Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
129154.rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
411.21 Кб
Скачать

2.3 Етапи та чинники ефективного проведення ранку,вечора

Чинниками, що визначають ефективність проведення ранку, вечора або концерту, є:

1) змістовність виступів, їх характер і якість підготовки;

2) психологічна і мовна готовність аудиторії до сприйняття програми;

3) індивідуальність виконавців (їх зовнішній вигляд, дикція, уміння триматися на сцені);

4) відповідність форми проведення позакласного заходу його тематиці і змісту.

Підготовка будь-якого масового заходу проходить декілька етапів.

По-перше, необхідно включити його в загальношкільний план виховної роботи, заручитися підтримкою адміністрації школи і колег по роботі, провести агітаційну роботу серед учнів.

По-друге, спільно з учнями відповідно до підібраного мовного матеріалу складається програма і готується ескіз оформлення, розподіляються ролі режисерів, ведучих, виконавців номерів програми. В ході підготовки випускаються загальношкільні або класні стінгазети, проводиться радіопередача. Їх зміст частково готує до сприйняття матеріалів вечора, знайомить з питаннями вікторин і можливими завданнями індивідуальних і командних конкурсів. Завданнями стінного друку і радіопередачі, крім того, є створення настрою очікування радісного сюрпризу, зустрічі з захоплюючим святом, що впливає на відношення до вечора як виконавців, так і глядачів.

По-третє, ведеться відтреновування окремих номерів програми вечора: за допомогою ТСО або вчителів школярі удосконалюють вимову, дикцію, опановують деякими прийомами декламації, розучують слова і мелодію пісень, вчаться виступати з музичним супроводом. Репетиції бажано проводити таємно від всього колективу школи. По можливості слід уникати і спільних репетицій, щоб не знижувати інтересу тих, хто в них бере участь. Вчитель контролює не тільки граматичну і фонетичну правильність матеріалу, але і уміння виконавців триматися на сцені, говорити голосно, чітко і осмислено.

Масовий характер ранків, вечорів і концертів зобов'язує особливо ретельно віднестися до відбору мовного і мовного матеріалу і підготовки що вчаться до його сприйняття. Успішна реалізація практичних цілей припускає активізацію знань, умінь і навиків, отриманих на уроках іноземної мови, а також проведення цілеспрямованої додаткової роботи, що включає: введення незнайомої, необхідної для розуміння лексики, проведення тематичних мовних зарядок, тренування учнів в сприйнятті на слух матеріалів, аналогічних тим, які будуть використані в програмі. Сама форма проведення ранку, вечора або концерту і способи подачі матеріалу повинні стимулювати активну увагу учнів і розуміння ними їх зміст.

У творчій лабораторії вчителя необхідно мати декілька варіантів проведення ранків, вечорів і концертів для різних класів. І хоча використання традиційних форм і матеріалів полегшує працю вчителя, - вже є готові сценарії, записані на диск вірші, уривки з прози, тексти п'єс, повідомлення, записаний музичний супровід, є ескізи оформлення і деякі його деталі, учні старших класів, які раніше брали участь в підготовці і проведенні вечора, готові прийти на допомогу своїм молодшим товаришам в обробці матеріалу і його сценічній постановці, - разом з тим хочеться застерегти вчителя від механічного копіювання свого попереднього досвіду, так як це сковує фантазію і ініціативу вчителя і не дозволяє побачити нові перспективи діяльності

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]