Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

krok_mikroba

.docx
Скачиваний:
361
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
148.17 Кб
Скачать

1. В зоозону одного з місць України завезли антилоп з берегів озера Вікторія. У мазках крові тварин виявлено трипаносоми. Які профілактичні заходи і дії найбільш доцільно провести?

A. *Профілактичні заходи не потрібні.

02. Хворий протягом останніх 5-ти років має хронічну стафілококову інфекцію з в’ялим перебігом. Титр стафілококових антигемолізинів високий. Які препарати найдоцільніше використати для підвищення імунітету в цього хворого?

A. *Аутовакцину

3. Хворий 43 р. (за професією скотар) звернувся зі скаргами на загальнуї слабість, підвищення температури (до 39-40°С), появу на руці червоної плями. Під час огляду: на лівому передпліччі - темний струп, оточений пустулами, набряком та гіперемією. Збільшення аксілярних лімфатичних вузлів. При біопсії одного з вузлів - серозно-геморагічний лімфаденіт з накопиченням великої кількості Грам-позитивних мікроорганізмів. Для якого захворювання характерні описані зміни?

4. Хворій жінці хірургічного відділення ОКЛ поставили діагноз “гонорея”. Який із перелічених методів мікробіологічної діагностики можна застосувати?

A. *Мікроскопія патологічного матеріалу.

5. У дитини 5-ти років виявлено значну інтоксикацію, помірний набряк шиї, сірувато-білі плівки на мигдаликах і піднебінних дужках. Стан хворого дещо покращився після введення специфічної сироватки. Визначіть збудника захворювання.

A. *Коринебактерія токсигенна.

6. До поліклініки звернувся студент-іноземець, який прибув з Індії. У фекаліях виявлено вегетативні форми дизентерійної амеби. Вкажіть найбільш ймовірний шлях проникнення збудника в організм хворого

A. *Аліментарний.

7. Через дві доби після дорожньо-транспортної пригоди до лікарні був доставлений у важкому стані хворий з черепно-лицьовою травмою з діагнозом “газова ранева інфекція”. На яких із перелічених поживних середовищах культивуються клостридії анаеробної інфекції?

A. *Середовище Кітт-Тароцці.

8. У хворого на гінгівіт в баклабораторії було виділено Bacteroides fragilis. До якого із наведених типів мікроорганізмів відноситься цей збудник?

A. *Аспорогенні анаероби.

9. В пологовому будинку планується вакцинація дітей проти туберкульозу. Який із перелічених препаратів необхідно мати для цієї цілі?

A. *Вакцину БЦЖ.

10. При мікроскопічному дослідженні змиву зі слизової оболонки ротової порожнини в нативному препараті виявлені гриби. Яка із наведених основна особливість характерна для морфології та будови грибів?

A. *Утворення міцелію.

11. З випорожнень пацієнта з гострою кишковою інфекцією виділені негемолітичний стрептокок, Shigella sonnei і нетоксигенна E. coli. Який діагноз можна виставити за результатами дослідження?

A. *Бактеріальна дизентерія.

12. У пологовому будинку новонародженому слід виконати щеплення проти туберкульозу. Який препарат необхідно при цьому використати?

A. *Вакцину БЦЖ.

13. У хвогого з підозрою на чуму взято на дослідження пунктат з пахових лімфовузлів. Маетріал висіяно на агар Мартена. Який вигляд повинні мати колонії у випадку підтвердження діагнозу чуми?

A. *«Мереженої хустинки».

14. При проведенні проби Манту у дитини віком 4 роки через 48 год. в місці введення туберкуліну почервоніння шкіри не спостерігається. Про що свідчить результат проведеної проби?

A. *Дитина не імунізована від туберкульозу.

15. В одному з гірських селищ мала місце масова загибель гризунів. Одночасно хворіло населення цієї місцевості. Хвороба супроводжувалася швидким підвищенням температури до 40°С, вираженою інтоксикацією, збільшенням пахових лімфовузлів. У препаратах-мазках з трупного матеріалу виявлено Грам-негативні палички овоїдної форми з біполярним забарвленням. Які мікроорганізми є збудниками цього інфекційного захворювання?

A. *Ієрсінії чуми.

16. При бактеріологічному дослідженні випорожнень чотиримісячної дитини з симптомами гострої кишкової інфекції на середовищі Ендо виросли у великій кількості червоні колонії. Які це можуть бути мікроорганізми?

