Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

krok_mikroba

.docx
Скачиваний:
367
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
148.17 Кб
Скачать

A. *Leichmania tropica.

180. При мікроскопічному дослідженні нативного препарату з випорожнень хворого, які мають кров’янисто-слизистий характер, виявлено мікроорганізми круглої форми, в цитоплазмі яких містяться еритроцити, а також цисти дрібних розмірів з 4 ядрами. Про який збудник йде мова?

A. * Entamoeba histolytica.

181. При бактеріологічному дослідженні випорожнень кухаря ресторану, в якого клінічні прояви захворювання відсутні, на вісмут-сульфіт агарі виросли дрібні колонії з металевим відблиском. Які це можуть бути мікроорганізми?

A. *Сальмонели.

182. При мікроскопічному дослідженні препарату гною з нориці в ділянці нижньої щелепи, забарвленого по Граму, виявлено друзи. В центрі вони забарвлені Грам-позитивно, а колбоподібні утври – Грам-негативо. Для збудника якого захворювання характерна описана морфологія?

A. *Актиномікозу.

183. При мікроскопії мазка від пацієнта з гострим гнійним періоститом, лікар виявив Грам-позитивні бактерії, розташовані у вигляді скупчень, що нагадують грона винограду. Для яких мікроорганізмів властива дана морфологія?

A. *Стафілоки.

184. При обстеженні дитини стоматолог виявив наліт на мигдаликах і запідозрив атипову форму дифтерії. Було виготовлено мазок, зроблено посів на поживні середовища, виділену чисту культуру перевірено на токсичність. Яку реакцію використано для визначення токсигенності виділенного штаму дифтерійної палички?

A. *Реакцію преципітації в гелі.

185. Після тривалої антибіотикотерапії у хворого на слизовій оболонці ротової порожнини з’явилися ділянки з білим нальотом, який не знімається шпателем. Для якого захворювання характерні такі ознаки?

A. *Кандидозу.

186. При обстеженні пацієнта лікар-стоматолог виявив напруження жувальних м’язів та обмежене відкривання рота. Для якого інфекційного захворювання можуть бути характерними такі симптоми?

A. *Правцю.

187. З метою діагностики тифо-паратифозного захворювання проведено реакцію аглютинації Відаля. Вона виявилася позитивною з черевнотифозним О-антигеном у розведенні 1:1600, з черевнотифозним Н-антигеном – у розведенні 1:200. Про що це свідчить?

A. *Другий тиждень захворювання на черевний тиф.

188. Дитині віком 6 років, у якої запідозрено активний туберкульозний процес, проведено двагностичну реакцію Манту. Який імунобіологічний препарат при цьому було введено?

A. *Туберкулін.

189. При перевірці стерильності наборів хірургічних інструментів були виділені грампозитивні коки, розташовані у вигляді скупчень, що дали позитивну реакцію плазмокоагуляції, ферментували маніт в анаеробних умовах і володіють лецитиназною активністю. Який мікроорганізм виділений?

A. *Staph. aureus

190. При бактеріологічному обстеженні групи хворих з карієсом зубів були виділені різні мікроорганізми. Якому з нижче перерахованих мікроорганізмів належить ведуча роль у виникненні карієсу?

A. *Streptococcus mutans

191. В етіології карієсу зубів головну роль відіграють оральні стрептококи групи Streptococcus mutans. Якими для цього факторами патогенності повинні володіти зазначені стрептококи?

A. *Здатністю прикріплюватися до гладкої поверхні зубів і формувати карієсогенні бляшки, продукувати молочну кислоту

192. Потерпілому в автомобільній катастрофі хворому з переломом нижньої щелепи була зроблена екстренна допомога і введена протиправцева сироватка, однак через 2 місяці хворого доставлено в інфекційне відділення із симптомами “пізнього” правця. Як правильно потрібно було б провести профілактику правця щоб уникнути зазначених ускладнень?

A. *Провести активно-пасивну профілактику правця

193. Дитині віком 6 років, у якої запідозрено активний туберкульозний процес, проведено двагностичну реакцію Манту. Який імунобіологічний препарат при цьому було введено?

A. *Туберкулін.

194. У дитячому відділенні хлопець 12 років скаржиться на болі в суглобах, задишку, серцебиття при фізичному навантаженні. Консультант-стоматолог виявив виражений карієс багатьох зубів. Які дослідження слід провести у зв’язку з підозрою на ревматизм?

