Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання з правової статистики (Модуль № 1).docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
32.24 Кб
Скачать

13. Статистичні таблиці та вимоги до них

Статистична таблиця — це форма раціонального викладення числових характеристик досліджуваних суспільних явищ та процесів. Статистичними таблицями вважають тільки ті, що містять наслідки статистичного аналізу соціально-економічних явищ і процесів. Статистична таблиця містить низку горизонтальних рядків і вертикальних граф (колонок, стовпчиків). Перетинання граф і рядків утворює клітини таблиці. Сукупність горизонтальних рядків і вертикальних граф без наведення числових даних утворює макет статистичної таблиці, тобто сутність статистичної таблиці визначається сукупністю суджень, які характеризуються числовими показниками, а не словами. Ліві бічні і верхні клітини призначені для текстових заголовків, а решта — для числових даних. При складанні статистичних таблиць слід дотримуватись таких основних правил їх побудови та оформлення: 1. Таблиця має бути компактною і містити лише ту інформацію, яка безпосередньо характеризує об’єкт дослідження. 2. Назва таблиці, заголовки рядків і граф мають бути стислими, чіткими і лаконічними. Крім загальноприйнятих, скорочень одиниць вимірювання, скорочення слів у заголовках не допускається. Якщо назви окремих граф (рядків) повторюються, мають однакові терміни або однаковий зміст, то їх доцільно об’єднати спільним заголовком.3. У таблиці обов’язково слід вказувати одиниці вимірювання показників. Якщо одиниця вимірювання однакова для всіх показників таблиці, то вона вказується у загальній назві таблиці або над верхнім правим кутом таблиці; якщо одиниці вимірювання різноманітні, то їх назви вказують в заголовках рядків або граф таблиці, а інколи в окремо наведеній спеціальній графі.4. Рядки в підметі і графи в присудку, як правило, нумерують. Це доцільно робити у великих за змістом таблицях або у випадках наведення методики розрахунку показників з посиланням на номери граф і рядків таблиці.5. Точно додержуватись таких умовних позначень щодо відсутності даних у таблиці відповідно до причин:

  1. якщо клітинка таблиці не може бути заповнена, ставиться знак «х»;

  2. коли відомості про явище відсутні, ставиться три крапки “...” або “н.від.”;

  3. відсутність самого явища позначається тире “-”;

  4. дуже малі числа записуються (0,0) або (0,00).

6. Кількісні показники в межах однієї графи повинні наводитися з однаковою точністю, тобто до 0,1, до 0,01, до 0,001.

7. Таблиці повинні бути замкненими, тобто з підсумковими результатами. Виняток становлять аналітичні таблиці, в яких підсумків може не бути.

8. Вибірковий метод у правовій статистиці Вибіркове спостереження, можна визначити як найбільш поширений вид несуцільного спостереження, який застосовують при вивченні різноманітних закономірностей суспільного життя. Вибіркове спостереження, проведене при дотриманні вироблених наукою правил, дозволяє шляхом вивчення частини фактів виявити статистичні закономірності, що характерні для всієї досліджуваної сукупності. Таким чином, під вибірковим спостереженням розуміється несуцільне спостереження, при якому статистичному обстеженню (спостереженню) піддаються не всі, а окремі одиниці, відібрані з дотриманням певних умов. Особливе місце вибіркове спостереження займає в дослідженнях злочинності і пов’язаних з нею проблем. Сутність вибіркового спостереження полягає в тому, що з усієї сукупності за певними правилами відбирається заздалегідь обумовлена частина сукупності (кожна четверта, або п'ята, або десята одиниця), яка ретельно вивчається. Результати цього часткового спостереження поширюються на всю генеральну сукупність з урахуванням похибки репрезентативності.