Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
міжнар. логістика.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
126.98 Кб
Скачать

4. Тенденції розвитку торговельних мереж

Спрямованість на задоволення індивідуальних переваг, висока якість і доступність набули ключове значення в умовах розвиненої економіки, що висунуло торгівлю на позиції однієї з провідних галузей.

Орієнтація на споживача створює сприятливі умови для швидкого розвитку роздрібної торгівлі, особливо в мережному форматі. Поступово все більша частина сучасного бізнесу набуває мережного характеру.

Останніми роками з'явився цілий ряд наукових публікацій присвячених цьому питанню, авторами яких є: Л.А.Хасис, О.В. Чкалова, В.В. Апопій, Н.О. Голошубова, А.Б. Цвєткова, І.О. Бланк та інші.

Роздрібна торгівля - найважливіший вид економічної діяльності у сфері товарного обігу. Здійснюючи купівлю-продаж товарів безпосередньо кінцевому споживачу для особистого, сімейного і домашнього використання, не пов'язаного з підприємницькою діяльністю, та надаючи різні види послуг, вона задовольняє потреби споживача у них та забезпечує безперервність процесу суспільного відтворення.

Найбільшого поширення мережна організація бізнесу набула у торгівлі, системах зв'язку, ресторанному господарстві, харчовій промисловості, індустрії розваг. Для мережної організації торгівлі характерні єдиний управляючий центр, єдина корпоративна стратегія, єдине управління переміщенням товарів, централізація релевантної інформації, можливість одночасного обслуговування різних сегментів ринку. Це створює конкурентні переваги торгової мережі: економія на масштабі, об'єднання власності, можливість регулярного надання знижок, об'єднання різних видів торгівлі, перевага в дистриб'юції, в швидкості виходу на нові ринки, в розподілі ризиків, в об'єднанні ресурсів.

Істотна також здатність мережі забезпечувати високу якість і краще обслуговування за рахунок наявності регулярних і тісних зв'язків з покупцями.

Одним з основних параметрів мережі, що успішно розвивається, є наявність ефекту масштабу, завдяки якому збільшення розмірів економічної діяльності призводить, у певних межах, до зниження питомих витрат.

Для розуміння ролі торгових мереж у сучасному світі і цілей їх подальшого розвитку необхідно знати, яким чином з'явився і розвивався даний вид організації торговельної діяльності, і які причини спонукали цей розвиток.

Перша мережа магазинів виникла в бакалійній торгівлі США в 1859 році - це була компанія «Грейт Атлантік энд Пасифік». Її утворення було наслідком загострення конкурентного середовища, засобом протидії крупним торговим фірмам. В результаті ці магазини отримували більш вигідні умови закупівлі товарів і можливість проведення єдиної торгової політики.

Мережна організація бізнесу почала активно застосовуватися підприємствами різноманітних форматів торгівлі, особливо широко - в системі торговельних центрів, торгівлі продовольчими товарами та побутовою технікою, аптеках.

Про високу ефективність функціонування торговельних підприємств у рамках корпоративних мереж свідчить той факт, що ринок великоформатної роздрібної торгівлі по фінансовій потужності посідає одне з провідних місць у світі: його річний товарообіг складає 1/6 частку світового ВВП [2].

Переваги роботи з торговими мережами для товаровиробників та постачальників полягають у: можливості продавати свою продукцію на всій території, де існують торговельні об'єкти мережі; можливість представити максимальний асортимент товарів; мінімальні фінансові ризики; значно вищі об'єми реалізації; налагоджена логістика.

Усе це надає торговельним мережам безперечних конкурентних переваг.

В розвинених країнах торговими мережами захоплений майже весь ринковий простір, поділений приблизно порівну між дискантними мережами, мережами супермаркетів та гіпермаркетів.

В умовах глобалізації склалися сприятливі умови для розвитку торговельних мереж та виходу найсильніших з них на міжнародний ринок.

Особливий інтерес для міжнародних торговельних мереж складають країни, що розвиваються із значною нестачею торговельних площ та низьким рівнем конкуренції.

Наявність певних перешкод на шляху розвитку міжнародних мереж на території України безумовно знижує привабливість українського ритейлу, але не є свідченням того, що експансія припиниться.

В сучасних умовах для України є прийнятним ряд механізмів залучення іноземних інвестицій: прямий, який передбачає розгортання в Україні діяльності іноземних компаній; фінансовий - через купівлю іноземними інвесторами цінних паперів українських емітентів при збереженні статуту національної компанії та українського менеджменту.

Для лідерів торгівлі найкращім механізмом реалізації інвестиційної привабливості української торгівлі є залучення на світовому фінансовому ринку довгострокового та відносно дешевого капіталу шляхом підготовки та проведення публічних розміщень своїх цінних паперів.

У структурі роздрібного товарообороту торгової мережі підприємств, як і в попередні роки, переважала частка продажу непродовольчих товарів (70,5%). Причому, 74,6% обсягу продажу не продтоварів припадало на автомобілі та авто товари, матеріали будівельні, товари фармацевтичні, бензин моторний та дизельне пальне [3].

Обсяг продажу продовольчих товарів склав 29,5% від загального обсягу товарообороту роздрібної мережі.

Отже, з метою подальшого розвитку роздрібної торгівлі необхідно: розробити політики розвитку роздрібної торгівлі; розробити і впровадити ефективні маркетингові стратегії як на рівні органів державного управління, так і на рівні керівництва підприємств роздрібної торгівлі; зменшити витрати на одиницю продукції; диверсифікація розвитку бізнесу; розвиток системи матеріального стимулювання працівників відділу продажу і .д.