Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка КР.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
184.83 Кб
Скачать

1.2. Вибір теми та вивчення спеціальної літератури

При виборі теми студенту необхідно враховувати особисту зацікавленість конкретним науковим питанням, ступінь попередніх знань про об’єкт дослідження, можливість збору матеріалу для опрацювання. Важливе значення має актуальність, науковість, практична значимість теми.

Тематика курсових робіт навчальної дисципліни «Організація ресторанного господарства» розкриває класифікацію закладів ресторанного господарства, їхню матеріально-технічну базу, основи технологічного процесу обслуговування споживачів (додаток А).

У процесі підготовки до написання курсової роботи підбираються та вивчаються ті джерела інформації, що містять матеріали з обраної теми.

Виконання курсової роботи передбачає обов’язкове вивчення діючого законодавства, нормативно-правових актів України, пов’язаних із досліджуваним питанням. Основний наголос при напрацюваннях по конкретній темі потрібно робити на матеріали, вміщені у літературних джерелах (книгах, брошурах, статтях). Необхідно залучити також матеріали газет та часописів. Бажано ознайомитись із зарубіжним досвідом дослідження питання. Можна скористатись інформацією сайтів в Інтернеті.

Допомогу студенту у вивченні спеціальної літератури надає науковий консультант. Самостійний пошук літературних джерел здійснюється за допомогою бібліотечних каталогів (систематичного, алфавітного), реферативних журналів, бібліографічних довідників.

Під час вивчення літературних джерел рекомендується вести робочі записи, систематизувати їх, що допоможе узагальнити матеріал відповідно до плану курсової роботи. При цьому потрібно обов’язково робити повні бібліографічні описання літературних джерел. Необхідно також фіксувати номера сторінок, з яких зроблено записи.

1.3. Формування тексту курсової роботи

Головними змістовними елементами тексту курсової роботи є вступ, основна частина, висновки. У вступі :

  • обґрунтовується актуальність (своєчасність, важливість для потреб сьогодення) обраної теми, її наукове та практичне значення;

  • аргументується вибір напряму дослідження, певного аспекту запропонованої проблематики;

  • визначається мета та конкретні завдання дослідження;

  • висвітлюється розробленість питання у вітчизняній та закордонній літературі;

  • виділяються дискусійні та невирішені аспекти питання;

  • окреслюється структура та обсяг роботи – структурні елементи, з яких складається робота, кількість сторінок основного тексту (без додатків), кількість таблиць і рисунків, найменувань у списку використаних джерел, додатків.

Обсяг тексту вступу повинен складати 2-3 сторінки.

В основній частині викладається суть дослідження: теоретичні основи, проблеми, практичні питання, досвід їхнього розв’язання тощо. Залежно від теми курсової роботи основна частина може складатися з різної кількості розділів (але не менше двох), що в свою чергу поділяються на підрозділи, пункти, підпункти. Їхні назви мають бути стислими та відповідати меті і змісту роботи, не повторювати дослівно назву теми роботи. Кожен розділ повинен закінчуватися короткими узагальненнями та висновками. Обсяг основної частини тексту має становити 25-30 сторінок тексту. Розташовувати матеріал за розділами рекомендується наступним чином:

- перший розділ приблизно 45 % загального матеріалу основної частини;

- другий розділ приблизно 30 % загального матеріалу основної частини;

- третій розділ приблизно 25 % загального матеріалу основної частини.

У висновках, які завершують текстову частину курсової роботи, у стислій формі викладаються основні положення дослідження. Висновки можуть бути сформульовані наступним чином:

- Аналізуючи…, відзначено…

- Визначено чинники, які стримують…/покращують…/впливають на…

- Використання (конкретна пропозиція) … дозволить…

- Встановлено, що…

- Для посилення…пропонується…

- Доведено, що…

- Досліджено… та доведено…

- Запропоновані в роботі.. рекомендується використовувати…

- Зроблено аналіз… та зазначено…

- Зроблено висновок, що…

- На основі теоретико-методологічних досліджень розкрито…

- Обґрунтовуються рекомендації щодо…, які сприятимуть…

- Проаналізовано стан…, та виявлено…

- Проведений аналіз дозволяє стверджувати, що…

- Розроблені заходи по…

- Схарактеризовано… та зроблено висновок, що…

- У процесі дослідження з’ясовано, що…

- У роботі відзначається, що…, тому в дослідженні пропонується…

- У роботі зазначено, що…

Обсяг тексту висновків повинен складати 3-5 сторінок.