Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тест1 Економ (Автосохраненный).docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
166.85 Кб
Скачать

№1 Економ. теорія

1. Класичну політичну економію розробляли: В.Петгі, Ф.Кене, А. Сміт, Д. Рікардо;

2. Політична економія виконує функції: пізнавальну, практичну, методологічну.

3. Політична економія розвивалась у такій послідовності: меркантилізм, фізіократи, класична політична економія, пролетарська політекономія, маржиналізм, неокласична політекономія, інституціоналізм, кейнсіанство, неокласичний синтез, монетаристська школа.

4. Об'єкт політичної економії як науки — це: економічні закони, які управляють виробництвом, розподілом, обміном і споживанням життєвих благ у різних формаціях, усім економічним розвитком.

5. Економіч. закон - це: суттєві, стійкі необхідні причинно-наслідкові зв'язки і взаємозалежності даного економіч. процесу.

6. На відміну від економіко, політична економія досліджує: найбільш суттєве, найбільш глибинне в явищах і процесах економічного життя.

7. Засоби виробництва — це: створені у процесі виробництва всі види засобів праці і предметів праці.

8. Межа виробничих можливостей суспільства показує: максимальні кількості споживчих благ і інвестиційних ресурсів, які можуть бути одержані лише в результаті найбільш ефективного використання всіх наявних ресурсів.

9. Закон зростаючих потреб визначає, що: усі відповіді правильні.

10.Суть відносин власності на засоби виробництва проявляється у тому, що: вони характеризують відносини між людьми з приводу привласнення засобів виробництво та результатів виробництва;

11.Основна продуктивна сила виробництва — це: людина, тобто людський ресурс.

12.Перший економічний закон, який віддзеркалює найбільш загальну основу і внутрішню логіку економічного прогресу, — цс: зростання продуктивності прані.

13. Закон відповідності виробничих відносин рівню й характеру розвитку продуктивних сил належить до групи законів: всезагальних;

14.Історична межа натуральної організації вир-ва як її єдина і абсолютна форма — це: перший великий сусп. поділ праці.

15.Товарне виробництво є такою орг. формою суспільного виробництва, за якої: продукти виробляються виробничими одиницями не для власного споживання, а для обміну через купівлю-продаж на ринку.

16.Визначити, яке з визначень простої, одиничної чи випадкової, форми вартості є правильним: одному товару, шо перебуває у відносній формі вартості, відповідає тільки один інший токар, шо перебуває в еквівалентній формі вартості;

17. Гроші як міра вартості — це: засіб уособлення одиниці вартості;

18.Гроші як засіб платежу — це: засіб сплати боргів чи надання кредиту без відповідного зворот. руху тов;

19.Ринок— це: інститут або механізм, який зводить покупців і продавців окремих товарів та послуг.

20. Інфраструктура ринку — це: сукупність галузей, що займаються доведенням виробленого товару від виробника до кінцевого споживача.

21. Акція — це: цінний папір, що засвідчує внесення його власником певної суми грошей у акціонерний капітал підприємства та дає його власнику право отримувати дивіденд.

22. Попит — це: потреба в товарах, яка зумовлена платоспроможністю споживачів і виражена в грошовій формі.

23. Закон пропозиції— це: кількість пропонованого товару збільшується з підвищенням ціни за його одиницю та зменшується з її зниженням.

24. Вказати, який з методів не належить до методів цінової конкуренції: підвищення якості продукції.

25. Підприємство — не: первинна ланка суспільного поділу праці і водночас основна ланка народногосподарського комплексу, яка є товаровиробником і забезпечує процес відтворення на основі самостійності та самоокупності;

26.Кругообіг капіталу підприємства — це: безперервний рух капіталу, у процесі якого він послідовно проходить три стадії, набуває у кожній з них певної функціональної форми і повертається до своєї вігхідної форми — грошової.

27. Підприємництво— це: самостійна, ініціативна господарська діяльність громадян, спрямована на отримання прибутку (доходу)і здійснюється від свого імені на власний ризик та під особисту майнову відповідальність чи юридичної особи—підприємства (організації).