A. *Ешерихії.

17. Лікар запідозрив у хворого бубонну форму туляремії і направив досліджуваний матеріал для проведення бактеріологічної діагностики. В чому особливість цього методу в даному випадку?

A. *Виділяють чисту культуру від заражених лабораторних тварин.

18. Кров, взяту у хворого з підозрою на сепсис, висіяли на цукровий бульйон. В бульйоні утворився придонний осад. При пересіві на кров'яний агар виросли дрібні прозорі, круглі колонії, оточені зоною гемолізу. В мазку, виготовленому з осаду, виявлено грам-позитивні коки, розміщені у вигляді довгих ланцюжків. Які мікроорганізми присутні в крові хворого?

A. *Стрептококи.

19. У хворого на виразкову хворобу шлунку при проведенні фіброгастроскопії взято біоптат слизової оболонки в ділянці виразки. З біоптату виготовлено мазок-відбиток, забарвлено за методом Грама. З рештою біоптату проведено пробу на уреазну активність. При мікроскопії мазка-відбитка виявлено Грам-негативні спіралеподібні мікроорганізми, тест на уреазну активність - позитивний. Які бактерії виявлено?

A. *Helicobacter pylori.

.

20. До лікаря звернулися пацієнти з аналогічними скаргами на слабість, болі в кишечнику, діарею. Після дослідження фекалій вияснилось, що терміновій госпіталізації підлягає: один з пацієнтів, у якого виявлено цисти з чотирма ядрами. Для якого збудника характерні такі цисти?

A. *Дизентерійна амеба.

21. У мазку слизу з мигдаликів у хворого на ангіну знайдено кулястої форми мікроорганізми, розташовані короткими ланцюжками. Який з перелічених мікроорганізмів знайдено?

A. *Стрептококи.

22. Штам стафілококу, який спричинив спалах внутрішньолікарняних захворювань, проявив високу резистентність до пеніциліну. З яким із наведених нижче факторів пов'язана резистентність мікроорганізмів до антибіотиків цієї групи?

A. *Із синтезом бета-лактамаз.

23. З калу та блювотних мас хворого з підозрою на холеру виділено культури вібріонів. Проведення якої реакції дозволить визначити вид мікроба, що викликав це захворювання?

A. *Аглютинації з сироватками, що містять О-антитіла.

24. У хворого спостерігається типова для нападу малярії клінічна картина: озноб, жар, проливний піт. Яка стадія малярійного плазмодію найвірогідніше буде виявлена в крові хворого в цей час?

A. *Шизонт.

25. При мікроскопії шматочків епідермісу уражених ділянок шкіри, взятих з міжпальцевих складок та підошов хворих шахтарів, виявлено двоконтурні нитки міцелію, як круглі, так і квадратні спори. Про збудника якої грибкової хвороби може йти мова в даному випадку?

A. *Епідермофітії.

26. На прийом до дерматолога потрапила 5-річна дитина. З анамнезу відомо, що вона любить гратися з бродячими котами і собаками. При огляді волосся на голові лікар запідозрив грибкове ураження. В лабораторію відправлено волосся для мікроскопічного дослідження. В середині волосинок виявлено довгі розгалужені нитки міцелію і круглі спори, велика кількість спор розташована на поверхні волосинок. Про збудника якої грибкової хвороби може йти мова в даному випадку?

A. *Мікроспорії.

27. У мазку дуоденального вмісту хворого з диспептичними порушеннями виявлено найпростіших розміром 10-18 мкм. Клітини мають грушоподібну форму, 4 пари джгутиків, у розширеній передній частині містять два ядра, які розташовані симетрично. Який вид найпростіших найбільш ймовірний?

A. *Лямблія.

28. Хворий віком 25 років протягом 10 років перебуває на диспансерному обліку з приводу ревматизму. Восени (20 листопада) відмітив підвищення температури, болі в горлі, м’язах і суглобах. Яке дослідження слід призначити з метою уточнення діагнозу?

A. *Серологічне дослідження (антистрептолізин, антистрептокіназа, антигіалуронідаза).

29. У хворої дитини віком 3 роки несподівано різко підвищилася температура, з’явилися сильні головні болі, рясна реморагічна висипка у вигляді плям неправильної форми. При бактеріологічному дослідження слизу з носоглотки та крові знайдено Грам-негативні диплококи. Про яке захворювання можна думати?

A. *Менінкококцемія.

30. Хворий звернувся до лікаря із скаргами на спастичні болі в животі, рясний стілець з домішками слизу і крові, підвищення температури. На які поживні середовища слід висіяти досліджуваний матеріал?

