Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Для_юрія.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
104.96 Кб
Скачать

Березень 1709 р. – перехід запорожців на чолі з кошовим отаманом к. Гордієнком на бік Мазепи, за це – у травні 1709 р. Російські війська Яковлєва зруйнували Чортомлицьку Січ.

27 червня 1709 р. – Полтавська битва, перемога російської армії Петра І над шведами. Еміграція Мазепи та його оточення до Бендер (турецька територія).

Соціальне життя Лівобережної Гетьманщини. Верхівка суспільства – заможне козацтво (у цьому стані розчинилася шляхта). Знатне військове товариство: бунчукові товариші (під бунчуком гетьмана), значкові товариші (під значком полковника). Зростання старшинського землеволодіння шляхом купівлі, займанщини (заняття вільних земель та їх обробіток з подальшим переходом у приватну власність), закріпленням рангових маєтностей (наданих на ранг – за обіймання певної посади), пожалування гетьманськими універсалами та царськими грамотами. Козацький станвідбували військову службу за власний кошт, обробляли господарство, мали наймитів. Мали привілеї у порівнянні з міщанами та селянами (вибирали посадових осіб, участь у радах), займалися промислами, звільнялися від податків та військових постоїв, але до кінця ХVІІ ст. їх кількість за реєстром постійно зменшувалася (переходили у стан селян або й наймитів), збільшувалася залежність рядових козаків від заможних старшин.

Селяни спочатку реалізовували право займанщини, але до кінця століття все більше потрапляли у залежність до заможних козаків і старшини, втрачали землю, розорювалися, відбували повинності на землевласника за користування землею. Ускладнювалися переходи селян на інше місце проживання.

Слобідська Україна або Слобожанщина – землі на Лівобережжі у складі Московської держави. Заселялася українськими переселенцями (велику групу привів Я. Острянин після поразки повстання 1638 р., полковник І. Дзиковський у 1652 р.). Тут сформувалося 5 полків: Острогозький, Харківський, Сумський, Охтирський, Ізюмський. Полковників і старшину обирали довічно і вони підпорядковувалися білгородському воєводі. Община організовувалася за козацьким зразком: отамани, сотники, десятники. Власність на землю формувалася шляхом займанщини. У 1670 р. слобідський полковник І. Дзиковський підтримав повстання С. Разіна, але був страчений а повстання придушене.

Запорізька Січ. 1652 р. – заснування Чортомлицької Січі. Після смерті Б. Хмельницького Запорожжя було незалежне від гетьманської влади. Часто своїм втручанням у справи Гетьманщини запорожці поглиблювали розкол козацької України (висунення кандидатур гетьманів Брюховецького проти Сомка, Суховія проти Дорошенка, Петрика проти Мазепи). Видатний кошовий отаман І. Сірко (не програв жодної битви з турками і татарами, за це вони називали його “шайтаном”). Увічнений картиною І. Рєпіна “Запорожці пишуть листа турецькому султану”. 1674 р. – спроба турецько-татарського війська зруйнувати Січ, але невдала. 1680 р. – вдалий похід запорожців на Крим.