A. *Встановити титр антитіл до стрептококових гемолізину та гіалуронової кислоти

E. Виявити стрептококи в мазках із зубної бляшки методом посіву на кров’яний агар

195. Які з перерахованих мікроорганізмів є карієсогенними

A. *Streptococcus mutans

196. При бактеріологічному дослідженні промивних вод хворого на харчове отруєння висіяли чисту культуру бактерій з такими властивостями: грамнегативна рухлива паличка, на середовищі Ендо росте у вигляді безбарвних колоній. Представником якого роду бактерій було зумовлене захворювання?

A. * Salmonella

197. При профілактичному дослідженні сироватки крові у вагітної жінки з 8-місячною вагітністю реакція Вассермана виявилась позитивною. Як довести достовірність серологічного дослідження на сифіліс?

A. * Повторне 2-кратне дослідження з інтервалом 10-15 днів

198. У міську інфекційну лікарню поступив пацієнт із симптомами, що дали змогу лікарю запідозрити діагноз “туляремія”. Який із методів може бути використаний для ранньої діагностики захворювання?

A. * Алергічна проба

199. В реакції пасивної гемаглютинації, виконаній з еритроцитарним черенотифозним Vi-діагностикумом, виявлено антитіла у розведенні досліджуваної сироватки до 1:80, що є вище від діагностичного титру. Такий результат свідчить:

A. *Про можливе носійство паличок черевного тифу

200. Для визначення токсигенності дифтерийних паличок на щільне поживне середовище було поміщено смужку фільтрувального паперу, просоченого антитоксичною протидифтерійною сироваткою, а поряд з нею було висіяно у вигляді бляшок досліджувану мікробну культуру і контрольний токсигенний штам. Якщо досліджувана культура мікроорганізмів продукує екзотоксин, то утворюються:

A. *Лінії преципітації, що зливаються

201. При плановому обстеженні вагітної в жіночій консультацій було взято кров з вени для постановки реакції Вассермана. Реакція виявилася позитивною. Позасупружні статеві зв’язки вагітна і її чоловік заперечують. Що слід зробити для підтвердження або заперечення діагнозу сифіліс?

A. *Поставити реакцію імобілізації блідих трепонем

202. У баклабораторії при мікроскопії мазків з мокротиння пацієнта з хронічним захворюванням легень, забарвлених за методом Ціля-Нільсена, виявлено червоні палички. Яку властивість туберкульозної палички при цьому виявлено?

A. *Кислотостійкість

203.У лікарню поступив хворий з підозрою на анаеробну газову інфекцію.На яке середовище необхідно посіяти матеріал від хворого?

A. * Кіта-Тароцці.

204.Від хворого із підозрінням на дифтерію зіва виділена бактерія із такими властивостями:грампозитивна паличка із потовщеннями на кінцях,розміром 3*0,6мкм, розміщена у мазку у вигляді штахетника.Які це мікроорганізми?

A * Псевдодифтерійна коринебактерія.

205.Із рани хворого із газовою анаеробною інфекцією виділена бактерія із такими властивостями:паличка розмірами 6*1,5мкм, грампозитивна,спора розміщена субтермінально,у організмі утворює капсули.Який це мікроб?

A * Clostridium perfringens.

206.Із трупа коня виділена бактерія розміром8*1,5мкм, грампозитивна,розміщена ланцюжком, утворює капсулу.Який це мікроорганізм?

A * Збудник сибірки.

207.Від трупа гризуна виділена бактерія овоїдної форми, грамнегативна,зафарбована біполярно. Який це може бути мікроорганізм?

A * Збудник чуми.

208.Значну роль у профілактиці туберкульозу відіграє планова масова вакцинація проти туберкульозу новонароджених дітей віком 5-7 днів життя. Для контролю ефективності протитуберкульозної вакцинації застосовують пробу:

A *Туберкулінову пробу Манту

209.Із матеріалу (плівка з мигдаликів) у хворого з підозрою на дифтерію виділили чисту культуру. Для мікроорганізмів у морфологічному відношенні характерно:

A *Палички з булавовидним потовщенням на кінцях

210.До бактеріологічної лабораторії доставлено сироватку крові хворого з підозрою на черевний тиф. Для постановки реакції Відаля з метою серодіагностики черевного тифу як антиген слід використати:

A *Черевнотифозний діагностикум

211.Який санітарно-епідеміологічний захід дозволило різко знизити

рівень захворюваності епідемічним поворотним тифом?

