Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
129154.rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
411.21 Кб
Скачать

2.2 Поняття ранку та його форми

Ранки - це, як правило, заходи для 6-7-Х класів, які проводяться в денний час, в окремих випадках під час уроку. Тематика ранків відображає психологічні особливості і рівень мовної підготовленості школярів цього віку: «Дитяча поезія країни мови», що вивчається, «Веселі хороводи», «Зустріч з улюбленими літературними героями», «В гостях у казкаря», «В гостях у наших друзів», «Пісні і ігри дітей країни мови», що вивчається, «Веселий алфавіт» і ін. На ранках учні виконують і прослуховують пісні і вірші на мові, що вивчається, розучують хороводи і улюблені ігри дітей країни мови, що вивчається, беруть участь в інсценуваннях, конкурсах, знайомляться з життям їх однолітків за кордоном ( історією виникнення дитячих організацій в країні мови, що вивчається, і їх діяльністю. На ранках короткі, барвисто оформлені номери програми динамічно слідують один за іншим. У їх оформленні використовуються малюнки і костюми, підготовлені самими дітьми. В деяких випадках до підготовки костюмів і декорацій притягуються батьки. Ранок - це красиве веселе дитяче свято. Підвищити інтерес до ранку допомагає проведення різних конкурсів: на кращого виконання пісні або вірша, їх інсценування, на кращу постановку п'єси або народного танцю, на кращий малюнок і т.д. Прикладом програми ранку може бути «Бал квітів» для 5-6-х класів, що вчаться. Кожен учасник у відповідному костюмі, представляючи яку-небудь квітку, розповідає про цю квітку, читає вірш або виконує пісню. Виступ супроводжується танцювальними рухами, які повторюють глядачі. Приміщення прикрашається малюнками. У програму балу включають невеликі п'єски, в яких «квіти» обмінюються своїми враженнями про погоду, пори року, час доби. Завершують бал загадки, вікторини і колективний хоровод, в якому беруть участь всі присутні.

На ранку «В гостях у казкаря» проводиться костюмований показ казкових персонажів. Кожний з них демонструє барвисто оформлену обкладинку книги, із сторінок якої він зійшов, розповідає про себе, свій будинок, своїх друзів, пригодах. Веде ранок старий казкар і його помічниця - добра фея. Сяйвом бенгальських вогнів і помахом чарівної палички вони викликають на сцену все нових героїв відомих казок, зрушують і розсовують завісу, міняють декорації, примушують звучати музику і пісні. На завершення ранку діти прощаються з казками і хором виконують розучену на уроках іноземної мови пісню.

Трохи інакше проходить ранок «Прощання з букварем». На сцену вибігають хлопчики і дівчатка в різноколірних сорочках, беруться за руки, танцюють, супроводжуючи танцювальні рухи різними діями: ляскають в долоні, сідають, повертаються і т.д. Ведучий оголошує: «Алфавіт» - і всі тут же шикуються в шеренгу. На грудях у кожного прикріплена велика заголовна буква алфавіту, в руках - планшет із зображенням цієї букви і відповідного малюнка, виконаного в гумористичному стилі: товстого генерала в мундирі наполеонівської армії, командувача боєм, зелених жабинят , виконуючих веселий танець на листі латаття, котенят, що скаржаться кішці-мамі, і т.д. На зворотній стороні планшета для тих, хто недостатньо добре вивчив слова або боїться їх забути на сцені, записаний текст вірша про букву. «Букви» по черзі виходять з шеренги і читають вірші. Потім всі разом виконують пісню про алфавіт, присутні в залі підспівують. Після цього починається змагання команд за вивченим учбовим матеріалом, в якому беруть участь і уболівальники із залу. Завершується ранок розучуванням пісень і ігор.

Тривалість кожного ранку - 25-30 хвилин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]