Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
13-24.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
157.7 Кб
Скачать

15. Яка система ефективного регулювання фондового ринку в Україні. Принципи, цілі та завдання державного регулювання

Державне регулювання ринку цінних паперів здійснює Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку.ДКЦПФР розробляє та затверджує законодавчі акти із питань, що належать до її компетенції та є обов'язковими для виконання центральними і місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, учасниками ринку цінних паперів, їхніми об'єднаннями, а також контролює їхнє виконання. 

Державне регулювання має забезпечити відповідне законодавче забезпечення, правила випуску та обігу, реєстрації, захисту прав інвесторів, контроль системи ціноутворення, при цьому основною метою держави має стати досягнення компромісу між фіскальною функцією та загальноекономічною ефективністю [48].

Виділимо такі напрями регулювання фондового ринку:

  1. забезпечення захисту прав інвесторів, прозорості, справедливості й ефективності фондового ринку; зниження ризиків учасників ринку в операціях з цінними паперами;

  2. сприяння сумлінній конкуренції, збільшення ринкової капіталізації та економічне зростання держави;

  3. створення атмосфери довіри як серед учасників фінансових ринків, так і серед потенційних інвесторів;

  4. створення сприятливих умов і забезпечення однакових можливостей для учасників фондового ринку, що відповідають чітко визначеним критеріям допуску;

  5. заохочення нових учасників до діяльності на фінансових ринків, оптимізація процедур входження на фінансових ринків;

  6. сприяння процесам впровадження нових фінансових інструментів;

  7. реалізація єдиного системного підходу до розвитку законодавства щодо фінансових ринків;

  8. забезпечення вільного доступу до інформації.

принципів

1.принцип управління полягає в забезпеченні незалежності фінансових регуляторних органів, що має поєднуватися з відповідними вимогами їх звітності перед вищими державними органами управління. Регуляторні органи і особи повинні бути захищені від звільнень та скасувань, а також від погроз, які пов'язані з ретельними виконанням ними своїх регуляторних функцій.

Другий принцип полягає у тому, що урядові агенції (фінансові або нефінансові) повинні мати прозорі цілі діяльності та виконувати операції, які б підтримувались адекватним рівнем звітування перед громадськістю.

Третій принцип полягає у тому, що мають бути укладені угоди для забезпечення цілісності та ефективного менеджменту всередині регуляторних органів.

Наступним аспектом формування системи механізмів державного управління є визначення системи заходів, спрямованих на підвищення ефективності функціонуванняРЦП. усі заходи можна поділити на дві групи: заходи прямого та непрямого втручання.До заходів прямого впливу належать:законотворча та нормотворча робота;ліцензування учасників ринку;реєстрація цінних паперів;

Непряме регулювання на роботу ринку цінних паперів здійснюється через загальну та спеціальну систему механізмів фінансової політики.:операції на відкритому ринку;гарантування урядом кредитів, позик, депозитів;введення в обіг різного виду державних облігацій, векселів;валютне регулювання та валютний контроль.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]