Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
idealna_shpora_3.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
654.85 Кб
Скачать

21. Складіть план, сформулюйте питання, запропонуйте методику проведення уроку-рольової при з української літератури у 6 класі.

"фолькльорна експедиція" та ін.

Під час гри учні переконуються, що можна багато дізнатися цікавого, якщо матеріал вивчати не тільки з підручника, а й користуватися додатковою літературою.Пропонуємо вступний урок-рольову гру до теми: народна обрядова творчість. Гра має такий вигляд: учні діляться на 4 групи відповідно до кількості циклів календарно-обрядової творчості. Заздалегідь їм задається завдання: пошук календарно-обрядових пісень різних циклів. У кожній групі є керівник експедиції, який узагальнює всю зібрану інформацію.

Тема уроку: Народно-обрядова творчість: календарно-обрядові пісні.

Мета уроку:знайомство з українською календарно-обрядовою творчістю; розвиток акторських вмінь, вмінь переконувати інших; виховати повагу до інших.

Тип уроку: урок-рольова гра «Звіт форклорної експедиції»

Хід уроку

1Організаційна частина.

Всупне слово вчителя-голови засідання(відкриття засідання)

2Основна частина засідання:

Виступи збирачів у такому порядку: зимовий, весняний, літній, осінній цикли.

Представлення зібраного матеріалу(прослуховування аудіо записів пісень або живе виконання)

Керівник кожної групи-експедиції робить висновки по своєму циклі.

2Підведення підсумків

Учасники засідання задають один одному запитання, якиі їх цікавлять(при необхідності вчитель допомагає дати правильну відповідь)

Голова засідання робить заключне слово.

Повідомлення домашнього завдання.

Питання для обговорення.

1)З якої місцевості забраний той чи інший матеріал?

2)Хто був інформаторами під час експедицій?(джерело)

3)Які мотиви переважають в піснях конкретного циклу?

22. Наведіть приклад евристичної бесіди, що розгортається під час уроку літератури дедуктивно.

Дедуктивний метод (навчання на основі внутрішнього логічного шляху засвоєння знань) – метод навчання, що передбачає перехід у пізнанні від загального до конкретного.

Евристична бесіда - дiалогiчний метод творчої взаємодiї викладача та учнiв, що базується на розв'язаннi проблемної задачi за допомогою основних i навiдних запитань пошукового характеру для активiзацiї учнiв самостiйного пошуку iстини.

Евристична бесіда, що є одним з основних словесних методів навчання, будується таким чином, що вчителі уміло поставленими питаннями скеровує учнів на формування нових понять, висновків, правил з використанням наявних знань та спостережень. Така бесіда має за мету спрямування учнів на активні роздуми, самостійне просування їх у засвоєнні нових знань, висловлювання припущень про причини явиш, про зв'язки між поняттями на основі порівнянь, логічних роздумів. Розгортаючи евристичну бесіду, дедуктивно дотримуємось такої її послідовності: з нашою допомогою учні сприймають спочатку загальні положення навчального матеріалу, на основі яких роблять висновки, наводять свої приклали, роблять вправи.

Розвиток читацьких інтересів старшокласників (на матеріалі аналізу роману Олеся Гончара «Собор»)

Завдання зорієнтоване на пробудження співпереживання головному героєві роману. Застосовується дедуктивний варіант прийому «пошуку прикмет». Учням пропонувались декілька варіантів висловлювань про Миколу:

— «Багато ти мудракуєш...» (Вірунька);

— «Ах, я забув, що тут поет!» (Орлянченко);

— «Лев на курсі з теоретичної фізики» (Геннадій);

— «Торс єгипетський, плечі розвинуті, на веслах такі ціле літо пропадають...» (Єлька).

Завдання розраховане на учнів різних рівнів. У його формулюванні закладено дію емоційного співпереживання. Це, в першу чергу, суґестія імені. Усі думки висловлюють другорядні (крім Єльки) особи, які не є авторитетними для учнів і не сприяють прийняттю їхньої точки зору. Ім'я Єльки, навпаки, створює умови для погодження з її думкою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]