Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
filosofia_MKR.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
108.09 Кб
Скачать

13. Які поняття називаються конкретними і абстрактними?

Поняття конкретні і абстрактні. Залежно від того, що вони відображають: предмет (клас предметів) або його ознака (відношення між предметами). Поняття, в якому мислиться предмет або сукупність предметів як щось самостійно існуюче, називається конкретним. Конкретні поняття відображують в собі реальні (конкретні) предмети чи клас предметів (Річка. Місто. Рука. Базар.).Поняття, в якому мислиться ознака предмета або відношення міжпредметами, називається абстрактним. Абстракті поняття – відображують окремі властивості (не предмети!) і сторони відношення предметів (Мужність. Любов. Темнота. Активність).Різниця між конкретними й абстрактними поняттями засноване навідмінність між предметом, який мислиться як ціле, і властивістю предмета,відверненим від останнього, і окремо від нього не існуючим.Абстрактні поняття утворюються в результаті відволікання,абстрагування певного ознаки предмета; ці ознаки мисляться яксамостійні об'єкти думки.

14. Які поняття називаються позитивними і негативними?

Позитивним називаються такі поняття, котрі відображають наявність у предмета або явища певних ознак. . (Хоробрий воїн. Благодійний акт. Смачний сніданок) Негативним називається поняття, в якому йдеться про відсутність у предмета ознак, котрі складають позитивні поняття. (Неблагодарний. Невихований). Зміст негативних понять завжди співвідноситься з поняттями позитивними і заперечують саме цей позитивний зміст. . Негативні П. Виражаються в словах з приставкою “не-“, “без-”, або грецькою приставкою “а” (Аморальний. Алогічний).Наприклад поняття “осудність” є позитивним, а “неосудність” – негативним. У кожному з них йдеться про одні й ті ж самі ознаки, які становлять їхній зміст, тільки в одному понятті говориться про наявність, а в другому - про відсутність цих ознак. Зміст негативного поняття не може бути визначений без відповідного йому позитивного поняття.

15. Які поняття називаються співвідносними і неспіввідносними?

Безвідносним називають поняття, які відображають предмети, з існуванням котрих ми не пов’язуємо необхідне існування яких-небудь інших предметів. Наприклад, “людина”, “норма права”, “договір” – це поняття безвідносні. Безвідносні поняття мисляться як незалежні від інших понять і не вимагають їх (Папір. Хустка. Ялинка. Завод) Відносним називають пари поняття, котрі відображають такі предмети, існування одного з них немислиме без існування другого. (Поняття “Батьки” вимагає співставляти його з поняттям “Діти”, “Внутрішнє” – “Зовнішнє”. “Кінець” – “Початок”. “Причина” – “Наслідок”)

16. Які поняття називаються пустими і непустими?

Пустими називаються поняття, об’єми яких не включають жодного реального предмета, явища, події – “вічний двигун”, “кентавр”, “еліксир молодості”, “машина часу”, “Донецька державна академія управління” тощо. Пустими називають поняття, яким не відповідає жоден предмет у предметній області (наприклад, числа N > 2 та N < 3 в області «цілі числа»). Непустими називають поняття, яким відповідають певні предмети в предметній області (наприклад, числа N > 2 i N < 3 в області «раціональні числа»).

17.

Одиничним називається поняття, обсяг якого складається з одного предмета.

Прикладами одиничних понять є такі: "Харків", "Велика Вітчизняна війна" та ін.

Загальне поняття — це таке поняття, обсяг якого складається більш ніж з одного предмета. Загальними поняттями е: "людина", "держава", "норма права", "злочин", "крадіжка" тощо. До обсягу кожного з них входить не один, а група однорідних предметів.

Загальні поняття можуть бути реєструючими і нереєструючими.

Реєструючим називається таке поняття, до обсягу котрого входить чітко визначена, яка підлягає обліку, кількість предметів. Наприклад, "планета сонячної системи", "частина світу", "близький родич звинувачуваного", "законний представник потерпілого" тощо.

Нереєструючим називається поняття, котре відноситься до необмеженої кількості предметів. Так, поняття "факт", "подія", "сутність", "явище" і т. д. є нереєструючим, оскільки кількість предметів, що підлягають під кожне з них, не піддається обліку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]