Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Individualka.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
140.11 Кб
Скачать

27. Кількісні методи маркетингових досліджень.

Використання кількісних методів при маркетингових дослідженнях дуже ускладнено. Але тим не менше декілька груп кількісних методів можуть знайти певне використання. Приведемо деякі із них.

Системний аналіз знаходить широке використання в маркетингових дослідженнях, оскільки дозволяє розглядає будь-яку ринкову ситуацію як деякий об’єкт для вивчення з великим діапазоном внутрішніх і зовнішніх причинно-наслідкових зв’язків. Так зміни на ринку споживчих товарів можуть бути причиною , з однієї сторони, зовнішніх процесів, змін у сфері ринку виробництва, фінансового ринку, міжнародного ринку, а з другої – внутрішніх процесів: зміни в розвитку ринків окремих тісно взаємозв’язаних товарів.

Комплексний підхід – дозволяє дослідити ринкову ситуацію, розглядаючи її як об’єкт, що має різні форми прояву. Наприклад, проблематика ринку окремого товару може бути пов’язана із зміною попиту, товарної пропозиції або ціни. В даному випадку це аспекти досліджуваного об’єкту, слідуючи яким, можна визначити стратегічні й тактичні рішення виходу з ситуації, що склалася.

Системний і комплексний підходи тісно пов’язані і, по суті, не можуть бути реалізовані один без одного.

Програмно-цільове планування широко використовується при виробленні і реалізації стратегії та тактики маркетингу. Більш того, можна сказати, що маркетинг - це є використання програмно-цільового підходу в сфері ринку. На цьому принципі побудована вся планова діяльність пов’язана з маркетингом на підприємстві (програми або плани маркетингу).

Лінійне програмування як математичний метод для вибору із ряду альтернативних рішень найбільш оптимального (з мінімальними витратами, максимальним прибутком, найменшими затратами часу і зусиль) застосовується при вирішенні ряду проблем маркетингу.

Теорія масового обслуговування застосовується при вирішенні проблем вибору почерговості обслуговування замовників, складання графіків постачання товарів і інших аналогічних задач. Вона дає можливість, по-перше вивчити закономірності, що складаються в зв’язку з наявністю потоку замовлень на обслуговування, і, по-друге, дотримати необхідну черговість їх дотримання.

Теорія зв’язку розглядає механізм «зворотних зв’язків», дозволяє отримати сигнальну інформацію про процеси, які виходять за межі встановлених параметрів. В маркетинговій діяльності використання такого підходу дає можливість управляти товарними запасами (регулювання постачання і відвантаження), процесами виробництва і збуту (узгодження виробничих потужностей з можливостями збуту). Використання теорії зв’язку до організаційних структур маркетингової діяльності допомагає вдосконалювати зв’язок підприємств з ринком, підвищення ефективності використання отриманих даних.

Методи теорії ймовірностей допомагають приймати рішення, які зводяться до визначення значень вірогідностей наступу певних подій і вибору із можливих дій найбільш прийнятих.

Метод мережевого планування дає можливість регулювати послідовність і взаємозалежність окремих видів робіт, або операцій в рамках будь-якої програми. Він дозволяє чітко фіксувати основні етапи роботи, визначити терміни їх виконання, розмежовувати відповідальність, економічні затрати, передбачати можливі відхилення. Достатньо ефективним є використання методу мережевого планування при розробці програми виробництва нового товару і організації пробних продаж, підготовці і проведенні збутових і рекламних компаній.

Вирішенню реальних маркетингових ситуацій в значній мірі допомагає метод ділових ігор. Спрощені моделі поведінки конкурентів, стратегії виходу на нові ринки можуть «програватись» для знаходження оптимальних рішень.

Особливе місце в методичному арсеналі маркетингу займають методи експертних оцінок. Вони дозволяють достатньо швидко отримати інформацію про можливі процеси розвитку тієї чи іншої події на ринку, виявити сильні і слабкі сторони підприємства, отримати інформацію ефективності тих чи інших маркетингових заходів. Використовується метод “Дельфі”, “Мозковий штурм” та ін.

Правильне проведення експертизи передбачає вирішення ряду питань, пов’язаних з формуванням експертної групи, проведенням процедури експертизи, вибором методів обробки результатів експертних оцінок. Основні вимоги до експертів: компетентність, професіоналізм, авторитетність, безпристрасність. Процедура експертизи передбачає колективне генерування ідей на основі проведення дискусій або опитувань з використанням анкет. Використання засобів обчислювальної техніки допомагає не тільки опрацювати отримані дані, але і побудувати аналітичні і імітаційні моделі. Все це робить використання експертизи перспективним методом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]