Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція_1 Інформатика.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
116.74 Кб
Скачать

Лекція №1 Тема: Основні поняття інформатики План

  1. Предмет інформатики. Об‘єкти та їх властивості. Поняття інформації, властивості інформації. Інформаційні процеси. Інформаційні технології.

  2. Способи передачі та збереження інформації. Носії інформації.

  3. Математичні основи інформатики. Кодування інформації.

  4. Загальні відомості про системи числення.

Інформатика, інформація, представлення інформації.

Інформатика – наука про засоби і методи збирання, опрацювання, зберігання, пошуку, передавання, подання та використання інформації в різних галузях людської діяльності.

Інформація – це відображення реального (матеріального, предметного) світу, що відображається у вигляді сигналів і знаків.

Інформатика - це технічна наука, що систематизує прийоми створення, збереження, обробки і передачі інформації засобами обчислювальної техніки, а також принципи функціонування цих засобів і методи керування ними.

Корені інформатики зародилися в іншій науці - кібернетиці. Поняття "кібернетика" вперше з'явилося в першій половині XIX століття, коли французький фізик Андре Марі Ампер вирішив створити єдину класифікацію всіх наук. Він припустив, що повинна існувати така наука, яка займалася б вивченням мистецтва керування. Цю неіснуючу науку Ампер назвав кібернетикою.

У 1948 році видатний американський математик Норберт Вінер, праці якого з математичної логіки лягли в основу програмування, знову відродив термін "кібернетика" і визначив її як науку про керування в живій природі та у технічних системах.

Сьогодні кібернетика продовжує вивчати зв'язок між психологією і математичною логікою, розробляє методи створення штучного інтелекту, але поряд з нею діє інша, що відокремилася від неї, наука – інформатика. Вона займається проблемами застосування засобів обчислювальної техніки для роботи з інформацією.

Термін "інформатика" (французькою – informatique) походить від французьких слів information (інформація) і automatique (автоматика) і дослівно означає "інформаційна автоматика".

Широко розповсюджений також англомовний варіант цього терміна – "Сomputer science", що означає буквально "комп'ютерна наука".

Інформатика – це заснована на використанні комп'ютерної техніки дисципліна, що вивчає структуру і загальні властивості інформації, а також закономірності і методи її створення, збереження, пошуку, перетворення, передачі й застосування в різних сферах людської діяльності.

Міжнародний науковий конгрес офіційно закріпив за поняттям "інформатика" області, пов'язані з розробкою, створенням, використанням і матеріально-технічним обслуговуван­ням систем обробки інформації, включаючи комп'ютери та їх програмне забезпечення, а також організаційні, комерційні, адміністративні й соціально-політичні аспекти комп'ютеризації – масового впровадження комп'ютерної техніки в усі області життя людей.

Інформатика – наукова дисципліна з найширшим діапазоном застосування. Її основні напрямки:

  • розробка обчислювальних систем і програмного забезпечення;

  • теорія інформації, що вивчає процеси, пов'язані з передачею, прийомом, перетворенням і збереженням інформації;

  • методи штучного інтелекту, що дозволяють створювати програми для вирішення задач, які вимагають значних інтелектуальних зусиль при виконанні їх людиною (логічний висновок, навчання, розуміння мови, візуальне сприйняття, ігри та ін.);

  • системний аналіз, який полягає в аналізі призначення інформаційної системи,що проектується, та у встановленні вимог, яким вона повинна відповідати;

  • методи машинної графіки, анімації, засобів мультімедіа;

  • засоби телекомунікації, в тому числі, глобальні комп'ютерні мережі, що поєднують все людство в єдине інформаційне співтовариство;

  • різноманітні додатки, що охоплюють виробництво, науку, освіту, медицину, торгівлю, сільське господарство і всі інші види господарської та суспільної діяльності.

Термін "інформація" походить від латинського слова "informatio", що означає повідомлення, роз'яснення, виклад.

Інформація – це настільки загальне і глибоке поняття, що його не можна пояснити однією фразою. У це слово вкладається різний зміст в техніці, науці та у життєвих ситуаціях.

Інформація – це повідомлення про об'єкти і явища навколишнього середовища, їх параметри, властивості і стан, що сприймають інформаційні системи (живі організми, системи управління та ін.) в процесі життєдіяльності і роботи.

Стосовно комп'ютерної обробки даних, під інформацією розуміють деяку послідовність символічних позначень (букв, цифр, закодованих графічних образів, звуків і т.п.), представлену в зрозумілому комп'ютеру вигляді. Кожний новий символ у такій послідовності символів збільшує інформаційний об’єм повідом­лення.

Основні властивості інформації:

 вірогідність;

 повнота;

 цінність;

 своєчасність;

 зрозумілість;

 доступність;

 стислість.

Передача інформації – це процес передачі повідомлень від деякого джерела інформації до приймача за допомогою каналу зв'язку між ними.