Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори ЗЕД.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
178.18 Кб
Скачать

20.Мех.Міжн.Зустрічної торгівлі.Форми зустрічної торгівлі:

бартерні операції - це безвалютний, але оцінений та збалансований обмін товарами. Вартісна оцінка товарів, -іюється звичайно на основі світових цін, є основою для зння рівнозначності обміну, визначення страхових сум, іку штрафних санкцій за несвоєчасні поставки або поставки товарів тощо.

¦ компенсаційні операції близькі за своїм змістом до бартерних, але відрізняються тим, що при бартерній угоді товар обмінюють на товар, а при компенсаційній - список товарів на список товарів. При цьому компенсаційна операція не передбачає обов'язкової збалансованості вартостей взаємних поставок.

¦ операції зустрічної закупки передбачають, що експортер зобов'язується закупити сам або влаштувати закупівлю третьою стороною товарів імпортера на частину суми вартості експортованого ним товару.

¦ операції з викупу застарілого обладнаних передбачають, що при постачанні нових товарів експортер викупай застарілі моделі, а їх залишкова вартість зараховується до вартості нових товарів.

¦ операції комплектації обладнання, що закупастьпщ

¦ операції з давальницькою сировиною полягають у тому, що одна із сторін експортує вихідну сировину (яка називається давальницькою), а друга здійснює зустрічну поставку продуктів переробки або готову продукцію, вироблену з цієї сировини.

21.Акціонна торгівля.Міжнародні аукціони - це

періодично діючі у певних світових центрах ринки, на яких шляхом міжнародних публічних торгів у наперед визначений час і у -едіально призначеному місці по черзі здійснюється продаж попередньо оглянутих товарів тим покупцям, що пропонують найвищі ціни.

¦ закриті, коли у торгах беруть участь лише брокери, що в межах певних повноважень виконують доручення покупців та продавців, отримуючи за це комісійну винагороду.

Аукціони є комерційними організаціями, які звичайно володіють необхідними для проведення торгів приміщеннями, обладнанням та кваліфікованим персоналом. Аукціони бувають:

¦ відкриті, коли у торгах беруть участь безпосередньо самі покупці. Вони організовуються у вигляді акціонерних товариств

Виділяють чотири стадії проведення міжнародних аукціонів:

> Підготовка аукціону,

> Огляд товарів, який звичайно розпочинається ля тиждень або десять днів до початку торгів

> Аукціонний торг - основна стадія проведи пін міжнародних аукціонів

22.Міжнародні торги.Міжнародні торги - це спос\б закупівлі товарів з наперед встановленими характеристиками, що передбачає залучення на конкурсній основі пропозицій від постачальників з різних країн і укладання контракту з тим з них, пропозиції якого є найбільш вигідними для організаторів торгів.

Залежно від складу учасників міжнародних торгів вони бувають:

відкриті, до участі в яких залучаються всі бажаючі фірми та організації з різних країн, а оголошення про їх проведення та результати публікуються у пресі

закриті, до участі в яких запрошуються лише певні фірми, яким надсилаються спеціальні запрошення.

стадії:

> Підготовка торгів,

> Надання пропозицій.

> Вибір постачальника.

> Укладання контракту

23.Мех.міжн.біржової торгівлі.Міжнародні біржі - це постійно діючі у певних світових центрах ринки, на яких здійснюється торгівля значними масами однорідних товарів

Міжнародні товарні біржі виконують важливу інформаційну, регулюючу функцію. За результатами торгів здійснюється котирування цін - реєстрація біржових цін з їх подальшим узагальненням та публікацією.

Класичними біржовими товарами є зерно, цукор, м'ясо та жива худоба, кава, какао, нафта та нафтопродукти, кольорові та дорогоцінні метали, ліс тощо. Останнім часом об'єктом біржової торгівлі стали деякі стандартизовані види продукції машинобудування та хімічної промисловості (наприклад, відео-, аудіокасети), водночас торгівля основними сільськогосподарськими товарами (зерно, цукор, кава, какао) все більше здійснюється поза біржами і регулюється державними організаціями відповідно до міжнародних товарних угод.

За ступенем участі відвідувачів у торгах міжнародні біржі поділяються на:

¦ відкриті (публічні), у яких поряд з брокерами можуть брати участь всі відвідувачі,

¦ закриті (приватні), у яких беруть участь лише біржові посередники - брокери