28. Визначити, в якому з наведених переліків порушена логічність підбору видів підприємств: індивід.,малі,середні,великі;

29.Амортизаиія - цс: поступове перенесення вартості основних виробнич. фондів у вартість продукції, що виготовляється.

ЗО. Змінні витрати виробництва - це: такі, що прямо залежать від обсягів виробництва.

31.Вибрати найбільш повне визначення сутності поняття «управління»: управління-це процес планування, організації, мотивації та контролю, необхідний для досягнення мети організації.

32.Вибрати найбільш повне визначення сутності поняття «маркетинг»: маркетинг — це система організації і управління діяльністю фірми щщодо розробки нових видів товарів, їх виробництва і збуту на основі всебічного вивчення ринку й потреб споживачів для отримання прибутку;

33. Вказати, які відносини є визначальними для розвитку всієї системи аграрних відносин: земельні відносини, що виникають між членами суспільства і державою; між сільськогосподарськими підприємствами з приводу власності на землю, її використання.

34.Вибрати показники, які входять в систему національних рахунків: валовий внутрішній продукт, валовий національний продукт, чистий внутрішній продукт, національний дохід, особистий дохід, дохід у розпорядженні громадян.

35. Національний дохід - цс: ВВП за вирахуванням вартості спожитих засобів виробництва та непрямих податків на бізнес. 36.Національне багатство — це: сокупність усіх благ, що є у розпорядженні суспільства; сукупність усіх матеріальних і нематеріальних благ, що вироблені та нагромаджені суспільством за всю його історію;

37.Прямий вплив держави на економіку — це: система державних замовлень.

38.Непрямий вплив держави на економіку передбачає застосування: бюджетно-податкових регуляторів; грошово-кредитних регуляторів;

39.Державний бюджет дефіцитний, якщо: доходи менші від видатків;

40.Основна ідея кривої Лаффера полягає в тому, шо найбільші надходження забезпеч.оптим. ставка податку.

41.Прогресивна ставка податку передбачає, шо зі зростом доходу величина ставки податку: Зростає.

42. Вибрати положення, яке найгрунтовніше розкриває зміст категорії «фінанси»: фінанси—це сукупність відносин власності між державою, підпр-ми і населенням з приводу формуваніія і використання грош.фондів.

43.Із перелічених функцій центрального банку назвіть ту, якої він не виконує: надання кредиту окремим підприємствам, фірмам, фізичним особам.

44.3айнятість - не: діяльність громадян, пов'язана із задоволенням особистих і суспільних потреб, яка приносить їм дохід у грошовій чи іншій формі.

45.Ефективна зайнятість являє собою: повну і раціональну зайнятість, яка забезпечує оптимальний соціально-економічний результату певний час і за конкретних умов.

46.Визначте, яке з положень найточніше визначає зміст статусу безробітного: безробітний - це особа працездатного віку, яка хоче, може працювати, але через відсутність робочого місця не працює і не має дох.

47.Світове господарство - це: сукупність національних економік, пов'язаних між собою системою міжнародній економічних відносин.

48 .Зосередження виробництва певної продукції в окремих країнах означає: міжнародну спеиіатізацію.

49.Термін "інтернаціоналізація господарського життя" означає: зближення економік країни, шо виявляється у зростанні виробничої взаємозалежності, .міжнародного товарообігу, русі капіталів та робочої сили.

50. Глобальні проблеми характеризуються: зв'язками та відносинами між державами та соціальними системами, суспільством у загально планетарному масштабі, які зачіпають життєві інтереси народів усіх країн і можуть бути розв'язані шляхом їх взаємодії.

51. Яке визначення найбільш точно передає суть предмета економ.ї теорії? Наука про економ.відносини людей з приводу раціонального використання обмеж. ресурсів для найбільш повного задовол. своїх потреб.

52. Економ. категорії—це:Логічні поняття, які в узагальненому вигляді відображу. сутність окремих екон. явищ.

53 Економічні закони відображають: Істотні, стійкі, такі що повторюються, внутрішні причинно-наслідкові зв'язки і залежності реальних економічних явищ і процесів.

54 Економічні закони мають об'єктивний характер тому, що: Не залежать від волі та свідомості людей.

