Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контрольна робота.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
22.15 Кб
Скачать

3. Порядок передачі та зберігання товарів під митним контролем

Порядок розміщення товарів і транспортних засобів на СТЗ, видачі їх із СТЗ після проведення митного оформлення визначається митним органом, у зоні діяльності якого розташовано СТЗ.

Рішення про розміщення товарів на СТЗ відкритого типу приймає начальник підрозділу митного органу, розташованого на території СТЗ, або інша посадова особа цього ж підрозділу, визначена начальником митного органу. Рішення про розміщення товарів на СТЗ закритого типу приймає начальник підрозділу митного органу, яким здійснюється митне оформлення цих товарів і транспортних засобів.

За відсутності на СТЗ закритого типу товарів, що перебувають під митним контролем, власник СТЗ може з дозволу митного органу використовувати цей СТЗ для зберігання товарів, які не перебувають під митним контролем. Одночасне зберігання на СТЗ закритого типу товарів, що перебувають під митним контролем, і товарів, які не перебувають (не перебували) під митним контролем, не допускається.

Власник СТЗ не може відмовити в розміщенні на СТЗ товарів і транспортних засобів, що перебувають під митним контролем, після прийняття посадовою особою митного органу рішення про таке розміщення.

Власник СТЗ несе відповідальність перед митним органом, у зоні діяльності якого розташовано СТЗ, за втрату чи пошкодження товарів і транспортних засобів, розміщених на СТЗ, за винятком випадків дії обставин непереборної сили.

Критий чи відкритий майданчик використовується як СТЗ виключно для зберігання окремих категорій товарів (громіздких, негабаритних, наливних, насипних, пакетованих), а також транспортних засобів.

Власник СТЗ забезпечує:

- функціонування охоронної та протипожежної сигналізації (крім функціонування такої сигналізації на майданчиках);

- цілодобову охорону та наявність засобів пожежогасіння, якщо товари й транспортні засоби зберігаються на майданчику;

- обладнання робочих місць для посадових осіб митних органів, які здійснюють митний контроль на цьому СТЗ;

- обов'язкове обладнання вікон (за наявності їх у приміщенні) з внутрішнього боку металевими ґратами;

- наявність у достатній для забезпечення діяльності СТЗ кількості, а також функціонування навантажувально-розвантажувальних машин і механізмів;

- наявність складського устаткування;

- освітлення згідно з чинними санітарними нормами й правилами;

- наявність спеціального сертифікованого обладнання для зважування товарів, а на СТЗ, призначеному для зберігання наливних чи насипних товарів, - сертифікованих засобів обліку й контролю таких товарів;

- обладнання СТЗ не менше ніж двома засобами забезпечення (ідентифікації), один з яких повинен перебувати у віданні митного органу, у зоні діяльності якого розташовано СТЗ, другий - у віданні власника СТЗ.

Якщо СТЗ закритого типу призначається виключно для зберігання товарів гуманітарної допомоги, то власник СТЗ забезпечує:

- цілодобову охорону, наявність засобів пожежогасіння та умови, зазначені в абзаці десятому цього пункту;

- обов'язкове виконання інших вимог, за рішенням начальника митного органу.

Суб'єкт господарської діяльності, який має намір використати складське приміщення, резервуар або майданчик як СТЗ, подає митному органу, у зоні діяльності якого розташовано складське приміщення, резервуар чи майданчик, заяву про видачу Дозволу.

До заяви додаються:

- економічне обґрунтування доцільності організації СТЗ (для СТЗ відкритого типу);

- нотаріально завірені копії установчих і реєстраційних документів (статуту, установчого договору, свідоцтва про державну реєстрацію) суб'єкта господарської діяльності;

- копія ліцензії на провадження посередницької діяльності митного брокера (у разі наміру заявника організувати СТЗ відкритого типу);

- документи, що підтверджують право власності (володіння, користування) на складське приміщення, резервуар, майданчик;

- плани складських приміщень, резервуарів, майданчиків, що використовуватимуться як СТЗ, і розміщення їх на території, а також для СТЗ відкритого типу - плани приміщень для посадових осіб митного органу;

- плани (схеми) охоронної та протипожежної сигналізації, погоджені відповідними службами;

- перелік осіб, що матимуть право доступу на територію СТЗ.

Заява розглядається митним органом протягом місяця з дня її надходження.