A. *Середовище Лєвіна.

31. В інфекційну лікарню на 3-й день після початку хвороби госпіталізовано пацієнта, у якого на основі клініко-епідеміологічних даних запідозрено тифо-паратифозне захворювання. Яке лабораторне дослідження слід провести для уточнення і підтвердження діагнозу?

A. *Виділення гемокультури.

32. У хворого гострий гастороентерит. На основі лабораторного дослідження встановлено діагноз холери. Яке лікування раціонально призначити?

A. *Розчини хлоридів натрію і калію.

33. З метою виявлення збудника сибірки в шкірах і хутрі тварин необхідно використати:

A. *Реакцію термопреципітації Асколі.

34. Хворий скаржиться на слабість, сухість в роті, двоїння в очах, порушення акомодації, розширення зіниць, затруднення при ковтанні. Чим зумовлені описані патологічні явища?

A. *Отруєнням екзотоксином збудника ботулізму.

35. На 2-й день хвороби пацієнту встановлено діагноз: плівчаста дифтерія зіву, токсична форма. Яке раціональне лікування слід призначити?

A. *Антитоксичну протидифтерійну сироватку.

36. У дитини з’явилися приступи кашлю. На 3-й день хвороби запідозрено кашлюк. Які дослідження слід виконати для підтвердження діагнозу?

A. *Посів слизу методом “кашлевих пластинок”.

37. У землекопа через 10 днів після побутової травми з’явилися тягнучі болі в рані, тонічне скорочення жувальних м’язів та м’язів шиї. запідозрено правець. Як підтвердити діагноз?

A. *Біологічна проба.

38. У групи рибалок запідозрено лептоспіроз. При лабораторному дослідженні в крові виявлено дрібні звивисті мікроорганізми, що нагадують пружину, надзвичайно рухливі. Яким способом мікробіологічного дослідження виявлено збудника?

A. *Бактеріоскопія крові в темному полі.

39. Хворий скаржиться на болі в горлі при ковтанні, підвищення температури. Мигдалики збільшені, покриті острівцями сіруватого нальоту. Голос гнусавий. При бактеріоскопії мазків, зафарбованих по Нейссеру, виявлено паличковидні мікроорганізми, булавовидно потовщені, розташовані під кутом один до одного, з гранулами волютину на полюсах. Яке захворювання слід запідозрити?

A. *Дифтерію.

40. У дитини з’явилися приступи кашлю. Запідозрено кашлюк. На яке поживне середовище слід виконати посів слизу методом “кашлевих пластинок” для підтвердження діагнозу?

A. *Казеїново-вугільний агар.

41. До гінеколога звернулася жінка, в якої було 2 мертвонароджених дітей та 4 викидні. Було запідозрено безсимптомний перебіг токсоплазмозу. Який спосіб лабораторної діагностики дозволить підтвердити діагноз?

A. *РЗК.

42. У 6-річної дитини захворювання почалося раптово, з’явилися висока температура (40С), сильні головні болі, блювата. При огляді виявлено позитивні менінгеальні симптоми. Додатково відомо, що дідусь дитини перебуває на диспансерному обліку з приводу відкритої форми туберкульозу. Які результати лабораторного дослідження дозволяь підтвердити діагноз туберкульозного менінгіту?

A. *Виявлення в осаді ліквору кислотостійких паличковидних поліморфних бактерій.

43. У хворого з підозрою на стрептококовий сепсис взято кров для бактеріологічного дослідження. На яке середовище слід засіяти досліджуваний матеріал?

A. *Цукровий агар.

44. Пацієнт з діагнозом паратиф А закінчує курс лікування в інфекційній лікарні. Для контролю за якістю лікування перед випискою слід провести бактеріологічне дослідження калу. Яке середовище слід звстосувати для виділення копрокультури?

A. *Селенітове середовище.

45. У хворого з підозрою на туберкульоз при мікроскопічному дослідженні мокротиння мікобактерій не виявлено. Тому вирішено провести його дослідження бактеріологічним методом. На яке поживне середовище слід виконати посів мокротиння?

A. *Середовище Петраньяні.

46. При мікроскопії матеріалу, взятого із зіва дитини, хворої на катаральну ангіну, виявлено бактерії паличковидної форми з потовшеннями на кінцях, розташовані у мазку у вигляді розставлених пальців чи латинських цифр V, X. Яке захворювання можна запідозрити у дитини?