55. Економічні закони відрізняються від законів природи тим, шо вони: Діють лише у людському суспільстві

56. Яку з названих функцій не можна безпосередньо вважати функцією економічної теорії? Політичну.

57. Економічна політика — це: Цілеспрямована система погоджених і пов'язаних між собою найближчих і довгострокових заходів держави щодо розвитку економіки країни.

58. Що не відноситься до методів наукового пізнання економ. процесів? Мегод фізико-природних спостереж.

59. Що найбільш точно характеризує сутність економічних потреб? Об'єктивна потреба у товарах і послугах, шо забезпечують життєдіяльність людини.

60. Що є умовою виникнення і відтворення потреб? Взаємодіюче функціонування процесів вир-ва і спожив.

61. Що с визначальною узагальненою рисою економічних інтересів? Економічні інтереси - це зовнішня активізована свідомістю оболонка економічних потреб.

62.Що таке економічна система суспільства? Сукупність взаємопов'язаних економічних елементів, які утворюють певну цілісність — економічну структуру суспільства.

63.Економічна система вирішує три основні питання. Яке зайве? Хто повинен виробляти?

64. Що найбільш повно визначає власність як економічну категорію? Відносини між людьми шодо привласнення засобів та результатів виробництва.

65.Що є причиною різноманітності форм власності? Поділ суспільної праці, різний рівень усуспільнення та технологічної бази виробництва.

66. Що не може бути змінено при оренді підприємства? Власник

67. Яке визначення найповніше характеризує поняття "змішана економіка"? Економічна система, шо базується на різних формах власності та ринковому і державному регулюванні економіки.

68. У чому полягає сопіально-економічннй зміст перехідної економіки? Перехід від одержавленої адміністративно-командної до соціально-орієнтованої ринкової економіки.

69. Що не належить до основних рис соціально-орієнтованої ринкової економіки? Забюрократизована, громіздка і консервативна система державного управління економікою.

70. Шо не належить до закономірностей перехідної економіки? Функціонування в країні промислового, сільськогосподарського виробництва та інших галузей економіки.

71.Що найбільш повно характеризує суспільний характер виробництва? Зв'язки і кооперування всіх економічних суб'єктів у процесі виробшщтва матеріальних і духовних благ.

72.Здібності до підприємництва - це: Здатність раціоначьно об'єднувати всі фактори виробництва в єдиний процес виробництва.

73.Змінні витрати виробництва - ие фактори: Що можуть бути змінені при зміні обсягу випуску продукті.

74.Постійними витратами виробництва називаються фактори: Розмір яких фіксований при різних обсягах випуску продукції.

75.Що не можна віднести до показників економічної ефективності суспільного виробництва? Абсолютний приріст суспільного продукту.

76.Що не можна віднести до показників соціальної ефективності суспільного виробництва? Рівень продуктивності праці у сфері матеріального виробництва.

77.Яке визначення найбільш точно відображає суть товарного виробництва? Виробництво продуктів для обміну шляхом купівлі-продалгу.

78.Які умови необхідні для виникнення і функціонування товарного виробництва? Виникнення та поглиблення суспільного поділу праці та економічна відокремленість виробників.

79.Що, перш за все, зумовило набуття товарним виробництвом всезагального характеру? Набуття робоч. силою форми тов.

80.Чим економічне благо принципово відрізняється від неекономічного? Воно є продуктом прані і здатне задовольняти потреби людини.

81.Що не можна безпосередньо віднести ло функцій закону вартості? Регулювання попиту та пропозиції.

82. Що с об'сістнвною.причіїною виникнення грошей? Історичний розвиток товарного виробництва і обміну.

83. Яке з визначень найточніше характеризує генетичну сутність грошей? Це особливий товар, який виконує роль загального еквівалента і засобу обміну.

84. Що безпосередньо не впливає на кількість грошей в обігу? Золотовалютний запас національного банку.

85. Шо є узагальненою причиною інфляції? Порушення відтвор. пропорцій в економіці і законів грош. обігу.

86. Хто з перелічених осіб зазнає найбільших втрат від інфляції? Люди з фіксованими доходами.

87. Що має найменшу цінність при високих темпах інфляції? Грошовий запас

88. Що є найважливішою умовою стабільності нац. грош. одиниці? Стабільний стан національної економіки.

