Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторні роботи Фізика.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
7.16 Mб
Скачать

Порядок виконання роботи

1. Виміряйте лінійкою ширину рамки d і підрахуйте загальну довжину провідника із струмом, що поміщається в магнітне поле.

2. Підвісьте рамку до коромисла вагів, стежачи за тим, щоб дроти, що підводять, не заважали зважуванню.

3. З'єднаєте рамку, ключ, амперметр, джерело постійного струму за схемою, змальованою на малюнку 1.

4. Зрівноваживши ваги, пропустите через рамку струм = 0,5 А. Виміряйте модуль сили Ампера F.

5. Обчислите індукцію магнітного поля постійного магніту, користуючись формулою (3).

6. Повторите виміри сили F і розрахунки індукції магнітного поля В, пропускаючи через рамку струм від 0,5 А до 1,5 А через 0,1 А. Результати вимірів і обчислень запишіть в таблицю 1.

Таблиця 1.

№ п/п

d, м

ΔL, м

I, A

F, H

B, Тл

1

0,5

2

0,6

3

0,7

4

0,8

5

0,9

6

1

7

1,1

8

1,2

9

1,3

10

1,4

11

1,5

7. Побудувати графік залежності сили Ампера від сили струму. На прямолінійній ділянці графіка визначити індукцію магнітного поля. Порівняти з середнім значенням.

8. Висновок.

Контрольні запитання

1. Яка властивість поля підтверджує, що в природі немає магнітних зарядів?

2. Чим магнітне поле відрізняється від електростатичного?

3. У двожильному кабелі відстань між центрами перерізу 20 мм. Визначити: а) силу взаємодії струмів, які йдуть у протилежних напрямках по жилах кабелю, на кожен метр довжини кабелю, якщо сила струму в жилах 500 А; б) як зміниться сила взаємодії, якщо сила струму в жилах кабеля зменшиться в 4 рази?

4. У двох тонких паралельних провідниках нескінченної довжини, розміщених у вакуумі на відстані 60 см один від одного, йдуть струми 15 А і 25 А у протилежних напрямках. Визначити індукцію магнітного поля, створеного цими струмами в точці, віддаленій від першого проводу на відстань 50 см, а від другого – на 40 см.

5. Як треба розмістити провід зі струмом у магнітному полі відносно ліній магнітної індукції, щоб сила, яка діє на провід дорівнювала: половині максимальної, чверті максимальної, нулю?

6. В однорідному магнітному полі рухається з прискоренням 2 м/с2 прямолінійний провід, площа поперечного перерізу якого 1 мм2. Напрям проводу перпендикулярний до ліній індукції, в ньому тече струм 1 А. Густина матеріалу проводу 2500 кг/м3. Визначити індукцію магнітного поля.

7. На похилій площині лежить дерев’яний циліндр, маса якого 0,25 кг, довжина 10 см. На циліндр намотано один виток так, що площина витка проходить через вісь і паралельна похилій площині. За якої сили струму у витку циліндр залишиться у рівновазі? Система знаходиться у магнітному полі з індукцією 1 Тл, напрямленій вгору. Куди і як буде рухатись циліндр, якщо силу струму збільшити (зменшити) у 2 рази? Коефіцієнт тертя 0,05, кут нахилу похилої площини 300.

Лабораторна робота № 8