надавались надійні, достойні довіри, ефективні послуги;

– поліпшувати співвідношення доходів і витрат, піднімати ефективність міжнародної поштової мережі з тим, щоб клієнтам надавались доступні поштові послуги;

– ефективно задовольняти потреби і побажання клієнтів поштових служб за рахунок вивчення ринку і розробки нових поштових технологій;

– надати клієнтам можливість максимально скористатися результатами технічних, економічних і нормативних змін, що відбуваються в поштовому середовищі;

– зміцнювати і розширювати співробітництво і взаємодію між сторонами, які виявляють інтерес до поштового сектору.

Стратегія спільного поштового простору ставить вимоги застосування єдиних стандартів якості, а також інтеграції систем оброблення інформації, що супроводжує поштові відправлення.

Основні напрямки та пріоритети технічної політики УДППЗ «Укрпошта» включають технічне переозброєння виробничих процесів, транспортне забезпечення, будівництво та реконструкцію об’єктів поштового зв’язку, інформатизацію та удосконалення системи поштового зв’язку, здійснення навчання з питань охорони праці та міжнародного співробітництва в галузі охорони праці.

Існування Укрпошти як самостійної господарської одиниці починається з 1994 p. після реформування галузі зв'язку України, зокрема, її розподілу на дві виробничі структури: електрозв'язок та поштовий зв'язок.

Монопольне об'єднання «Укрпошта», раніше орієнтоване на традиційне забезпечення технологічних процесів поштового зв'язку, перетворено на Українське державне підприємство поштового зв'язку «Укрпошта» (УДППЗ «Укрпошта»), здатне працювати в конкурентних умовах. В основу його діяльності було покладено інтереси клієнта, задоволення його потреб у сучасних якісних послугах.