Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пр_з_ЦО МЕТОД.-1.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
23.61 Mб
Скачать

1 Зовнішні ознаки наявності небезпечних хімічних речовин і методи їх виявлення

При оцінці хімічної обстановки одним із головних завдань є визначення положення зовнішніх меж зон забруднення, а також наявності і виду отруйних (ОР) і небезпечних хімічних речовин (НХР) в повітрі і на місцевості. Вирішення цих завдань можливе при використанні приладів хімічної розвідки.

Несподівана поява в населеному пункті небезпечних хімічних речовин після аварії може викликати значну кількість уражених, тому дуже важливо вчасно визначити початок зараження і сигналом “Хімічна тривога” попередити населення про небезпеку. Наявність на місцевості отруйних і небезпечних хімічних речовин має певні зовнішні ознаки:

- Поява хмари тумана чи диму, що рухається за вітром, свідчить про можливість зараження (можлива наявність нехарактерного запаху).

  • Під дією ОР і НХР рослини в'януть, відбувається зміна їх кольору.

  • Зовнішній вигляд домашніх тварин, їх пригнічений стан, хвороба теж говорять про можливу появу небезпечних хімічних речовин.

Для виявлення ОР і НХР в повітрі, на місцевості, а також для визначення виду, типу ОР і НХР використовують різноманітні пристрої – прилади хімічної розвідки, сигналізатори, індикатори і так інше.

Методи виявлення отруйних та небезпечних хімічних речовин (НХР) засновані на використанні їх різних фізико-хімічних властивостей, основні з них: хімічний, біохімічний, іонізаційний.

1. Хімічний метод виявлення заснований на взаємодії отруйних речовин (ОР, НХР, СДОР) з різними хімічними сполуками, у результаті чого змінюється ступень окислення або кислотність середовища і, як наслідок, фарбування індикатора, тобто про наявність НХР судять по змінах фарбування наповнювача. Цей метод використовується в приладах ВПХР (трубки з 3МА зеленими кільцями - ИТ-45 і одним жовтим кільцем - ИТ-36), ППХР, УГ-2 (для індикації СДЯВ).

2. Біохімічний метод подібний хімічному, лише тут, як хімічні реагенти, застосовують біохімічні субстрати, наприклад, - холінестеразу і бутирилхолінйодид. Використовується в приладах ВПХР (трубка з червоним кільцем і крапкою ІТ – 44А), ГСП-11, ГСА-12.

3. Іонізаційний метод виявлення НХР заснований на тому, що в об’ємі іонізаційної камеры з джерелом іонізації при даній потужності дози струм насичення буде відрізнятися при наявності або відсутності НХР (при відсутності НХР струм насичення буде, як правило, при меншій напрузі струму). Використовується в приладах ПРХР і ПГО.

4. Органолептичний метод заснований на використанні тварин для виявлення наявності ОР і НХР.

2 Призначення, загальний устрій, принцип роботи і порядок використання приладів впхр, ппхр, прхр, гсп-11, пго, уг-2

Військовий прилад хімічної розвідки (ВПХР)

Він є основним приладом хімічної розвідки, що знаходиться на озброєнні формувань ЦО.

ВПХР призначений для виявлення наявності отруйних речовин (ОР) та визначення типу ОР у повітрі, на місцевості і техніці, у диму і різних сипучих речовинах.

.Принцип робіты приладу: при прокачуванні через індикаторні трубки аналізованого повітря у випадку наявності ОР відбувається зміна фарбування наповнювача трубок, по якому судять про наявність і приблизність концентрації.

До комплекту приладу входять: ручний насос, насадка до насоса, грілка і патрони до неї, електричний ліхтар, захисні ковпачки, протидимові фільтри, лопатка, касеты з 3МА типами індикаторних трубок. Індикаторні трубки - це запаяні скляні трубки, всередині яких вміщені наповнювач і ампули з реактивами.

Трубка ИТ-44А с червоним кільцем і крапкою призначена для виявлення ОР нервово-паралітичної дії (Зарину, Зоману, VX). Всередині є 2 ампули - верхня з безбарвним розчином, нижня з розчином жовтого кольору, а також шар наповнювача. Трубки позначені червоним кільцем з крапкою.

Рисунок 7.1- Військовий прилад хімічної розвідки (ВПХР)

1 – насос, 2 – насадка до насосу; 3 – захисні ковпачки; 4 – протидимові фільтри;

5 – патрони до грілки; 6 – ліхтар; 7 – грілка; 8 – штир; 9 – лопатка; 10 – касета з індикаторними трубками.

ИТ-45 призначена для виявлення ОР загально отруйної (синильна кислота, хлорциан) і задушливої дії (фосген), позначення (маркування) - три зелених кільця. Трубка має два шари наповнювача; верхній шар наповнювача для виявлення НХР задушливої дії (фарбується в синій колір при дії НХР), нижній шар для виявлення НХР загально отруйної дії (фарбується в малиново - червоний колір при наявності НХР).

ИТ-36 - з одним жовтим кільцем для виявлення ОР шкірно - наривної дії, має тільки шар наповнювача пофарбований в лимонно – жовтий колір(фарбується в коричневий колір при наявності іприту).

Ручний насос поршневого типу призначений для прокачування повітря через ИТ, він має ампуловідкривач, розташований на торці ручки насоса - це два отвори позначені червоною смужкою з крапкою і трьома зеленими смужками, у них розбивають ампулы індикаторних трубок. На торці насоса мається спеціальний пристрій (ніж і два отвори) для відкриття індикаторних трубок.

Насадка до насоса застосовується при визначенні ОР у диму, на місцевості і техніці і в сипучих матеріалах.

Грілка разом з патронами застосовується для підігріву індикаторних трубок при зниженій температурі (ИТ-36 прогрівають при t < 150С, ИТ-45 і 44А при t < 00С).

Протидимові фільтри використовуються при визначенні ОР у димі, ґрунті і сипучих продуктах.

Захисні ковпачки виготовляються з поліетилену і застосовуються для запобігання від зараження НХР насадки при визначенні НХР на техніці і в ґрунті, сипучих матеріалах.