A *Боротьба з педикульозом

212.Який метод дослідження найбільш інформативний при контролі лікування хламідійної інфекції?

A *Визначення титру антитіл у ІФА

213..Жінка 48 років скаржиться на задишку, набряки вік, біль у попереку. У сечі виявлені: білок, еритроцити, гіалінові циліндри. Був поставлений діагноз “гострий пієлонефрит”. З анамнезу з'ясовано, що вона страждає хронічним тонзилітом протягом багатьох літ. Які мікроорганізми є найбільше ймовірною причиною захворювання?

A *Стрептококи

214.У лікарню госпіталізований гомосексуаліст зі скаргами на загальну слабість, сухий кашель, лихоманку. Рентгенологічно визначені двосторонні прикореневі інфільтрати. Яка найбільш ймовірна етіологічна причина пневмонії?

A *Пневмоцисти

215.Найбільш частим збудником опортуністичних пневмоній при ВІЛ/СНІДі є:

A *Пневмоцисти

216.При імунодефіцитних станах деякі представники нормальної

мікрофлори є етіологічним фактором опортуністичних інфекцій.

Назвіть найбільш ймовірного представника мікрофлори, що часто викликають ці інфекції.

A *Candida albicans

217.Зареєстровано спалах харчового отруєння, зв’язанний з використанням кондитерських виробів, що зберігались при кімнатній температурі і при виготовлені яких використовували качині яйця. Які мікроорганізми могли визвати це захворювання?

A *Сальмонели

218.Серед дітей школи - інтернату мають місце випадки захворювання ангіною. При мікроскопії мазків - препаратів, виготовлених із матеріалу, взятого тампоном з мигдаликів, виявлені фарбуванням по методу Нейсера тонкі палички жовтого кольору з темно-синіми зернами на кінцях, що розміщуються в вигляді римської цифри пять. Який попередній діагноз встановив лікар за результатом бактеріоскопії?

A * Дифтерію

219.В бактеріологічну лабораторію поступила в’ялена риба домашнього виготовлення, яка стала причиною важкого харчового отруєння, симптоми хвороби вказують на дію сильного екзотоксину, що вражає ядра довгастого мозку. Який діагноз був вказаний в направленні до матеріалу?

A * Ботулізм

220.Інфекцію жовчного міхура спричинили мікроорганізми, що мають кулясту, але витягнуту форму, розміщуються попарно, або короткими ланцюжками Їх лабораторія, на підставі біологічних властивостей, віднесла до стрептококів групи Д. Яку вони мають назву?

A * Ентерококи

221.Для серодіагностики черевного тифу ставлять реакцію, при якій до різних розведень сироватки хворого добавляють діагностикуми трьох видів мікроорганізмів. Результат реакції оцінюють по наявності осаду із склеєних бактерій. Який механізм взаємодії антигену та антитіл має місце в цій реакції?

A * Аглютинація

222.Лікар - педіатр при огляді трьохмісячнї дитини відмітив, що слизова оболонка її порожнини рота, а також язик, вкриті щільним білим нальотом. В матеріалі, взятому з місця ураження, бактеріолог виявив наявність грибів дріжжеподібної форми, в зв’язку з цим запідозрили мікоз, що найчастіше зустрічається у дітей такого віку, а саме:

A *Кандидоз

223.При дисбактеріозах, що супроводжуються зміною кількісного та якісного складу мікрофлори людини,важливе значення має її корекція з допомогою препаратів до складу яких входить нормальна мікрофлора. Яку назву вони мають?

A *Еубіотки

224.Для оцінки санітарного стану пологового будинку проведено дослідження повітря в родзалі, палатах для немовлят та інших приміщеннях аспіраційним методом за допомогою апарату Кротова. Які мікроорганізми вказують на загрозливу епідемічну ситуацію в пологовому будинку?

A * Патогенні стафілококи

225.При харчовому отруєнні виділена культура анаеробних грампозитивних спороутворюючих паличок. До якого виду найбільше ймовірно відноситься виділений збудник?

A C. perfringens

226.Харчове отруєння виникло в кількох людей, що відзначали ювілейну дату за святковим столом. Крем для торта був приготовлений з використанням качиних яєць. До якого роду найбільше ймовірно відносяться бактерії, що викликали захворювання?

