Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kypsa4.AP.Prokudin.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
435.2 Кб
Скачать

Оформлення пояснювальної записки

Структура пояснювальної записки до курсової роботи є сталою і включає:

    • титульний аркуш (див. додаток 1);

    • завдання на курсову роботу (див. додаток 2);

    • зміст;

    • вступ;

    • кілька розділів, підрозділів і пунктів, що містять власне виклад досліджуваної проблеми;

    • висновки;

    • список використаної літератури;

    • додатки (в разі необхідності).

На титульному аркуші зазначаються міністерство, назва інституту (університету) і кафедри, на якій виконана курсова робота, повне формулювання теми дослідження, прізвище та ініціали студента, курс, група, факультет, а також, прізвище, ініціали і вчене звання наукового керівника, рік і місце виконання роботи.

Завдання на курсову роботу містить: тему курсової роботи, строк здачі роботи, вихідні дані по роботі, зміст розрахунково-пояснювальної записки, перелік графічного матеріалу і дату видачі завдання.

На наступній сторінці розміщується зміст із зазначенням номерів сторінок. Усі розділи, підрозділи і пункти, наявні у плані, повинні бути виділені в тексті заголовками і підзаголовками.

У вступі обґрунтовується актуальність теми, її практичне значення; визначаються об'єкт, предмет і мета дослідження; розглядаються методи, за допомогою яких воно здійснювалось; розкривається структура роботи, її основний зміст.

Титульний аркуш, зміст і висновки доцільно оформляти після закінчення роботи, що дає можливість оцінити її результати.

Частиною вступу або першою частиною курсової роботи є огляд літератури з теми дослідження, супроводжуваний узагальненням стосовно рівня висвітленості в сучасній науці основних аспектів даної проблеми.

Логічним завершенням курсової роботи є висновки, які можуть бути стисло сформульовані у вигляді конкретних пропозицій і практичних рекомендацій. Вони повинні витікати з поставлених завдань. У висновках необхідно вказати також на недоліки роботи і проблеми практичного характеру з викладом конкретних рекомендацій щодо їх усунення.

Список використаної літератури повинен містити бібліографічний опис джерел, використаних у процесі роботи над темою. Він має бути оформлений у відповідності з вимогами державного стандарту і складений за алфавітом. Порядок розташування в ньому літературних джерел такий: видання українською і російською мовами, після них – іноземними мовами. Кожна позиція в цьому списку має свій порядковий номер. Текст роботи повинен містити посилання на номер джерела, наведений у квадратних дужках. Номер сторінки в разі необхідності зазначається через кому після номера видання.

Ілюстративний матеріал також має бути систематизований. Ілюстрації можуть бути розміщені в межах тексту, але якщо вони громіздкі або лише дотичні до теми, їх доцільно оформляти у вигляді додатків. Це так само стосується і таблиць. Усі додатки повинні мати порядкову нумерацію і назву, що відповідає їх змісту. Нумерація аркушів із додатками продовжує загальну нумерацію тексту роботи.

Обсяг курсової роботи звичайно складає 25-40 сторінок.

В роботі слід дотримуватися загальноприйнятої термінології, позначень, умовних скорочень і символів. Не рекомендується вживати мовні-штампи, вести виклад від першої особи ("я спостерігав", "я вважаю", "мені здається", "на мою думку"). Слід також уникати частого повторення тих чи інших слів або словосполучень.

При наявності в тексті роботи посилання на дослідників даної проблематики ініціали, як правило, ставляться перед прізвищем (В.М. Петров, а не: Петров В.М.).

Основними вимогами до формулювання заголовків глав і підпунктів курсової роботи є стислість, чіткість і синтаксична різноманітність у побудові речень із переважанням простих конструкцій. Крім того вони мають точно відображати внутрішню логіку викладу і зміст роботи.

Розділи, підрозділи і пункти прийнято нумерувати арабськими цифрами. Підрозділи нумеруються в межах кожного розділу, пункти – в межах підрозділу. Порядкові номери розділів, підрозділів і пунктів вказуються в одному рядку з заголовком, причому при вирівнюванні по центру після заголовка крапка не ставиться.

На кожному аркуші слід залишити поля. Найбільш поширеними є такі параметри: ліве поле – 25 мм, верхнє і нижнє – 20 мм, праве – 15 мм.

Нумерація сторінок у роботі – наскрізна, вона здійснюється арабськими цифрами. Першою сторінкою вважається титульний аркуш, на якому цифра 1 не ставиться; друга сторінка – завдання на курсову роботу, на ній цифра 2 також не ставиться. На наступній сторінці проставляється цифра 3, і всі подальші сторінки теж нумеруються. Номер сторінки проставляється у правому верхньому куті.

Заголовки розділів розміщуються в центрі рядка, причому перенесення слів тут не припускається, і в кінці не ставиться крапка.

Ілюстрації (схеми, графіки, діаграми тощо) розташовуються (в залежності від їх розміру) або в самому тексті, або на окремих аркушах відразу після посилання на них. Під кожною ілюстрацією повинен бути підпис із єдиною нумерацією арабськими цифрами.

Таблиці включають цифрову інформацію і також розташовуються або в тексті, або на окремих аркушах. Вони нумеруються арабськими цифрами і мають заголовки, розміщені над ними.

Формули і рівняння виділяються в тексті окремим рядком і нумеруються праворуч від нього арабськими цифрами у круглих дужках.

Посилання на літературу та інші джерела наводяться у квадратних дужках і позначаються порядковим номером зі списку використаної літератури.

Список використаної літератури складається в алфавітному порядку за прізвищами авторів або назвами праць, спочатку вітчизняних, потім – зарубіжних. Оформлення бібліографії здійснюється відповідно до загальноприйнятих вимог (див. додаток 3).

Додатки слід оформляти як продовження курсової роботи на наступних після тексту і списку літератури сторінках. Вони розташовуються в порядку посилання на них у тексті. Кожний додаток починається з нової сторінки і повинен мати заголовок із нумерацією арабськими цифрами.

Пояснювальна записка до курсової роботи повинна бути виконана в текстовому процесорі MS Word із дотриманням усіх правил форматування шрифтів (Times New Roman, 14 розмір, інтервал 1.5), абзаців, списків, таблиць, а також правил створення змісту і переліку таблиць, формул або малюнків. Мова – українська.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]