A. *Дифтерію.

47. У хворого з підозрою на туберкульоз при мікроскопічному дослідженні мокротиння мікобактерій не виявлено. Тому вирішено провести його дослідження бактеріологічним методом. Який метод посіву дозволить виділити культуру мікобактерій найшвидше?

A. *Мікрокультури Прайса.

48. При мікроскопії мокротиння дитини з важкою пневмонією виявлено парні коки ланцетовидної форми, оточені капсулою. При посіві мокротиння на кров’яному агарі виросли дрібні прозорі колонії, оточені зеленкуватою зоною неповного гемолізу. Який мікроорганізм є збудником пневмонії?

A. *Пневмокок

49. З матеріалу, одержаного із носової порожнини дитини з плівчастим запаленням носа виділено дифтерійну паличку, біовар gravis. Дослідження яких властивостей виділеного мікроба необхідно провести для підтвердження чи заперечення дифтерії у дитини?

A. *Токсигенних

50. З випорожнень 6-річної дитини, госпіталізованої в інфекційну лікарню з проносом, кров’ю у випорожненнях і високою температурою, виділено ентеробактерію. При дослідженні біохімічних властивостей встановлено, що вона на середовищі Ендо росте у вигляді колоній рожевого кольору, глюкозу ферментує до кислоти і газу, утврює сірководень і індол. До якого роду належить цей мікроб?

A. *Echerichia

51. Від хворого з підозрою на газову анаеробну інфекцію взято матеріал з рани і засіяно на середовище Кіта - Тароцці. Після прогрівання на водяній бані при 80°С протягом 20 хв. і добового витримування посіву в термостаті при 37°С на середовищі виявлено ріст Грам-позитивних мікроорганізмів. Які мікроорганізми виросли?

A. *Клостридії.

52. В мазках мокротиння пацієнта, забарвлених за методом Ціля - Нільсена виявлено паличковидні мікроорганізми рожевого кольору. Що це за мікроорганізми?

A. *Mycobacterium tuberculosis.

53. У хворого з підозрою на черевний тиф реакція аглютинації Відаля позитивна з О-антигеном збудника в титрі 1:600. Яким з названих методів можна підтвердити діагноз черевного тифу?

A. *Виділення копрокультури.

54. Хворого терміново доставлено в інфекційну лікарню з важкими неврологічними порушеннями через 4 години після споживання рибної консерви. Із залишків консерви виготовлено фільтрат, який введено внутрішньочеревно морській свинці. Через 3 години наступила загибель тварини. Про який діагноз слід думати?

A. *Ботулізм.

55. При проведенні реакції аглютинації Відаля з сироваткою хворого, у якого запідозрено черевний тиф, реакція позитивна з О-черевнотифозним діагностикумом в розведенні 1:800, з ОН-антигеном збудника паратифу А - в розведенні 1:400 і ОН-антигеном збудника паратифу В - в розведенні 1:200. Який діагноз найбільш ймовірний?

A. *Черевний тиф.

E. Тифо-паратифозного захворювання нема.

56. У хворого в ділянці шиї виявлено карбункул чорного кольру, з інтенсивною гіперемією прилеглих ділянок шкіри. Виявлення яких мікроорганізмів у мазку гнійних виділень дозволить запідозрити сибірку?

A. * Стептобацили.

57. У клінічно здорового школяра із зіва висіяно коринебактерію дифтерії. Який метод використати для визначення його токсигенних властивостей?

A. *Реакцію преципітації в агаровому гелі.

58. У хворого з гастроентеритом запідозрено холеру. Який метод дослідження з найбільшою достовірністю дозволить підтвердити діагноз?

A. *Реакція імунофлюоресценції.

59. Після клінічного огляду у хворого запідозрено туляремію. Який метод лабораторного дослідження дасть найбільш достовірну інформацію для підтвердження діагнозу?

A. *Біологічна проба.

60. На лікуванні в інфекційній лікарні перебуває пацієнт, якому виставлено клінічний діагноз: хвороба Бріля - Цінсера. Що послужило безпосередньою причиною захворювання?

A. *Рикетсії, шо перебували в латентному стані в організмі.

61. З хірургічного відділення в лабораторію доставили в шприці гнійний вміст рани хворого з підозрою на газову гангрену. На яке поживне середовище слід висіяти досліджуваний матеріал для уточнення діагнозу?

A. *Кіта - Тароцці.

62. У 5-річної дитина значна інтоксикація, ангіна. Виявлення яких мікроорганізмів у мазку слизу з поверхні мигдаликів дозволить запідозрити дифтерію?