A *Salmonella

227.Хворий госпіталізований з попереднім діагнозом “черевний тиф?”. Яке живильне середовище з перерахованих можна використовувати для виділення гемокультури?

A *Жовчний бульйон

228.У мазку з гною виявлена велика кількість грамнегативних коків. Виберіть живильне для середовище проведення бактеріологічного

дослідження.

A *Кров'яний агар

229.У 65-літнього чоловіка розвився гнійний абсцес на шиї. Виділено культуру грампозитивного кока, що володіє плазмокоагулазною активністю. Швидше за все - це

А *Staphylococcus aureus

230.У 45-літнього чоловіка рентгенологічно діагностована виразка шлунка. На яке живильне треба середовище посіяти біопсійний матеріал з області виразки для бактеріологічного підтвердження діагнозу?

A *Живильне середовище для виявлення уреази

231.У 18-літньої дівчини в сільському районі Індії розвився профузний понос із утратою рідини до 8 літрів у добу. Який із приведених нижче мікроорганізмів може бути збудником захворювання?

A *Vibrio cholerae

232.З фекалій хворої людини виділено чисту культуру E.coli. Що з названого нижче не відповідає характеристиці цього виду? Кишкова паличка є:

A *Токсигенною у випадку лізогенізації

233.У дитячому садочку одній дитині встановлено діагноз: менінгококовий назофарингіт. Яку вакцину може бути застосовано з метою екстренної специфічної профілактики менінгококової інфекції у контактних дітей?

A *Хімічну

234.У відділенні клінічної лікарні виник спалах кишкової інфекції, що не був пов’язаний із якістю продуктів харчування, якими хворих забезпечували у відділенні. Інфекція погано піддавалась антибіотикотерапії. Які збудники даної госпітальної інфекції найбільш ймовірні?

A *Сальмонели

235.Для виявлення джерела інфікування хворих у хірургічному відділенні патогенним стафілококом було проведено дослідження із застосуванням стандартних стафілококових бактеріофагів. Яке дослідження чистих культур, виділених із різних джерел, було проведено?

A *Фаготипування

236.З блювотних мас хворого виділено рухливі, злегка зігнуті грамнегативні палички, які були ідентифіковані як холерні вібріони. Який тест допоможе віддиференціювати класичний варіант холерного вібріону від біовару ель-тор?

A ріст на агарі з поліміксином

237.Лаймобореліоз вперше був виявлений в ендемічних районах США, а в даний час хвороба спостерігається в Європі, Азії та Австралії. Яким шляхом відбувається зараження бореліозом Лайма?

A *через укуси кліщів

238.Для підтвердження діагнозу “Вторинний сифіліс” використовують реакцію імобілізації трепонем. Які компоненти необхідні для постановки цієї реакції?

A *сироватка крові хворого, комплемент, завис живих блідих трепонем

239.У хірургічному відділені мали місце випадки після- операційних гнійно-запальних ускаднень з боку операційної рани. При бактеріоскопії раневого вмісту виявлено грампозитивні кулеподібні бактерії, які розміщувались у вигляді грона винограду. Для диференціації яких мікроорганізмів у баклабораторії використали

коагулазний тест?

A * Staphylococcus aureus від Staphylococcus epidermidis

240.У лікарню поступла дитина із скаргами на загальну слабість, діарею з домішками крові, біль в області нирок. Температута тіла нормальна. При копросопії лейкоцити не найдено. Вкажіть, яким мікроорганізмом можуть бути зумовлені такі симптоми хвороби?.

A * ентерогеморагічними E. coli.

241.У молодої жінки раптово підвищилась температура до 39 °С і появився сильний головний біль. При огляді відмічено ригідність м’язів потилиці. Зроблено люмбальну пункцію. У мазку із спинномозкової рідини, пофарбованому за Грамом,виявлено багато нейтрофілів і грамнегативних диплококів. Які з наведених бактерій могли бути причиною цієї хвороби?

A *Neisseria meningitidis

242.Під час виконання земельних робіт один з робітників отримав важку травму. В лікарні йому проведено обробку рани та введено антибіотик пеніцилінового ряду. Через 2 тижні у хворого почались судоми. Який препарат необхідно було ввести хворому, крім вказаного вище?