89. Конвертованістю валюти є: Спроможність вільного обміну національної валюти на інші іноземні валюти.

90. Валют.курс сучасних умовах встановлюється на основі: Співвіднош. купівельної спроможності нац. валю

91. Що найбільш повно визначає сутність ринкового господарства? фсфера товарного та грошового обігу.

92. Щоне є елементом механізму ринку? Суспільний поділ праці.

93.Яку з функцій ринку слід вважати комплексною, агрегованою? Забезпечення гармонійної взаємодії виробництва і споживання та безперервності суспільного відтворення.

94.Що характеризує ринковий попит? Кількість тов.., яку споживачі спроможні придбати за визнач. ціною.

95.Що найбільш повно характеризує сутність тов..пропозиції? Кількість тов., яку продавець готовий продати за визначеною ціною.

96.Метою функціонування капіталу є: Отримання прибутку.

97.Що найбільш повно характеризує витрати вир-ва?Вартість всіх витрач. ресурсів на вир-во відповід. тов.

98.Оборот капіталу - це: Повернення вартості авансованого капіталу до його власника у грошовій формі.

99.За якою ознакою поділяють капітал на основний і оборотний? Швидкість руху річних матеріалізованих частин капіталу та способи переносу їх вартості на створюваний продукт.

100.Що належить до основного капіталу? Вартість виробничих споруд та засобів праці.

Розділ 2. Економіка підприємства

І .Загальний поділ ираиі передбачає:поділ суспільного виробництва на галузі народного господарства.

2. Частковий поділ праці передбачає: поділ праці між галузями промисловості.

3. Одиничний розподіл праці передбачає наступні види поділу прані: Бсередіпгі підприємства.

4. Галузева структура промисловості характеризується наступними показниками:темпами зростання питомої ваги галузі та галузевими коефіцієнтами випередження.

5. До показників галузевої структури за часом відносять: динамічні.

6. За характером виробничого процесу промислові підприємства поділяються на:

підприємства з неперервним та дискретним виробництвом

7. Основним документом, на основі якого функціонує підприємство, є:Закон Укр. «Про підпр-ва в Укр.».

8. До статутного фонду підприємства входять:кредити Нацбанку.

9. Підприємство набуває прав юридичної особи з дня:державної реєстрації.

10.Назвіть критерії, за якими в Україні підприємства відносять до малих:чисельність працюючих та галузева приналежність.

11.Учасники ТОВ відповідають за борги товариства:у межах належних їм внесків.

12.Учасники товариства з повною відповідальністю відповідають за борги товариства:

усім належним їм майном.

13. Учасники командного товариства відповідають за борта товариства:

частина учасників — усім майном, інші -в межах належних їм внесків;

14. Назвіть добровільне об'єднання підприємств, суб'єкти якого повністю втрачають свою юридичну і господарську самостійність:трест.

15. Назвіть добровільне об'єднання підприємств, суб'екти якого мають юридичну і господарську самостійність:холдинг.

16..Виробнича структура промислового підприємства — це:взаємозв'язки, склад і співвідношення між виробничими підрозділами та їх просторове розміщення; 17.Загальна структура підприємства включає:підсобні цехи та господарства;

18.Ринок — це:суспільний механізм розподілу матеріальних благ через добровільний обмін;

19. Первинний ринок, який визначає перспективи розвитку інших:ринок товарів;

20.Інструмент вторинного ринку цінних паперів:фондова біржа;

21 .Управління —не:процес цілеспрямованого впливу на колективи людей для організації й координації їхньої .діяльності;

22.Найефективнішим є управління, шо здійснюється на основі використання інформації:

такої, що містить лише необхідні матеріали, позбавленої зайвих даних;

23.Найефективнішою організаційною структурою управління є: дво- або триланкова залежно від умов галузі.

24. Визначте, яким може бути співвідношення обсягів товарної і реалізованої продукції у виробничій програмі: різне співвідношення.

25. Визначити найбільш вірне твердження:величина валової продукції може бути більшою або однаковою з товарною: 26.Товарна продукція - це:готова для реалізації продукція, запчастини та напівфабрикати для реалізації на сторону,

послуги промислового характеру, реалізовані на сторону.

