Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц_я 7.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
115.2 Кб
Скачать

Інформаційні ресурси

Дуже специфічним ресурсом сучасного виробництва стає інфор­мація, що є умовою та елементом будь-якої виробничої діяльності. Високими темпами розвиваються ринки інформаційних ресурсів. Все більше місця в діяльності людей займають інформаційні технології, Інтернет. Інформація як ресурс має найбільшу цінність у такому вигляді:

даних про ринки збуту, потреби та іншої маркетингової інформації;

науково-технічних розробок нових продуктів, матеріалів, техно­логій тощо;

методик сучасних форм і методів планування, контролю, аналізу тощо;

розробок відносно організації виробництва, праці та управління;

пакетів програм для обробки економічної, науково-технічної, со­ціально-політичної інформації, для підтримки системи прийняття рішень на виробництві;

документів (законів, інструкцій тощо), які регулюють діяльність підприємства та його зв'язки із середовищем;

банки даних і знань загального та спеціального спрямування тощо.

Енергетичні ресурси

Окремо треба розглянути енергетичні ресурси. По-перше, це пов'язано з тим, що для економіки України та для кожного підпри­ємства вони є лімітуючим чинником і їхнє забезпечення та викорис­тання пов'язані з певними труднощами. По-друге, енергія в сучас­ному виробництві все частіше відіграє роль знаряддя праці, безпосередньо впливаючи на предмет праці, перетворюючи його в кінцеву продукцію.

2.Функціональні стратегії

Функції управління, що виникають на основі розподілу та спеціаліза­ції праці, характеризують будь-який процес управління і визначають ви­ди діяльності, які відбивають напрямки або стадії цілеспрямованого впливу на відносини людей у процесі виробництва та управління ним.

Ураховуючи багатоцільовий характер діяльності підприємства, можна стверджувати про наявність системи функцій.

Система функцій управління — це комплекс взаємопов'язаних у часі та просторі видів діяльності суб'єкта управління при його ціле­спрямованому впливі на об'єкт.

Функціональна стратегія — тип забезпечуючої стратегії у страте­гічному наборі, що визначає стратегічну орієнтацію певної функціо­нальної підсистеми управління підприємством, яка забезпечує їй до­сягнення цілей, а також (за наявності взаємопов'язаних обгрунто­ваних функціональних стратегій) керованість процесами виконання загальних стратегій та місії фірми.

Будь-яка функціональна стратегія (тобто стратегія розвитку окре­мої функціональної підсистеми) має розроблятися з урахуванням та­ких чинників:

  • ролі та змісту діяльності з конкретної функції;

  • взаємозв'язку змістовної спрямованості та вектора впливу конкретної я функції на досягнення конкретних цілей та місії підприємства загалом; Я

  • характер впливу (негативний чи позитивний) виконання робіт з кожної функції на розвиток (занепад) підприємства;

  • межі функцій та сфери «перехресних інтересів»;

  • переваг і недоліків у розвитку окремих функцій, сильних та слабких місць у їхній взаємодії;

  • наявності чи відсутності «вузькофункціонального» підходу, кон­фліктів у розв'язанні загальних проблем підприємства;

  • збалансованості між тенденціями розвитку підприємства та ком­петенцією фахівців, що є виконавцями робіт з окремих функцій, їх­нього професіоналізму, етичних норм і підприємницького духу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]