A. *Грам-позитивні булавовидні палички.

63. Що могло послужити безпосередньою причиною зараження пацієнта епідемічним висипним тифом?

A. *Заражена рикетсіями одежна воша.

64. У 3-річної дитини, яка часто хворіє респіраторними захворюваннями, взято змив з носоглотки для бактеріологічного дослідження. На кров’яному агарі виросли дрібні сірувато-прозорі колонії, оточені прозорою зоною гемолізу. При мікроскопії виявлено Грам-позитивні коки, розташовані парами або короткими ланцюжками. Що це за мікроорганізми?

A. *Streptococcus pyogenes.

65. При бактеріологічному дослідженні мокротиння дитини із задушливим кашлем і високою температурою на казеїново-вугільному середовищі виросли блискучі гладкі колонії, що нагадують краплинки ртуті. Під мікроскопом виявлено короткі Грам-негативні палички. Який мікроорганізм виділено з мокротиння?

A. *Bordetella pertussis.

66. У пацієнта на шкірі нижньої частини обличчя синюшний інфільтрат із множинними гнійно-некротичними вогнищами і норицями. При мікроскопії в гною виявлено зернисті утвори розміром 50-100 мкм нитчастої структури. Яке захворювання є найбільш ймовірним?

A. *Актиномікоз.

67. Від хворого з гострим гастороентеритом, який прибув з південних областей України, виділено вібріон, який ферментує сахарозу і мальтозу, не ферментує арабінозу, не аглютинується О1-холерною сироваткою і типоспецифічними сироватками Огава, Інаба і Гікошима. Заключення про виділення якого вібріона повинна дати лабораторія?

A. *НАГ-вібріон.

68. Мокротиння хворого на туберкульоз висіяно на середовище Левенштейна - Йєнсена для виділення культури збудника, щоб перевірити її чутливість до хіміотерапевтичних засобів. Через який час після посіву слід очікувати ріст культури?

A. *Через 3-4 тижні.

69. Від паціїнта виділено культуру ентеробактерій. На яке поживне середовище слід пересіяти цю культуру, щоб вивчити її сахаролітичні властивості?

A. *Середовище Ресселя.

70. У дитячому садочку зареєстровано 2 випадки менінгококового менінгіту. У контактних дітей взято змиви з носоглотки. На яке поживне середовище слід їх висіяти для виявлення збудника?

A. *Сироватковий агар з рістоміцином.

71. У пацієнта з гострим гарячковим захворюванням невиясненої етіології на 8-й день хвороби взяли кров для серологічного дослідження. Реакція Відаля з черевнотифозним і паратифозним В діагностикумами позитивна в титрі 1:50, з черевнотифозним А діагностикумом - в титрі 1:100, реакція Райта позитивна в розведенні 1:400. Який діагноз модна поставити на основі результатів серологічного дослідження?

A. *Бруцельоз.

72. Від хворої дитини з підозрінням на дифтерію виділено коринебактерію. Яке дослідження необхідно провести, щоб переконатися, що даний мікроб є збудником дифтерії у цієї дитини?

A. *Перевірити культуру на токсигенність.

73. В мазках, виготовлених з раневого вмісту від хворого з підозрінням на газову гангрену, виявлено у великій кількості Грам-позитивні палички розміром 1ґ6 мкм, оточені ніжною капсулою, розташовані хаотично. На поживних середовищах в аеробних умовах ці мікроорганізми не ростуть. Який це вид мікроорганізмів?

A. *Clostridium perfringens.

74. В лабораторію для дослідження поступило мокротиння хворого з діагнозом “гостра пневмонія”. При мікроскопічному дослідженні в мокротинні виявлено хаотично розташовані мікроорганізми овоїдної форми, Грам-негативні, інтенсивніше забарвлені по полюсах. При посіві мокротиння на поживний агар через 24 год. виросли колонії R-типу у вигляді “мереживної хутинки”. Який попередній діагноз можна поставити на підставі одержаних результатів?

A. *Легенева форма чуми.

75. Хворий тривалий час лікується з приводу хронічної пневмонії. При мікроскопічному дослідженні мокротиння в мазках, зафарбованих за методом Ціля - Нільсена, виявлено рожеві палички, розташовані поодиноко, іноді невеликими скупченнями у вигляді кіс. Яке захворювання у пацієнта?