При вирішенні питання про видачу Дозволу митний орган ураховує такі фактори:

- розташування складських приміщень, резервуарів, майданчиків, що використовуватимуться як СТЗ, в аеропорту, порту, на аеродромі, залізничній станції, у безпосередній близькості до пункту пропуску через державний кордон України, на території підприємства, у промисловій зоні;

віддаленість складського приміщення, резервуара, майданчика, що використовуватимуться як СТЗ відкритого типу, від інших СТЗ відкритого типу;

- кількість та спеціалізацію СТЗ, що діють у зоні діяльності митного органу, і засновуваного СТЗ відкритого типу.

Дозвіл видається митним органом на підставі наказу митного органу, у якому зазначаються:

номер Дозволу;

назва суб'єкта господарської діяльності, якому видається Дозвіл;

місцезнаходження СТЗ.

Дозвіл діє безстроково за умови виконання власником СТЗ вимог митного законодавства.

Власникові складського приміщення, резервуара, майданчика, який претендує на організацію СТЗ, може бути відмовлено у видачі Дозволу, якщо:

- складське приміщення, резервуар чи майданчик не відповідає вимогам, установленим ДМСУ;

- документи й заява, подані власником складського приміщення, резервуара чи майданчика митному органу, містять недостовірні відомості;

- до відкриття СТЗ власник складського приміщення, резервуара чи майданчика не виконав усіх обов'язкових вимог, визначених цим Положенням.

Дозвіл може бути анульований митним органом, що його видав, якщо:

власником СТЗ порушуються вимоги статей 104 - 106 Митного кодексу України, інших нормативно-правових актів, що регулюють діяльність СТЗ;

при перевірці діяльності СТЗ митним органом, який видав Дозвіл, або Держмитслужбою України виявлено, що Дозвіл не міг бути виданий суб'єктові господарської діяльності .

У разі прийняття начальником митного органу рішення про анулювання Дозволу митний орган інформує про це власника СТЗ із зазначенням причини прийняття такого рішення.

Дозвіл може бути скасований митним органом, що його видав, якщо:

- власник СТЗ утратив право власності, володіння чи користування на одне або декілька складських приміщень, резервуарів чи територію майданчика, що входять до складу СТЗ;

- суб'єкт господарської діяльності - власник СТЗ ліквідується згідно із законодавством України;

- власником СТЗ подано заяву про скасування Дозволу;

- сталися зміни даних (назви підприємства; коду підприємства за Єдиним державним реєстром підприємств та організацій України (далі - ЄДРПОУ); складських потужностей тощо), зазначених у Дозволі.

Митним органом, що видав Дозвіл, видається наказ про його анулювання або скасування. Анульований або скасований Дозвіл підлягає здачі в митний орган, що його видав, і зберігається в справах цього митного органу. Відомості про видані Дозволи, про їх анулювання чи скасування заносяться митним органом, що їх видав, до Книги обліку складів тимчасового зберігання.

Митний орган протягом доби після видачі або анулювання чи скасування Дозволу вносить відомості про це до Єдиної автоматизованої інформаційної системи Держмитслужби України.

Ці відомості повинні містити:

-номер Дозволу;

- дату видачі Дозволу;

- дату анулювання (скасування) Дозволу;

- назву власника СТЗ;

- назву СТЗ;

- код підприємства - власника СТЗ за ЄДРПОУ;

- дату й номер наказу, на підставі якого видано (анульовано, скасовано) Дозвіл;

дані про СТЗ (складське приміщення, резервуар, критий майданчик, відкритий майданчик);

- дані про площу (об'єм) СТЗ у кв. м (куб. м);

- причини й підстави анулювання (скасування) Дозволу.

Строк тимчасового зберігання товарів і транспортних засобів на складі тимчасового зберігання не може перевищувати трьох місяців. Кабінет Міністрів України може встановлювати для товарів і транспортних засобів окремих категорій менші строки зберігання.

Строк тимчасового зберігання товарів і транспортних засобів за заявою декларанта може бути продовжений, але не більше ніж на один місяць, митним органом, якому підпорядкований митний орган, за дозволом якого товари і транспортні засоби були розміщені на складі. Заява про продовження строку тимчасового зберігання товарів і транспортних засобів попередньо погоджується з власником складу та відповідним митним органом.

До закінчення строків зберігання, товари і транспортні засоби, що тимчасово зберігаються під митним контролем, повинні бути:

1) задекларовані власником або уповноваженою ним особою до обраного митного режиму;

2) або передані власником або уповноваженою ним особою для зберігання відповідному митному органу.