Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lekciji IV kurs.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
712.7 Кб
Скачать

Основні закономірності поведінки фос в організмі.

Надходження. В організм ФОС надходять через рот, органи дихання, шкіру, слизові.

Розприділення: печінка, нирки, мозок, легені, найбільша кількість - в печінці і нирках. ФОС швидко руйнуються і виводяться з організму, не створюючи депо, як ХОС.

Метаболізм. ФОС окислюються і гідролізуються в організмі. При гідролізі утворюються нетоксичні продукти, при окисленні можуть утворитися більш токсичні (приклад приведений вище). Виділяються ФОС і продукти їхнього метаболізму із сечею, частково з калом, із грудним молоком.

Токсична дія. Всі ФОС у більшій або меншій ступені інгібірують фермент холінестеразу, що є каталізатором процесу гідролізу ацетилхоліну до холіну й оцтової кислоти.

При отруєнні ФОС в організмі накопичується ацетилхолін - передавач нервових імпульсів. Чим і обумовлений симптомокомплекс отруєння.

Розрізняють 4 ступені отруєнь ФОС: легку - при пригніченні холінестерази на 50 %, середню - при пригніченні холінестерази на 60-70 %; важку- при пригніченні холінестерази на 80-90 % і смертельну - при пригніченні холінестерази на 95-99 %.

Закінчуючи коротку характеристику ФОС, слід зазначити, що усі вони володіють функціональною кумуляцією, тобто спостерігається посилення токсичної дії при повторних впливах на організм.

Найбільш достовірним підтвердженням діагнозу отруєння ХОС або ФОС є результати хіміко-токсикологічного аналізу.

Хіміко-токсикологічний аналіз пестицидів

Спрямованість аналізу. При загальному дослідженні на невідому отруту хіміко-токсикологічний аналіз на ФОС є обов'язковим, на ХОС - проводиться тільки в тому випадку, коли є спеціальні вказівки або з'явилися визначені дані в процесі проведення дослідження біологічних об’єктів, які орієнтують на необхідність аналізу на ХОС.

Об'єкти дослідження на ФОС:

Шлунок із вмістом, печінка з жовчним міхуром, нирка, тонкий і товстий кишковик з вмістом, кров, сеча.

При інгаляційному отруєнні у всіх випадках беруть легені, а по деяких рекомендаціях і мозок.

Об'єкти дослідження на ХОС:

• Шлунок з вмістом, печінка, нирка, мозок, жирова тканина (сальник).

Терміни проведення аналізу.

Рекомендується приступати до проведення аналізу в день надходження об'єктів. Якщо такої можливості нема, то дозволяється зберігати об'єкти в холодильнику до 3 діб, а після ізолювання пестицидів екстракти з ФОС-не більше 5 діб, з ХОС - 10 діб при температурі +2 - +4° С.

Об'єкти дозволяється консервувати етанолом, рівень якого над внутрішніми органами в банках повинен бути висотою не менше 1 см.

Крім органів і біологічних рідин людини, тварин об'єктами аналізу на пестициди можуть бути препарати пестицидів, продукти харчування, вода, повітря, фураж.

Основні етапи хіміко-токсикологічного дослідження на пестициди:

• Відбір і підготовка проб,

• Ізолювання пестицидів,

• Очищення від коекстрактивних речовин,

• Ідентифікація і кількісне визначення пестицидів.

Використовувані методи аналізу повинні бути високочутливими і специфічними.

Методи ізолювання пестицидів.

Існує велика кількість методик ізолювання пестицидів з об'єктів рослинного і тваринного походження. Їхня різноманітність пояснюється тим, що як об'єкти, так і аналізовані сполуки мають різні властивості. Для ізолювання пестицидів використовують методики, в основу яких покладений процес екстракції отрут органічними розчинниками (гексаном, ефіром, хлороформом) або метод дистиляції з водяною парою.

При дослідженні об'єктів тваринного походження перед екстракцією ФОС рекомендується робити осадження білків для розриву протеїн-фосфоліпідних зв'язків та звільнення жиру, а потім екстракцію ФОС з жиру органічними розчинниками. Метод екстракцій пестицидів органічними розчинниками придатний для ізолювання всіх ФОС і ХОС, дистиляції з водяною парою - для найбільш летких пестицидів, наприклад гексахлорциклогексану.

Методи очищення екстрактів

Для очищення ФОС і ХОС найбільш часто використовують такі методи:

• Екстракційний

• Хроматографічний;

• Об’єднання екстракційного і хроматографічного,

• Виморожування жиру.

Інші методи (перегонки з водяною парою, сублімації у вакуумі, діалізу) використовуються вкрай рідко.

Джонс і Ридик вивчали розподіл пестицидів між ацетонітрилом і гексаном, які представляють гарну систему розчинників для очищення пестицидів від суми супроводжуючих домішок, виділених з біологічного матеріалу жирів, восків, пігментів. Крім вказаної системи, для цілей очищення пестицидів можуть бути використані такі пари розчинників, як петролейний ефір-ацетонітрил, гексан-диметилформамід.

Хроматографічні методи очищення включають адсорбційну колонкову хроматографію, хроматографію на папері, у тонкому шарі. Останній метод знайшов найбільше застосування. Система з рухливою фазою гексан-ацетон у різних співвідношеннях рекомендується найчастіше для очищення екстрактів, що містять ФОС. На нерозчинності жирів і восків у холодному ацетоні заснований метод очищення пестицидів від зазначених речовин. Виморожені речовини відокремлюють фільтруванням, а пестицид залишається в ацетоновому фільтраті.

Оцінюючи методи очищення, можна підкреслити простоту і доступність екстракційного методу в сполученні з методом хроматографії в тонкому шарі сорбенту.

Методи виявлення пестицидів

Для аналізу екстрактів використовують такі методи дослідження.

• Хімічний;

• Біохімічний,

• Метод тонкошарової хроматографії,

• Метод газо-рідинної хроматографії.

Інші методи, зокрема спектральні в УФ і ІЧ областях, використовують досить рідко.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]