27.Умовно-натуральш показники використовуються при випуску:тракторів;

28. Обсяг нормативно-чистої продукції підприємства розраховується як:добуток нормативу чистої продукції на обсяг її випуску у натуральному вираженні за всією номенклатурою;

29.Норматив чистої продукції включає:заробітну плату з відрахуваннями на соцстрах і нормативний прибуток;

ЗО. Асортимент продукції— це: перелік виробів за назвами, сортами, профілями у заданій кількості;

31. Номенклатура продукції підприємства — це: перелік передбачених для виготовлення видів продукції;

32.Професія — це:різновид трудової діяльності у межах спеціальностей;

33. Спеціальність — цс:вид трудової діяльності;

34.Організація праці — це:система технічшгх, санітарно-гігієнічних і організаційних заходів із використання праці. 35.Нормування праці необхідне для:забезпечення чіткої організації виробничого процесу.

36. Впровадження наукової організації праці (НОП) починається з:аналізу фактич. стану організації праці на підприємстві; 37.Норма часу — цс: максимально допустимі витрати часу на операцію.

38.Норми праці повинні бути:переглядатися в міру впровадження організаційно -технічних заходів, шо сприяють підвищенню продуктивності живої праці;

39.Норми виробітку і обслуговування при перегляді:підвищуються або знижуються залежно від конкретної ситуації;

40.Хронометраж застосовується при нормуванні з використанням таких методів:Раналітично-досліднинького.

41.Продуктивність праці характеризується:

обсягом випущеної за одиницю часу продукції в розрахунку на одного працюючого;

42.Індекс продуктивності праш визначається як:співвідношення продуктивності прані у плановому і базовому періодах;

43.Вкажіть правильне співвідношення між темпами зростання продуктивності праці та середньої заробітної плати: продуктивність праці має зростати випереджальними темпами.

44.Поняття „засоби виробництва" і „виробничі фонди":поняття "засоби виробництва" ширше, ніж поняття "виробничі фонди";

45,Основні виробничі фонди: використовуються у незмінній натуральній формі та переносять свою вартість на вартість продукції частинами протягом усього терміну служби,

46,Структура основних фондів — це:склад і частка кожного елемента у загальній вартості основних виробничих фондів;

47.,Коефіиієнт приросту основних виробничих фондів — це співвідношення:різниці між вартістю введених і виведених основних фондів до їх загальної суми на кінець року;

48.Коефішснт оновлення основних фондів визначається як відношення: вартості введених протягом року фондів до вартості усіх фондів на кінець року;

49.3алишкова вартість основних фондів формується за рахунок:початкової чи відновної вартості;

50. Початкова вартість основних фондів складається з:ціни основних фондів та витрат на транспортування і монтаж;

51. Коефіцієнт вибуття основних фондів — це:відношення вартості основних фондів, що вибули, о вартості всіх основних виробничих фондів на початок року;

52.Фондовідцача — це відношення:

обсягу випуску продукції до середньорічної вартості основних виробничих фондів;

53. Фондомісткість— це відношення:середньорічної вартості основних фондів до обсягу випуску продукції;

54.Фондоозброєність — це відношення:середньорічної вартості основних фондів до середньоспискової чисельності робітників.

55. Фізичне зношення основних фондів — це: поступова втрата основними фондами первісної споживної вартості в процесі експлуатації або бездіяльності.

56. Моральний знос основних фондів — це: повна втрата вартості фондів або їх частини під впливом НТП;

57,СерЄдньорічна вартість основних виробничих фондів розраховується як величина:середньохронологічна;

58 .Амортизація — це:поступове погашення вартості основних фондів перенесенням її на собівартість виготовленої продукції.

59.Норма амортизації — це: процент відрахувань від балансової вартості;

60.Виробнича потужність залежить від таких чинників: наявного на підприємстві обладнання (крім резервного) та режиму роботи підприємства;

61.Основними напрямами поліпшення використан. осн.фондів є:збільш. коефіцієнта змінності та модернізація осн.фондів.

62.Вибрати найбільш правильне твердження:модернізація забезпечує розширене відтворення основних фондів;

63.. До оборотних засобів не належать:витрати на проектування і підготовку до випуску продукції.

