Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Щоденник медсестри 4курс,2010.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
594.43 Кб
Скачать

Мета практики

Переддипломна практика є завершальним етапом підготовки спеціалістів. Вона проводиться після закінчення теоретичного і практичного курсів та успішного складання заліків, іспитів, передбачених навчальним планом і направлена на:

  • узагальнення та поглиблення знань;

  • удосконалення практичних навичок та вмінь зі спеціальності;

  • перевірка можливостей самостійної роботи майбутнього спеціаліста згідно з кваліфікаційною характеристикою.

Техніка безпеки

Для попередження несприятливого впливу виробничих умов та підтримки безпеки в роботі, медсестра повинна знати і вміти використовувати найважливіші засоби і прийоми захисту.

  1. Користуватися захисними засобами (окуляри, респіратори, рукавички) – при роботі з дезінфікуючими і стерилізуючими засобами (у відповідності з методичними вказівками до кожного з цих засобів).

  2. Використання правильної техніки руху при переміщенні ваги, в т.ч. пацієнтів, з урахуванням правильної біомеханіки тіла.

  3. Використання універсальних засобів застереження (рукавички, маски, халати, фартухи, окуляри) при роботі з біологічними речовинами.

  4. Мити руки слід:

  • відразу після контакту з інфікованими матеріалом і пацієнтами /кров’ю та іншими біологічними речовинами організму, інфікованим пацієнтом або предметами догляду за ними/;

  • відразу ж після зняття рукавичок.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ! При випадковому забрудненні рук біологічними речовинами треба не тільки вимити руки на гігієнічному рівні, а й обробити їх антисептиками для рук, тобто провести їх дезінфекцію.

  1. Рекомендації по усунення шкідливого впливу лікарських препаратів на медсестру.

    • ретельно мийте і витирайте руки після роботи з ліками;

    • накладіть герметичну пов’язку;

    • ніколи не використовуйте препарати місцевої дії голіруч;

    • надівайте рукавички або користуйтесь шпателем; не торкайтесь до таблеток;

    • носіть повний комплекс захисного одягу при роботі з цитотоксичними та іншими препаратами, коли це вказано: захисні окуляри, рукавички /ПХВ/, халат з довгими рукавами.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ! Маски не забезпечують захисту від токсичних аерозолів, випаровувань, токсичного пилу.

  • не розбризкуйте розчин у повітря; виштовхуйте повітря з шприца у порожню ємність;

  • негайно залийте увесь розбризканий і розсипаний матеріал холодною водою.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ! При будь якій можливості треба утримуватися від підняття пацієнтів вручну! Необхідно користуватися допоміжними засобами або під’ємними пристроями.

До уваги керівників практики

Практика студентів проводиться на базах лікувально-профілактичних установ, затверджених наказами по управлінню охорони здоров'я Миколаївської облдержадміністрації, відповідно до вимог програми.

Бази практики забезпечують реалізацію програм практики, мають кваліфікований персонал, сучасне обладнання.

Тривалість робочого тижня студентів становить 36 годин 18 годин для самостійної роботи. На період практики студенти розподіляються на робочі місця медичної сестри за графіком. Методичний та безпосередній керівники повинні стежити за дисципліною практикантів, виконанням графіка проходження практики.

Рекомендується також надавати методичну допомогу з техніки виконання маніпуляцій, елементів догляду за пацієнтами, питань надання невідкладної допомоги.

Переддипломна практика проводиться з метою закріплення та удосконалення студентами первинних професійних навичок та вмінь.

У світі здійснюючих реформ по охороні здоров'я на практиці студенти працюють згідно стандартів мед сестринської теорії, яка передбачає здійснення системного, націленого на досягнення мети плану, який можна реалізовувати відповідно до потреб пацієнта, - тобто сестринський процес.

Студенти працюють самостійно, але під контролем керівників практики, які щоденно здійснюють контроль за веденням щоденників /їх змістом та якістю оформлення/.

Під час проходження практики рекомендується також проводити із студентами семінари та консультації. Пропонується також вивчення діючих наказів та інструкцій Міністерства охорони здоров'я України, зразків заповнення медичної документації /історії хвороби, листки призначень, температурні листки тощо./.

Будь ласка, допомагайте студентам-практикантам в їх роботі, тому що ми робимо одну справу – надання допомоги тим – кому вона зараз необхідна!

І завтра, приступивши до роботи вже не студентами, а Вашими колегами, вони будуть вдячні своїм вчителям!

Адміністрація

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]