A *Антитоксин

243.Для попередження грибкового дисбактеріозу, що розвивається внаслідок інтенсивної антибактеріальої терапії, доцільно одночасно з прийомом антибіотиків призначати відповідний препарат, що містить живі мікроорганізми, не чутливі до антибактерійних антибіотиків. Про які мікроорганізми йдеться?

A *Сахароміцети

244.При бактеріологічному дослідженні сечі виідлено E.coli, мікробне число якої склало 106 КУО/мл. Про що свідчить виділення кишкової палички в сечі у вказаній кількості?

A *Висхідну інфекцію сечових шляхів (пієлонефрит)

245.У хворого з проносами та субфібрильною температурою попередньо було поставлено діагноз "дизентерія". Виділена культура ферментувала глюкозу та манніт до кислоти та газу, повільно розщеплювала лактозу та білок з утворенням індолу. Який з видів збудників дизентерії характеризується вказаними властивостями?

A *S.sonnei

246.У хворого з ознаками інтоксикації і ниркової недостатності в сечі виявлені рухливі мікроорганізми з безліччю дрібних завитків, що зафарбувалися по Романовському-Гімзі в рожевий колір. З анамнезу відомо, що хворий кілька днів назад купався у відкритій водоймі. Яке захворювання можна запідозрити?

A * Лептоспіроз

247.Хворому з підозрою на харчову токсикоінфекцію був виставлений діагноз “ботулізм”. Яка тактика лікаря, які препарати необхідно призначити для лікування даного хворого?

A * Промивання шлунка, протиботулінічні сироватки, антибіотики

248.У дитячому саду міста М. зареєстрований спалах дизентерії. Які препарати необхідно використовувати для проведення специфічної

профілактики в дітей ?

A *Бактеріофаг

249.На підставі мікробіологічного обстеження, у хворого фурункульозом була підтверджена стафілококова етіологія захворювання. Який основний метод мікробіологічної діагностики використовувався в даному випадку?

A *Бактеріологічний

250.При мікроскопії мазка з виділення рани, були виявлені грампозитивні, кулясті клітки, що розташовуються у вигляді ’’грон

винограду’’. До якого виду можуть бути віднесені виявлені мікроорганізми?

A *Стафілококи

251.У дитини 8 міс. спостерігається дисфункція кишечнику. Якісний і кількісний аналіз кишкової мікрофлори дозволив діагностувати дисбактеріоз. Для лікування дитини був призначений коло-протейний бактеріофаг. Який механізм дії цього препарату?

A *Викликає лізис умовно-патогенних ентеробактерій

252.З метою профілактики післяопераційного ускладнення в черевну порожнину хворого ввели 50 мол рідкого полівалентного стафілококового бактеріофага. Який механізм дії цього препарату?

A *Лізис мікробних клітин

253.З статевих шляхів чоловіка 35 років, що страждає хронічним уретритом, була виділена Chlamydia trachomatis. Які ще органи може уражати цей збудник?

A *Очі

254.У дитини 6 міс. розвилася гостра кишкова інфекція. З метою

бактеріологічної діагностики був зроблений посів фекалій на середовище Ендо. По характерному росту збудника лікар зробив попередній висновок про те, що збудником захворювання є Escherichia coli. Які колонії були виявлені на середовищі Ендо?

A *Малинові з металевим блиском

255.У бактеріологічну лабораторію доставлений пат.матеріал – гнійні виділення з статевих шляхів хворого з гострим уретритом. Для виділення збудника було приготовлене живильне середовище: сироватковий агар з ванкоміцином і ністатином. Який мікроорганізм передбачається виділити?

A *Гонококк

256.У хворого, що знаходиться в опіковому відділенні, виникло гнійне ускладнення. Гній, що виділяється, має синювато-зелений відтінок, що вказує на інфекцію, викликану Pseudomonas aeruginosa. Яка морфологічна ознака характерна для цього збудника?

A *Негативне фарбування по Граму

257.У хворого з підозрою на поворотний тиф узята кров у період підйому температури. З крові приготували мазок „товста крапля” для бактеріоскопічного дослідження. Який метод фарбування варто використовувати для виявлення збудника?

A *По Романовському – Гімзі

258.У бактеріологічну лабораторію доставлені блювотні маси хворого з підозрою на холеру. З пат.матеріалу приготовлений препарат “висяча крапля”. Який метод мікроскопії буде використаний для виявлення збудника по його рухливості?

