Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
13-24.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
157.7 Кб
Скачать

16. Переваги та недоліки ринкової економіки

 Ринкова система економіки є самою гнучкою і ефективної з всіх існуючих, зараз в переважній більшості розвинених країн діє система сучасного капіталізму. Сформулюємо основні переваги ринку: 

1) ринок забезпечує саморегулювання структури виробництва, її пристосування до структури суспільного споживання; 

2) ринок забезпечує ефективний розподіл ресурсів між галузями і регіонами; 

3) ринок встановлює суспільно необхідні умови виробництва; 

4) ринок стимулює виробника до підвищення продуктивності праці і якості продукції, впровадження у виробництво досягнень НТР; 

5) ринок гнучко реагує на попит; 

6) ринок ефективно виконує сануючих функцію; 

7) ринок забезпечує свободу економічної діяльності; 

8) ринок є передумовою розвитку демократії в країні, забезпечує свободу особистості. 

Незважаючи на те, що в порівнянні з усіма іншими ринкова система виявилася найбільш гнучкою, вона все ж має ряд недоліків, які, у свою чергу, грають значну негативну роль в економічному житті суспільства. До основних проблем мінової системи економіки відносяться, перш за все, проблеми, пов'язані з боротьбою проти монополізму і інфляції, а також проблеми зайнятості і перерозподілу доходів. Для придушення впливу цих факторів на економіку країни необхідно активне втручання держави. Державнерегулювання економіки в умовах ринкового господарства являє собою систему типових заходів законодавчого, виконавчого і контролюючого характеру, спрямовану на стабілізацію і пристосування існуючої соціально-економічної системи до умов, що змінюються. 

Якщо сформулювати недоліки ринкової системи господарювання, то треба сказати про наступні речі: 

1) тенденція до мимовільного встановлення рівноваги в економіці, як правило, прокладає собі шлях через постійні порушення цієї рівноваги, що породжує суспільні втрати праці, безробіття і т.д.; 

2) ринок - жорстока система в соціальному плані; 

3) ринок не забезпечує вирішення екологічних проблем, не стимулює розвиток фундаментальної науки, культури. 

17. Дайте визначення терміну реструктуризація, регіон, ринок, ринкова економіка

Реструктуризація — це процес здійснення організаційно-економічних, правових і технічних заходів, спрямованих на зміну структури підприємства, його управління, форми власності, організаційно-правових форм, з метою фінансового оздоровлення підприємства, збільшення обсягу випуску конкурентоспроможної продукції та підвищення ефективності виробництва.

Реструктуризація підприємства покликана розв'язати два основних завдання: забезпечити виживання підприємства та відновити його конкурентоспроможність на ринку. 

Реґіон — крупна індивідуальна територіальна одиниця (наприклад, природна, економічна, політична тощо), дещо відмінна від існуючого політичного або адміністративного поділу. Також під регіоном іноді розуміють певну територію, що відрізняється від інших територій за низкою ознак і що володіє деякою цілісністю, взаємозв'язаністю складових її елементів. Регіональний — що відноситься до якої-небудь певної території (районуобласті, країні, групі країн).

Ринок, по-перше, розуміється як місце, де відбувається процес купівлі-продажу результатів людської діяльності, а отже, як сфера підприємницької діяльності - бізнесу. Тобто, мова йде не лише про купівлю-продаж товарів, а й про інші результати діяльності людей, наприклад, діяльності інтелектуальної, фінансово-кредитної (позичкові капітали, цінні папери і т.д.). Предметом купівлі-продажу виступає також інформація. Тому поняття "товарний ринок" - це лише елемент загального поняття "ринок". По-друге, ринок - це сукупність економічних відносин між людьми у сфері обміну, посередництвом яких здійснюється реалізація результатів людської діяльності. В такому аспекті ринок виступає як економі­чна категорія. По-третє, ринок - це місце, де відбувається остаточ­не визнання суспільством втіленої в результати діяльності праці.

Ринкова економіка - характеризується як система, заснована на приватнійвласності, свободі вибору та конкуренції, свободи вибору і конкуренції, вонаспирається на особисті інтереси, обмежує роль уряду. Ринкова економіка гарантує перш за все свободу споживача, що виражається у свободі споживчого вибору на ринку товарів і послуг. Свобода підприємництвавиражається в тому, що кожен член суспільства, самостійно розподіляє своїресурси відповідно до своїх інтересів і при бажанні може самостійно організуватипроцес виробництва товарів і послуг. Індивід сам визначає, що, як і для коговиробляти, де, як, кому, скільки і за якою ціною реалізовувати виробленупродукцію, яким чином і на що витрачати отриману виручку. Свобода вибору стає основою конкуренції. Основу ринкової економіки складає приватна власність. Вона є гарантієюдотримання укладених контрактів і невтручання третіх осіб. Економічна свобода - фундамент і складова частина свобод громадянського суспільства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]