A. *Туберкульоз легень.

76. В клініку поступила дитина, на слизовій оболонці щік, піднебіння і язика якої виявлено точковий наліт білого та жовтуватого кольору, зумовлений Candida albicans. Який із перелічених лікарських препаратів використовується для лікування кандидозу?

A. *Ністатин.

77. В клініку поступила дитина, на слизовій оболонці щік, піднебіння і язика якої виявлено точковий наліт білого та жовтуватого кольору, характерний для кандидозу. Який матеріал слід взяти для дослідження?

A. *Плівковий наліт з різних ділянок ротової порожнини.

78. Хворому на 2-й день захворювання виставлено діагноз: черевний тиф (клінічно). Яке лабораторне дослідження може в 100% випадків підтвердити діагноз?

A. *Виділення гемокультури.

79. Яке поживне середовище слід використати для культивувння виділеного від пацієнта холерного вібріона?

A. *Лужний пептонний агар.

80. В поліклініку звернувся хворий, якому поставлено діагноз “черевний тиф”. Вкажіть найбільш ймовірний шлях проникнення збудника в організм хворого.

A. *Аліментарний.

81. У селянки, яка має домашнє господарство, на китиці правої руки утворилася неболюча виразка з темним дном. Навколо на запальному валику - вторинні (дочірні) міхурці. При бактеріоскопії в гнійних виділеннях виявлено ланцюжки Грам-позитивних паличок. Про який діагноз можна думати в цьому випадку?

A. *Сибірка.

82. Швидкою допомогою в інфекційну лікарню доставлено 18 робітників фабрики через 5-6 годин після вживання в їжу торта. Вони госпіталізовані з діагнозом харчова токсикоінфекція. У 9 з них діагноз підтверджено бактеріологічно. Ентеротоксин якого збудника міг викликати це захворювання?

A. *Staphylococcus aureus.

83. В дитячому будинку 7 дітей захворіли на скарлатину. Який препарат найдоцільніше застосувати для лікування?

A. *Пеніцилін.

84. Пацієнтка гінекологічного відділення скаржиться на болі в попереку і нижній частині живота. Було призначено курс ампіциліну, але стан пацієнтки не покращився. При мікроскопії осаду сечі виявлено лейкоцити, бактерії і кристали солей кальцію. Посів сечі: на МПА виросли Грам-негативні паличковидні бактерії, які утворюють плоскі слизисті колонії. Навколо колоній агар набуває зелено-синюватого відтінку. Який з мікроорганізмівє найбільш ймовірним збудником захворювання.

A. *Pseudomonas aeruginosa.

85. З фекалій хворого виділені шигели Зонне. Які додаткові дослідження потрібно провести для встановлення джерела інфекції?

A. *Провести фаготипування виділеної чистої культури.

86. Робітник під час земляних робіт отримав травму, рана забруднена грунтом. Яку специфічну профілактику треба провести негайно?

A. *Ввести протиправцеву сироватку або g-глобулін.

87. Які засоби специфічної профілактики проводять у вогнищі холери?

A. *Імунізація холерною вакциною.

E. Посилення санітарного нагляду за підприємствами харчової промисловості та водоймами.

88. Для виділення збудника дифтерії матеріал від хворого засівають на:

A. *Середовище Ру (згорнуту сироватку).

89. З крові хворого виділено культуру збудника черевного тифу. Які культуральні властивості характерні для цього збудника?

A. *Утворення безбарвних або блідо-рожевих колоній на середовищах Ендо та Плоскірєва.

90. Від хворої дитини з гострою кишковою інфекцією виділено збудник дизентерії. Які морфологічні ознаки характерні для цього збудника?

A. *Грам-негативна нерухлива паличка.

91. У стоматологічній поліклініці при обстеженні хворої дитини з підозрою на дифтерію в мазку із зіва виявлено біполярно розташовані інтенсивно пофарбовані включення. Які із перелічених методів фарбування були використані?

A. *Леффлера.

92. З випорожнень хворої дитини віком 6 місяців, яка знаходилась на штучному вигодовуванні, виділено культуру кишкової палички з антигенною структурою О-111. Який діагноз можна поставити?

A. *Колі-ентерит.

93. У чоловіка, мешканця сільської місцевості, в шийно-щелепній області виявлено твердий флегмоноподібний інфільтрат, шкіра навколо синьо-багрового кольору. В центрі інфільрат некротизований, з виразки виділяється гній з неприємним запахом. Для підтвердження діагнозу актиномікоз шийно-щелепної області, здійснено мікроскопічне дослідження гною. Що повинен виявити бактеріолог для підтвердження діагнозу?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]