Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсак.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
352.77 Кб
Скачать

1.6 Існуючі сівозміни у господарстві

В господарстві існує така схема сівозміни:

Схема сівозміни

1.Горох

2.Озима пшениця

3.Озима пшениця

4.Кукурудза на силос

5.Озима пшениця

6.Ярий ячмінь

7.Кукурудза на зерно

Площа 840 га Середній розмір поля – 80,5га

Для оцінки прийнятих сівозмін нагадаємо, що рельєф землекористування господарстві представляє собою рівнинне плато. Тому немає необхідності проте немає необхідності розміщувати поля поперек схилу. Переважаючи вітер в даній місцевості - південно-східній. Вздовж країв кожного поля насаджені лісосмуги, що зменшують рушійні силу вітру.

Площа полів в сівозміні наближена до середньої. І якщо є відхилення, то незначні 9-10%. Це дуже добре, так як не дозволяє зменшувати в деякі роки площу основних сільськогосподарських культур.

Ґрунти мають хороші водно-повітряні, фізичні властивості, і при правильного обробітку, високу родючість. Всі поля знаходяться в однакових кліматичних умовах, з практично однаковим рельєфом, що дає можливість застосовувати однотипові агрономічні заходи по обробітку грунту і внесення добрив.

Якщо оцінювати сівозміну з точку зору правильності підбору попередників, то бачимо, що культури в сівозміни розміщені з недоліками. По-перше, два роки підряд розміщується озима пшениця. Дослідження Ерастівської дослідної станції показують, що повернення озимої пшениці через рік на попереднє місце після різних попередників продуктивніше, ніж вирощування її на одному полі протягом двох років. За даними Лебідя Є.М.(1991) нижче за якістю зерно озимої пшениці отримують при повторній сівбі.

Вихід кормових одиниць з 1 га сівозмінної ріллі - 15.89 ц

Вихід зерна з 1 га сівозмінної площі – 14.57 ц

Вихід перетравного протеїну з 1 га - 10,3 ц

Таблиця 5

Розрахунок продуктивності 1 га ріллі в господарстві

2. Проектування та освоєння удосконалених сівозмін

2.1 Структура посівних площ с. Г культур у господарстві 1 при розробці нової сівозміни.

Для складання проекту землекористування вивчають і систематизують планово-картографічні, земельно-облікові, земельно-оціночні та інші відомості про стан і перспективи розвитку підприємства; роблять обстеження земель та розробляють заходи щодо їх раціонального використання; обстежують гідротехнічні ґрунтозахисні споруди, захисні лісові насадження, внутрішньогосподарську мережу доріг, господарські будівлі та ін; складають план розміщення культур по полям за останні два роки.Після цього на підставі виконаних оцінок та обстежень приступають до розробки структури посівних площ.Щоб правильно встановити площу посівів тієї чи іншої культури, треба знати обсяг виробництва продукції і планову врожайність даної культури.

На основі розробленої структури посівних площ та агровиробничої характеристики грунтів визначають площу сівозмін, склад культур, розмір та кількість полів кожної сівозміни Розмір і кількість полів у сівозміни визначають з таким розрахунком, щоб кожна культура займала одне або кілька цілих полів.Встановивши кількість полів по кожній культурі, складають схему чергування культур у сівозміні, дають їй економічну оцінку, розробляють систему обробітку грунту та удобрення, заходи боротьби з бур’янами, шкідниками і хворобами сільськогосподарських культур. Після нарізання полів для кожної сівозміни закінчується перший етап її ведення у виробництво. Після нього починається другий етап - освоєння сівозмін.

Освоєння сівозмін – це поступовий перехід від старої структури посівних площ і того розміщення по полях, як воно було у господарстві до нової структури посівних площ і до прийнятого чергування культур нової сівозміни. Розміщення починають з найбільш вимогливих до попередників та родючості грунту культур, парових полів, і вже після цього розміщують решту культур. А в подальші роки, добиваються запланованого чергування культур сівозміни.Сівозміну вважають освоєною тоді, коли: по-перше – досягли структури посівних площ нової сівозміни ( культури займають ту кількість полів, як запланованого чергування культур ( в рік освоєння культури повинні розміщуватися по запланованим в схемі попередникам)

Поряд з цим розробляють технології вирощування сільськогосподарських культур. Особливу увагу приділяють тим полям, де під час освоєння сівозміни заплановані посіви після поганих попередників. Удосконалена структура посівних площ с.-г культур та запланована ( розрахункова) врожайність приводиться у табл. 6

Таблиця 6

Посівні площі у бригаді № 1 на рік освоєння удосконалених сівозмін та обґрунтування планової врожайності

С.-г культура та пар

Площа, га

Фактори приросту врожайності, ц/га

Врожайність, ц/га

Підвищення культури

землеробства

Внесення:

а) добрив

б) пестицидів

нові сорти

зниження

втрат при

збиранні

До освоєння

На рік освоєння

Чорний пар

25

1,3

1,5

1,5

1,5

_

_

_

Озима

пшениця

120

2,5

1,3

1,3

1,5

1,5

28,4

37

Кукуруза на зерно

147

3

4

2

-

2,5

43,2

55,2

Ярий ячмінь

93

1,5

1,5

1,5

1,0

1,0

24,8

30,2

Горох

22,5

1,2

-

1,0

1,2

2

28,4

35,5

Соняшник

45

1,5

1,3

1,0

1

1,0

20,7

32,1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]