64. Структура оборотних засобів — це:частка кожного елемента у загальному обсязі оборотних засобів;

65. Які з перелічених елементів входять до складу ненормованих оборотних засобів:відвантажена неошіачена продукція та засоби у розрахунках;

66.Незавершене виробництво — це: незакінчена продукція: на робочому місці, у технічному контролі, на складі готових деталей, транспортується та підтягає подальшій обробці на інших дільницях підприємства;

67.Прискорення оборотності оборот. засобів сприяє:збільш. випуску прод.при такій самій сумі нормованих оборот.засобів.

68. Не відноситься до основних показників використання матеріальних ресурсів: коефіцієнт оборотності;

69.Прогресивна норма витрат матеріальних ресурсів — це:мінімально допустимі втрати матеріалів на одиницю продукції; 70. Вкажіть джерела формування власних фінансових ресурсів:статутний капітал, прибуток та амортизаційні відрахування;

71.Вкажіть нематеріальні ресурси, які є об'єктами промислової власності:товарні знаки;

72. Назвіть нематеріальні ресурси, які належать до інтелектуальної власності:"ноу-хау";

73. Який елемент не входить до терміна "ноу-хау"технічна пропозиція;

74. Що з перерахованого не відноситься до нематеріальних ресурсів:інтелектуальна власність;

75.Яким документом засвідчуються, права на інтелектуальну власність:авторським свідоцтвом;

76. Право власності на винахід засвідчується документами: патентом;

77.Вибрати правильну відповідь:нематеріальні активи підлягають лише моральному зносу.

78-Нематеріальні активи оцінюються за: собівартістю та покупною вартістю;

79.Роялті — це:періодичні відрахування протягом чинності ліцензійної угоди;

80. Паушальна виплата — це: одноразова виплата за використання об'єкта ліцензійної угоди;

81. Вказати, новизна якого з нематеріальних ресурсів має локальний характер:раціоналізаторської пропозиції.

82.Інвестиціями вважаються:вкладення капіталу з метою отримання прибутку;

83.Фінансовими інвестиціями вважається вкладення капіталу для:придбання цінних паперів.

84.Капітальними вкладеннями вважаються:грошові засоби, спрямовані на створення нових та у реконструкцію діючих основних фондів;

85.Валові капітальні вкладення спрямовуються на:просте і розширене відтворення виробничих фондів;

86.Галузевою структур. капітальних вкладень вважається: співвідношення грош. засобів, вкладених у різні галузі промисл.;

87. Економіч. еф. капіталовкладень визначається як:підвищення фондовіддачі на кожну гривню виробнич. фондів; 88,Акпія — цінний папір, який: дає право на отримання частки прибутку;

89. Вексель — цінний папір, який:дає векселетримачу безумовне право на одержання наданого ним грошового боргу;

90. Облігація — цінний папір, який: свідчить про надання позики і гаситься за номіналом.

91.Якість продукції — це: сукупність властивостей виробу, які визначають його здатність задовольняти певні потреби споживачів за призначенням;

92.Одиничні показники якості характеризують:певну конкретну властивість виробу; 93.Сертифікація продукції - це: процес випробувань продукції з метою підтвердження її відповідності конкретним стандартам чи технічним умовам і видача відповідного документа;

94. В Україні безпосереднє керівництво державною системою сертифікації здійснює: Державний комітет Укр. з стандартизації, метрологи та сертифікації;

95. Сертифікат продукції— це документ, який: засвідчує рівень якості продукції;

96. Властивість виробу тривалий час зберігати свою споживну вартість характеризує ного:довговічність;

97.Кооперування промислового виробництва - цс: встановлення прямих виробничих зв'язків між підприємствами, шо спільно виготовляють продукцію, зберігаючи при цьому свою господарську самостійність;

98.Комбінування промислового виробництва - це: об'єднання в одному підприємстві різногалузевих виробництв;

99.До комбінування на основі відходів належать наступні комбінати: деревообробний.

100. Виробничий процес — це:сукупність організованих у певній послідовності процесів праці і природних процесів, в результаті яких вихідна сировина і матеріали перетворюються на готову продукцію;