Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
13-24.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
157.7 Кб
Скачать

20. Які цілі та завдання фінансового менеджменту

 Механізм фінансового менеджменту – система основних елементів, які регулюють процес розробки та реалізації управлінських рішень у сфері фінансів підприємств.

Враховуючи, що управління фінансами будь-якого суб’єкта господарювання здійснюється в інтересах його власників, основну мету фінансового менеджменту логічно розглядати через призму максимізації фінансового благополуччя власників капіталу підприємства, що забезпечується шляхом постійного підвищення ринкової вартості підприємства і його акцій.

Більш детально сутність фінансового менеджменту розкривається через систему його основних завдань, які передбачають:

1. Забезпечення фінансової стійкості підприємства в процесі його розвитку. Це завдання реалізується шляхом формування ефективної політики фінансування господарської та інвестиційної діяльності підприємства, оптимізації фінансової структури його капіталу.

2. Оптимізація грошового обігу і підтримка платоспроможності підприємства. Це завдання вирішується шляхом ефективного управління грошовими потоками підприємства в процесі кругообігу його грошових коштів, підтримки ліквідності його обігових коштів на рівні, що забезпечує постійну платоспроможність.

3. Забезпечення максимізації чистого прибутку шляхом ефективного управління активами підприємства, оптимізації їх розміру і складу, ефективної податкової, амортизаційної та дивідендної політики.

4. Забезпечення мінімізації фінансових ризиків за рахунок зменшення рівня їх концентрації, використання методів уникнення та нейтралізації негативних наслідків ФГД, формування страхових фондів, передачі ризиків страховим компаніям.

Не завжди вдається реалізувати всі перелічені цілі в повному обсязі. Так, максимізація прибутку будь-якою ціною суперечить таким цілям фінансового менеджменту, як мінімізація ризику та забезпечення фінансової стійкості підприємства.

Основне завдання фінансового менеджера полягає у збалансуванні всієї системи цілей, погодженні пріоритетної на певний момент мети з іншими цілями фінансового менеджменту.

21. Що є основою діяльності агропромислового кластеру

Під аграрним кластером слід розуміти територіальне об’єднання споріднених за виробничими напрямами діяльності підприємств для посилання сумісних ринкових позицій, здобуття конкурентних переваг і забезпечення економічного розвитку на рівні держави і регіону.

Методологія формування регіонального агропромислового кластерного утворення, яка полягає в тому, що:

1) визначаються напрями господарської діяльності, які найбільше характерні для даного регіону.

2) потім здійснюється розробка виробничо – технічної структури кластерного утворення на основі завершених груп виробництв з одержання конкретного продукту;

3) на базі виробничо – технологічної структури кластера здійснюється формування структури кластерного утворення;

4) до складу кластерного утворення включаються і ті структури, з якими постійно співпрацюють його виробництва.

При формуванні кластерних утворень агропромислового типу враховують наступні важливі ознаки, серед яких добровільне об’єднання підприємств агропромислового виробництва, установ чи організацій суміжних із сільським господарством в технологічно-фінансову структуру:

- боротьбу за споживача веде кластер як територіальний комплекс;

- існує дострокова кооперація та взаємодоповнюваність;

- високий ступінь конкурентно спроможності кінцевої продукції;

- єдиний технологічний цикл.

Формування кластерів здійснюється на засадах:

- добровільності входження учасників кластерного утворення;

- об’єднання в кластер проходить за ініціативою знизу;

- наявності значних інвестицій ресурсів;

- взаємовідносини складаються таким чином, що прибуток отримують всі учасники кластеру;

- забезпечується рівні економічні умови господарювання;

- кластерні утворення базуються на пристосуванні різних соціально-економічних структур до однакових умов існування.

При розробці агропромислових кластерів регіонального рівня проводиться аналіз статистичних даних щодо розвитку аграрної сфери регіону, а також усієї держави. При аналізі й виборі напрямків господарювання для наступної розробки кластер них структур враховуються такі основні показники, як валова продукція, урожайність сільськогосподарських культур, продуктивність тварин, рентабельність виробництва, прибуток, значимість для регіону. Порівняння даних показників проводиться з аналогічними середньостатистичними.

До складу кластерних структур того чи іншого напрямку господарювання доцільно включати заготівлю, переробку, зберігання, реалізацію, харчову сферу, організацій з реклами, тари – упакування, транспорту, наукові і навчальні заходи.

На першому етапі формується загальна схема агропромислових кластерів регіону. Дана схема включає самі кластери за напрямами господарювання по галузі рослинництва і тваринництва, а також управлінські органи координації, регулювання, аналізу їхньої діяльності.

Управління профільними агропромисловими кластерами регіону здійснює координаційний орган, що функціонує періодично, а виконавчий діє на постійній основі.

Виробничо-технологічна схема агропромисло-вого профільного кластера має велику кількість учасників, що суттєво знижує оперативність їхньої роботи.

Для агропромислових профільних кластерів регіону виробничо – технологічна структура має 3 групи виробництв:

1) вирощування сільськогосподарської продукції;

2) переробка сільськогосподарської продукції;

3) харчові виробництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]