A *Фазово-контрастна

259.При санітарно-бактеріологічному обстеженні м’ясних виробів (варена ковбаса, на вимогу покупця) було проведено висів на спеціальні живильні середовища (МПА, Ендо, Вільсона-Блера). Через дві доби на МПА виявлено більше 250 колоній, на

Ендо – 45 колоній, на Вільсона-Блера – 3 колоній. Як можна оцінити ступінь свіжості та якість даного виробу?

A *Сильно забруднений, непридатний до вжитку

260.Під час перевірки повітря в операційній до проведення оперативного втручання було отримано наступні результати: на МПА виросло 356 колоній, на кров’яному агарі – 6 золотого кольору колоній з чіткою зоною гемозу навколо. Чи відповідає таке повітря нормам?

A *Забрудене золотистим стафілококом

261.При мікроскопічному дослідженні струпа скотаря з підозрою на сибірку у препараті виявлено характерні Гр+ палички, оточені капсулою, які при культивуванні на середовищах давали колонії у вигляді „гриви лева”. Які препарати слід використати для профілактики членів сім’ї, що буди в контакті з хворим та хворими тваринами?

A * Протисибірковий гамаглобулін

262.У лікарню надійшов хворий 55 років з характерною висипкою, лихоманкою, запамороченням. Поставлено попередній діагноз - “висипний тиф”. Більше схожих випадків захворювання не зареєстровано. В юності (15 років) переніс висипний тиф в інтернаті. Про яке захворювання може йти мова?

A * Хвороба Брила

263.Після тривалого лікування антибіотиками у пацієнта розвинулися симптоми стоматиту. У препататах, приготованих зі слизової рота виявлені овальні поліморфні Грам-позитивні мікроорганізми, розташовані скупченнями. Який з перелічених нижче мікроорганізмів може бути причиною таких проявів?

A * С.albicans

264.При ідентифікації культури коринебактерій дифтерії використовують вивчення культуральних властивостей, ферментація крохмалю, гемолітичну активність для:

A *визначення біоварів

265.Після огляду хворої на ангіну дівчинки 6 років, лікар запідозрив дифтерію. Він взяв для дослідження мазок зі слизової мигдаликів. Яка мікроскопічна картина є характерною для збудника цього захворювання?

A * Грампозитивні палички, розташовані під кутом

266.Визначення сероваріанту холерного вібріона дозволяє ідентифікувати виділений штам та відслідковувати епідемічну ситуацію. Як це проводиться?

A *РА з О-специфічною і типоспецифічними сироватками

267.Зі скаргами характерними для чуми до лікаря звернувся геолог, який повернувся з експедиції. При обстеженні лікар виявив симптоми пневмонії. Який метод мікроскопії дослідного матеріалу (харкотиння) дозволить виявити характерні для збудника чуми нерівномірність зафарбовування?

A * метиленовим синім (за Лефлером)

268.При вивченні властивостей виділеної від хворого культури шигел встановлено наявність екзотоксину. Для якого виду шигел характерна ця ознака?

A *S. dysenteriae

269.У хворого на черевний тиф при проведенні серологічного дослідження (р-ція Відаля) виявлено О- і Н-аглютитиніни у титрі 1: 800 і 1:200 відповідно. Це свідчить про

A *період реконвалесценції

270.При поточному контролі санітарно-епідемічного стану аптеки проведено бактеріологічне дослідження повітря. Встановлено наявність у ньому бацил, дріжджоподібних грибів, гемолітичних стептококів, мікрококи. Які з виявлених мікроорганізмів свідчать про пряму епідемічну небезпеку?

A *гемолітичні стрептококи

271.Звичайно грунт є не сприятливим середовищем для більшості патогенних видів бактерій, вірусів, грибів і найпростіших. Проте, як фактор передачі ряду збудників інфекційних захворювань він відіграє важливу роль. Які з названих мікроорганізмів найдовше можуть зберігатися у грунті?

A *Мікобактерії туберкульозу

272.З метою масового обстеження студентів на носійство S.aureus перед виробничою практикою у дитячому відділенні клінічної лікарні було використано елективне середовище з метою отримання чистої культури цього збудника. Яке з перерахованих середовищ було використано?

A *Жовтково-сольовий агар

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]